Jong Sparta - AFC met verslag

Nachtmerrie AFC op SPARTA-kasteel

AFC heeft weer niet kunnen winnen in Rotterdam-West. Na een tweede treffer van Kenny Teijsse niet ver voor het laatste fluitsignaal leken de drie punten eindelijk binnen voor een oppermachtig AFC. Maar een zondagsschot op zaterdag in blessuretijd bracht Jong Sparta weer langszij. Pal voor tijd was het Rotterdamse feestje compleet na een messcherpe counter.  Door deze nederlaag moet AFC de koppositie weer afstaan aan IJsselmeervogels en deelt met Jong Sparta op één punt achterstand de tweede plaats.

Het is op 20 oktober nog steeds heerlijk voetbalweer en in dit zonnige decor rijden we naar Rotterdam voor het duel met de beloften van Sparta. Een topwedstrijd, want de jonge kasteelheren zijn onder regie van trainer Jeroen Rijsdijk uitstekend gestart en staan na acht wedstrijden op een mooie derde plaats. Onze jongens deden het nog beter en staan met drie punten voorsprong op Sparta op de eerste plaats.  Geheel anders dan vorig seizoen, toen bengelden beide ploegen nog onderaan de ranglijst. Jong Sparta heeft dit seizoen een veel belovende selectie, waarvan verschillende spelers regelmatig mee doen in het eerste. Dat geldt in het bijzonder voor de getalenteerde spits Halil Dervisoglu, die dit seizoen al zeven keer zijn opwachting maakte in de hoofdmacht en de Curaçaose international Bradley Martis die meestal in het eerste van Sparta wordt opgesteld.  Maar ook voor Joshua Sanches, vroeger actief in AFC-jeugd, Stijn Spierings en Youssef El Kattachi, die gisteren invielen in Kerkrade bij de wedstrijd Roda JC. Nu staan deze spelers ‘gewoon’ in de basis van Jong Sparta. Kennelijk is dat mogelijk in de bizarre wereld die de KNVB geschapen heeft in de twighlight zone van het betaalde voetbal. Gek genoeg mag dat, het spelen van twee wedstrijden in één weekend, dan weer niet in de Keuken Kampioen Divisie.

Wanbeleid van de KNVB dus, competitievervalsing avant la lettre, waar Jong Vitesse, de directe concurrent van Jong Sparta, behoorlijk last van heeft omdat niet op de vrijdag maar vaak op zaterdag wordt gespeeld door het eerste én de beloften van Vitesse.  Verder kijkend naar de opstelling van de jonge Spartanen valt op dat Gianni dos Santos, met zes doelpunten topscorer van Jong Sparta  op de bank begint en dat de tegen Katwijk magistraal keepende junior Jomar Gomes helemaal niet op het wedstrijdformulier staat.  Vaste keeper Michael Fabrie keert terug in de basis. Bij AFC is keeper Patrick Zonneveld nog niet inzetbaar en staat Joey Potveer weer tussen de palen. Trainer Uli Landvreugd speelt met dezelfde basis als tegen Excelsior Maassluis. Captain Magid Jansen en Sam Nijpels zijn nog steeds niet inzetbaar, vice-captain Jonathan Richard begint na een blessureperiode vandaag op de bank, net als Tom van den Brink die vorige week goed inviel en Matthijs Jesse die vorig seizoen nog fraai scoorde op Het Kasteel. Het werd toen 4-3 voor de thuisploeg, nadat AFC nog met 0-2 had voorgestaan. In seizen 2016-2017 was Jong Sparta met 3-1 te sterk, een uitslag  die in de slotfase pas gestalte kreeg. Na twee nederlagen is het vanmiddag dus tijd voor een Amsterdamse zege. Op basis van de prestaties dit seizoen moet  dat mogelijk zijn, maar het is vooral in de slotfase oppassen geblazen met  een speler als bijvoorbeeld Dervisoglu die vorig seizoen nog drie keer scoorde tegen AFC.

Nadat het aansprekende clublied van Sparta ook door veel AFC’ers is meegezongen fluit scheidsrechter Lorenzo Cairo de wedstrijd op gang en is het AFC dat het initiatief pakt. De eerste opvallende actie is van Raily Ignacio maar voor hij echt gevaarlijk kan worden gaat onze topscorer onderuit. Penalty, schwalbe? De bal gaat in ieder geval niet op de stip. Onze aanval blijft het proberen en meestal wordt Melvin Grootfaam gezocht. Twee maal bedient hij Yordi Teijsse op maat maar de bal gaat er helaas niet in door handelend optreden van keeper Fabrie én door Yordi zelf die twee meter van het doel over de bal heen maait. Zonde! In de 22e minuut is het wél raak, maar dan aan de andere kant als Ayoub Boukhari van 20 meter de bal langs de verbouwereerde Joey schiet. Het is de eerste doelpoging van de jonge Spartanen, efficiënter kan het niet. Voor de zoveelste keer kijken we tegen een 1-0 achterstand aan, alle goede voornemens ten spijt.  Nog een kwarthelft te gaan, hopelijk lukt het om voor rust nog op gelijke hoogte te komen. Ondanks het overwicht loopt het toch niet echt makkelijk. En dat is natuurlijk ook de verdienste van Jong Sparta dat met Levi Bouwense en Suentley Alberto een goed en stevig centraal duo heeft dat Raily en Yordi aardig weet af te troeven. Er zijn een paar mogelijkheden, maar echte kansen doen zich niet meer voor in de eerste helft. Toch wordt er nog gescoord. Niet door Dervisoglu, maar hij is wel erg dichtbij met een schot op de lat in de 42e minuut. Een 2-0 achterstand blijft ons bespaart en het wordt zelfs nog veel mooier als Kenny Teysse er in de omschakeling 1-1 van maakt met een schuiver van 25 meter in de verste hoek waar Fabrie geen antwoord op heeft. 1-1 bij de thee, ondanks het overwicht van AFC, een redelijke stand want Jong Sparta blijft goed overeind en is gevaarlijk bij de spaarzame counters.

