GESCHIEDENIS 1995-2020
Het seizoen 1995-1996 stond voor AFC in het teken van het honderdjarig bestaan van onze vereniging. Vele festiviteiten vonden plaats. Zo werd o.a. de musical “de A.F.C.-ers” o.l.v. Jack van Gelder opgevoerd met een nachtelijke voorstelling in de Stadsschouwburg. Het Honderdjarenboek verscheen en werd feestelijk gepresenteerd in het Amstel Hotel. Ook het veteranentoernooi werd een hoogtepunt met een afsluitend diner in het Rijksmuseum onder de Nachtwacht. De jubileumwedstrijd tegen Barcelona (1 – 4) werd een feest voor 6000 bezoekers. AFC 1 eindigde op de 2e plaats met 1 punt achterstand op kampioen SC Feyenoord. Voorzitter Jan van Dijk overhandigde de voorzittershamer aan de nieuwe voorzitter Dick van der Klaauw.
De notulen van de Algemene Vergadering werden in het seizoen 1996-1997 niet meer voorgelezen zoals in de afgelopen tientallen jaren, maar in de Schakel, het clubblad van AFC, gepubliceerd. Het voetbalseizoen was matig. Ons eerste eindigde op de negende plaats, maar behaalde wel een (derde) periodetitel. De A1 degradeerde naar de landelijke tweede klasse. Het derde zondagteam werd kampioen en promoveerde naar de reserve eerste klasse. Na de jaren met UMBRO als kledingsponsor werd besloten dat ADIDAS de komende vijf jaar onze nieuwe kledingsponsor zou zijn. Ook bij de trainers was er een wisseling van de wacht. Henny Kottmann maakte plaats voor Pim van de Meent. Dochtervereniging A.C.C. (cricket) had een pechjaar. Na brand in het weer opgebouwde clubhuis, degradeerde het eerste team naar de eerste klasse. Dochtervereniging A.B.C. (honkbal) werd opgeheven.
Na 24 jaar in de hoofdklasse degradeerde ons eerste elftal in het seizoen 1997-1998 vanuit de Hoofdklasse naar de eerste Klasse A West II. De één na laatste plaats was haar deel. Een troost was dat de C1 naar de landelijke eerste klasse promoveerde. Er werd gespeeld met 70 teams die vanaf december 1997 de beschikking kregen over een voor het clubgebouw gelegen nieuw gravelveld. Dit seizoen werd het jaar van de trainerswisselingen. Begonnen werd met een geheel nieuw gezicht: Karel Bouwens. Na enige slechte resultaten werd hij opgevolgd door (alweer, maar ook tijdelijk!) Pim van de Meent. In april kon Rob Bianchi zich alvast voorbereiden op het volgende seizoen als trainer van AFC.
Het seizoen 1998-1999 startte met 73 teams. De openingswedstrijd was, net als in 1995, tegen Barcelona (2 – 10). Opnieuw waren er zo’n 5000 toeschouwers op de tribunes. Maar het werd helaas ook een triest seizoen. Tijdens de wedstrijd O.S.V.-AFC overleed ons Erelid Sal van Gelder (74 jaar). Op 5 januari 1999 overleed Erevoorzitter Henk Kappelhoff. Jaap Draisma nam de administratie over van Sal van Gelder. De A.F.C.-Schakel werd gewoon de SCHAKEL en een nieuwe rubriek “BIE-zonderheden”, van Johan de Bie, deed z’n intrede. In dat seizoen verschenen 18 Schakels met een oplage van 1500 stuks. Erelid Marcel Koster verliet na 29 jaar, na veel functies in die periode te hebben vervuld, het bestuur. In 1999 werd gestart met een eigen website, www.afc-amsterdam.nl. AFC kon dit seizoen elf kampioenen begroeten.
In het seizoen 1999-2000 kon het eerste elftal de hooggespannen verwachtingen om terug te keren naar de Hoofdklasse, niet waarmaken. Het begon goed maar er volgde een aantal teleurstellende nederlagen. In onderling overleg werd besloten dat trainer Rob Bianchi het seizoen niet zou afmaken. Vanaf februari werd de training overgenomen door Pim van de Meent en Dirk Spits. De overige TOP-Amateurs deden het goed. De A-1 junioren wisten zich te handhaven in de landelijke 2e klasse, de B-1 en de C-1 eindigden als vierde en tweede. AFC kende een record van 79 teams, 5 teams werden kampioen. Dit seizoen werd een nieuwe categorie gevormd: de F-0 teams, hierin spelen jongetjes van 5 en 6 jaar onderlinge wedstrijden.
Het seizoen 2000-2001 bracht het succes waar AFC drie jaar op heeft moeten wachten: het kampioenschap van het eerste elftal. En heel overtuigend met 9 punten voorsprong op nummer 2, DWV. Daarmee keerde AFC na drie jaren afwezigheid terug in de Hoofdklasse. Hulde aan de spelers, het begeleidingsteam en de sterk debuterende trainer-coach Ton du Chatinier. Ook succes voor zaterdag-1, dat kampioen werd en promoveerde naar de tweede Klasse. Van de 66 teams die in competitie verband uitkwamen, werden er tien kampioen. Op 26 april werd het Uitvoeringsbesluit Drentepark door de gemeenteraad van Amsterdam aangenomen, hiermede werd de verankering van AFC op de Zuidas vastgelegd.
In het seizoen 2001-2002 kwam AFC weer uit in de Hoofdklasse. Tot de laatste speelronde was er uitzicht op het kampioenschap, maar uiteindelijk moest AFC zich tevreden stellen met een derde plaats. Met 1650 leden is AFC de grootste en oudste club van Amsterdam. De aantrekkingskracht van AFC bij de jeugd is erg groot. Echter, AFC heeft maar de beschikking over vijf velden en dat betekende dat bij deze toeloop niet iedereen aan spelen toekomt. Ook nu waren er tien kampioenen. Al deze successen leidden ertoe dat de A-1, B-1 en C-1 junioren gaan uitkomen in de landelijke 1e divisie: de op één na hoogste in Nederland.
Het seizoen 2002-2003 bracht niet het succes dat gehoopt was. Door blessures kon trainer Ton du Chatinier geen enkele keer het sterkste elftal opstellen. Uiteindelijk eindigde AFC op de zesde plaats, een plaats die wel recht gaf op deelname aan de Amstel-Cup. Ook dit seizoen weer veel kampioenen, vooral bij de jeugd. Het was het afscheid van Dick van der Klaauw, die acht seizoenen (vanaf 1995) voorzitter was. Als nieuwe voorzitter werd Machiel van der Woude gekozen, die daarvoor lang actief is geweest in de jeugdcommissie. Trainer Du Chatinier verlaat AFC na drie seizoenen. De “Supportersclub The Reds” bestaat dit seizoen tien jaar, de bijna 100 leden van The Reds hebben in die afgelopen jaren gezorgd voor een financiële aanvulling, waardoor veel extra zaken mogelijk werden.
In het seizoen 2003-2004 kreeg ons sportpark een geheel ander uiterlijk. De tennisbanen van A.T.C. verdwenen na 33 jaar. Niet langer vormden de hoge bomen de entree; de achterkant van ons clubhuis werd ineens de voorkant met daarvoor het nieuwe kunstgrasveld. Het eerste elftal, met Stanley Menzo als trainer-coach, begon niet zoals gehoopt. Te vaak werden er onnodige punten gemorst. Na de winterstop werden de resultaten beter en AFC eindigde daardoor op een derde plaats. In de laatste wedstrijd werd het periodekampioenschap behaald met recht op deelname aan de Amstel Cup. De A-1 junioren hadden een moeilijk seizoen, maar wisten zich via een nacompetitie in de landelijke Eerste Divisie te handhaven. Dit seizoen bleken tien jongens uit de eigen jeugd door te stromen naar de A-selectie.
Het seizoen 2004-2005 stond in het teken van het 110-jarig bestaan. Diverse activiteiten werden ter gelegenheid van dat jubileum georganiseerd. De archiefcommissie bracht een DVD uit met foto’s en filmfragmenten afkomstig uit het eigen AFC-archief. Het eerste elftal, eindigde op een vierde plaats. Het tweede elftal eindigde op een tweede plaats en de junioren A-1, B-1, C-1 en pupillen D-1 handhaafden zich in hun landelijke afdelingen. De besprekingen met de Gemeente over de Zuidas geven grote zorg; de nodige beslissingen blijven uit. Een nieuwe ontwikkeling is de enorme stijging van het website bezoek. Dit seizoen werd de site door bijna 285.000 bezoekers aangeklikt. Daarmee behoort de site tot de best bezochte in het amateurvoetbal. In december werd “Stichting De Lieverdjes” opgericht, een comité dat voor de jeugd extra gelden genereert voor zaken die binnen de normale exploitatie niet mogelijk zijn. Bij het 110-jarig bestaan, heeft de club 1770 leden: 625 seniorleden, 842 juniorleden en 303 donateurs.