Na de thee verschijnen beide ploegen in dezelfde samenstelling. Maar al snel blijkt dat, anders dan voor rust, nog maar één ploeg voetbalt en dat is AFC. Vooral op het middenveld is AFC de baas met een hoofdrol voor Kenny Teijsse, die in het seizoen 2014-2015 nog 302 wedstrijden in het eerste van Sparta speelde. Ook Tim Linthorst eist de aandacht op, vooral bij een aantal vrije trappen die hij rechts van het stafschopgebied mag nemen. In de 50e minuut is het bijna raak maar het schot van Tim  stuitert via de paal het veld in. De rebound van Fouad wordt door Fabrie stijlvol over de lat getikt. Op links is Melvin zijn tegenstander nu vrijwel altijd de baas en is een ware plaag voor de Sparta-verdediging. Maar zelfs vanaf de achterlijn, dicht bij het doel lukt het niet de bal bij één van onze spitsen te krijgen en dat is wel een terugkerend euvel dat om een oplossing vraagt. Want op deze manier blijft het onnodig spannend, waar AFC al lang ruim voor had kunnen staan. Maar ook keeper Miachael Fabrie moet hier genoemd worden, want bij schoten van Tim, Fouad en Melvin laat hij uitstekend keeperswerk zien. Ondanks het enorme veldoverwicht, de corners en vrije trappen blijft Jong Sparta overeind, zonder aanvallend nog maar iets te presteren. In de 83e minuut onderstreept Kenny zijn uitblinkersrol en schiet een voorzet van Derre Kwee via de binnenkant van beide palen in het doel. 1-2 , en eindelijk krijgt ons aller eerste loon naar werken. De wedstrijd lijkt gespeeld en is het wachten op meer goals van The Reds.  Opvallend genoeg wordt Melvin in de 85e minuut gewisseld. Jong Sparta haalt opgelucht adem en probeert het nog eens met een lange bal maar Johan Kulhan, die vanmiddag weer de aanvoerdersband draagt, Tim en Thomas van den Houten blijven eenvoudig de baas en er lijkt als de extra tijd ingaat geen vuiltje  aan de lucht.

Dan gaat op het Kasteel de wereld op zijn kop en neemt de werkelijkheid voor AFC nachtmerrie achtige proporties aan. In de 90e minuut besluit Martis in plaats van een voorzet van 40 meter op doel te schieten. Joey rekent op een voorzet, staat iets te veel naar rechts en kan even later de bal uit het net halen. Een zondagsschot, de eerste goal van Martis dit seizoen. Als je het tien keer in de training oefent gaat ie tien keer naast of over. Nu dus niet. 2-2 en onze jongens schrikken zich kapot en willen in de nog resterende blessuretijd nog een overwinning forceren. Tim rent naar voren, zoals hij dat ook in Scheveningen met succes deed, maar nu loopt het geheel anders. De jonge Spartanen, counteren bij een afgeslagen aanval en het is Martis die bijna de winnende scoort. Joey redt maar de bal blijft in het spel en na wat gegoochel schiet Halil Dervisoglu de bal in de 92e achter onze doelman. 3-2 en alles wat rood-wit is op Het Kasteel sluit elkaar in de armen. Maar de wedstrijd is nog niet afgelopen, want de blessuretijd bedraagt zes minuten. En weer krijgt Tim de kans uit een vrije trap dicht bij het doel van Sparta. De bal vliegt net naast en na de laatste corner, geforceerd door Raily, die uiteindelijk ook niets oplevert, blaast scheidsrechter Cairo deze gedenkwaardige wedstrijd de geschiedenis in. Weer is het niet gelukt om op Het Kasteel te winnen, maar wat waren we dichtbij na een zeer goed gespeelde tweede helft, die met meer dan één Amsterdams doelpunt bekroond had moeten worden. Drie punten en de koppositie kwijt, maar er is gelet op het vertoonde spel in Rotterdam nog veel perspectief op succes in veel van de nog volgende 25 (!) wedstrijden. Te beginnen aanstaande zaterdag thuis tegen GVVV, dat na een zwakke start de laatste tijd weer goed op dreef is. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer, Derre Kwee, Johan Kulhan, Tim Linthorst, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi, Raily Ignacio en Melvin Grootfaam (’85 Matthijs Jesse).

Voor het beeldverslag en interviews zie AFC-TV

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

.