In sportief opzicht was de start van het seizoen 2005-2006 verre van succesvol. Na 14 wedstrijden had AFC 16 punten. Het contract met trainer John Kila werd in februari 2006 voortijdig beëindigd. “Good old” Pim van de Meent nam het stokje over. In de resterende 12 wedstrijden haalde AFC 21 punten en eindigde op de vijfde plaats. Bij de junioren werd de C-1 kampioen en promoveerde naar de hoogste klasse. Het absolute hoogtepunt van het jaar was de toekenning aan AFC van de Rinus Michels Award voor de beste jeugdopleiding van alle (3.000!) amateurclubs van Nederland. In de zomer startte de Gemeente met werkzaamheden zoals de verschuiving van velden en verricht AFC onderhoud aan haarclubhuis. De AFC website passeerde op 10 juni de grens van de 1.000.000 raadplegingen.
Het seizoen 2006-2007 werd gestart met een nieuwe, oude trainer. Ton du Chatinier keerde terug als hoofdtrainer. Het seizoen werd afgesloten met een vijfde plaats. AFC bracht dat seizoen 106 teams (25 senioren en 81 jeugd) in het veld, een groter aantal dan ooit. Bij de junioren slaagden de A1 en B1 er niet in een plaats in de Eerste Divisie te behouden. Ronduit goed was de zesde plaats van de C1 in de hoogste afdeling van Nederland, bestaande uit overwegend BVO verenigingen. Er werd vooruitgekeken naar het vernieuwde complex met twee kunstgrasvelden, een nieuw hoofdveld, een nieuwe tribune, verlichting op bijna alle velden en een nieuwe radiokamer. Na 45 jaren speelde het Eerste op 7 mei 2007 haar laatste thuiswedstrijd op ons “oude” hoofdveld. De middenstip werd uitgegraven en overgebracht naar het nieuwe hoofdveld, pal voor het clubhuis.
Belangrijke zaken in het seizoen 2007-2008 waren zaken als het tot stand komen van de toekomstige Topklasse, de ontwikkelingen rond de Zuidas en belastingcontroles bij amateurclubs. Het was een roerig seizoen, met circa 150 nieuwe seniorleden en circa 60 nieuwe jeugdleden voor de te starten AFC Champions League en de AFC World Cup. Trainer Ton du Chatinier, met zijn ongewijzigde technische staf, stond weer aan het roer. Het eerste elftal eindigde op de vijfde plaats en daarmee sinds de terugkeer in de Hoofdklasse A voor de zevende achtereenvolgende keer in het linke rijtje. De junioren A-1 werden kampioen en keerden terug inde landelijke 1e Divisie. NIKE werd de nieuwe kledingsponsor. De outfit van AFC keerde terug naar het shirt van de 50- en 60-er jaren van de vorige eeuw; meer wijnrood dan felrood met op het shirt een boord in plaats van een V-hals.
“De komst van de Topklasse komt er nu echt aan”. Dat gegeven stond centraal in het seizoen 2008-2009. AFC stond er in veel opzichten uitstekend voor. Met 1720 leden (620 senior, 844 junior en 274 donateurs) en 105 elftallen was AFC groter dan ooit en oefende een ongekende aantrekkingskracht uit op jonge voetballers. De interne organisatie werd verder geprofessionaliseerd via het aanstellen van een verenigingsmanager. Het streven was ook in de economisch moeilijke tijden aantrekkelijk te blijven voor AFC Vriendelijke Bedrijven en sponsors. Als gevolg van die economische recessie werd de ontwikkeling van de Zuidas getemporiseerd en besteedde AFC weer meer aandacht aan het eigen terrein en clubhuis. In sportief opzicht begon de competitie onder leiding van de nieuwe trainer Cor ten Bosch voortvarend. Tot kort na de winterstop deden wij mee om de 1e plaats, maar toen Türkiyemspor uit de competitie werd genomen had AFC plotseling zes punten minder. Na deze gebeurtenis liet AFC een aantal punten liggen en eindigde het als vierde.
Het seizoen 2009-2010 stond in het teken van het 115-jarig bestaan en de plaatsing voor de Topklasse die in 2010-2011 van start ging. Maar bovenal was dit het seizoen van het kampioenschap in de hoofdklasse A van het eerste elftal. Een heel groot succes voor de selectie, trainer Cor ten Bosch en de technische staf. In de strijd om het zondag kampioenschap legde AFC het af tegen Gemert (kampioen) en de Treffers. Binnen AFC werden ook Zondag 2 en Zaterdag 1 kampioen. Nieuw was dat dit seizoen naar Barcelona en niet meer Gran Canaria, de bestemming was voor de trainingsstage tijdens de winterstop. Op bestuurlijk gebied viel te melden dat secretaris Kees Gehring, na 25 bestuur jaren, het stokje overdroeg. Ook Edwin Geluk, 20 jaar in het bestuur, stelde zich niet meer herkiesbaar. Deze vervangingen maakten deel uit van een streven om op bestuurlijk gebied tot een verjonging te komen. Wat betreft de Zuidas ontwikkelingen kon vastgesteld worden dat het zo geheten dokmodel, waarbij AFC een deel van haar velden krijgt boven de A10, voorlopig van de baan was.
Seizoen 2010-2011
Na het prachtige kampioensjaar, was de vraag wat het nieuwe seizoen, voor het eerst in de Topklasse zondag, zou gaan brengen. Het is namelijk niet ongewoon dat er na een succesvol seizoen, in het daaropvolgend jaar een terugslag volgt. Echter dit scenario bleef gelukkig uit en ons eerste, onder leiding van Cor ten Bosch, eindigde op een zeer verdienstelijke vierde plaats. Bij de jeugd telden wij maar liefst 20 (!) kampioenen, een geweldige prestatie. Het Bestuur, aangevoerd door Machiel van der Woude, waakte in gewijzigde samenstelling over onze vereniging. Kees Gehring en Edwin Geluk, staakten hun werkzaamheden na respectievelijk 25 en 20 jaar bestuurslidmaatschap. Lou Hekster trad toe tot het Bestuur. Bijzonder dit jaar was het uitbrengen van het boek “115 jaar competitievoetbal van AFC-1”, samengesteld door Rik de Boer, voorzitter van de archiefcommissie.
Het ledenaantal (inclusief donateurs) van onze vereniging is inmiddels boven de 1800 uitgekomen, om precies te zijn 1851.
Seizoen 2011-2012
Na het uitstekende debuut (vierde plaats) vorig seizoen in de Topklasse, vielen de resultaten van ons eerste, wederom onder leiding van Cor ten Bosch, enigszins tegen. Een tiende plaats in de rangschikking was het eindstation.
Zondag 2 werd afgemeten kampioen in de reserve Hoofdklasse en moest in de strijd om het kampioenschap van Nederland uiteindelijk het onderspit delven tegen Ajax zaterdag 2. Een prachtige tweede plaats van de A1 betekende promotie naar de landelijke 1e divisie. Voorts bij de jeugd dit jaar “slechts” zeven kampioenen. Het Zuidas traject leek in een stroomversnelling te raken, echter de val van het kabinet gooide roet in het eten.
Seizoen 2012-2013
Dit was voor ons eerste elftal een turbulent jaar. Was de start nog naar behoren, in het vervolg werden in een lange reeks wedstrijden nog nauwelijks punten gehaald, waardoor wij op een degradatieplek terecht kwamen. Na de verloren uitwedstrijd (Paas zaterdag) tegen Hollandia kwam er een eind aan de succesvolle samenwerking met Cor ten Bosch. Hij werd vervangen door oud-eerste elftalspeler Maarten Stekelenburg. Onder zijn leiding moesten er nog zes wedstrijden worden gespeeld. Hiervan werden er vijf op rij gewonnen en wist ons eerste zich op de laatste speeldag te handhaven in de Topklasse. Het 2e elftal verspeelde, na een goed seizoen, op de laatste speeldag de titel. Bij de jeugd dit seizoen weer veel kampioenen, 15 om precies te zijn.
Op 6 oktober 2012 bestond ons Sportpark Goed Genoeg 50 jaar, een reden om voor een aantal genodigden een bijeenkomst in ons clubhuis te organiseren. Vijftig jaar geleden stonden drie jeugdleden als symbool voor de dochters AFC, ABC (honkbal) en ACC (cricket) op het podium. Bij de bijeenkomst op 6 oktober waren twee van hen aanwezig, Louis van Rijn, namens ABC (helaas niet lang daarna overleden) en Edwin Geluk, namens AFC. Het Bestuur bestond voor het derde opeenvolgende jaar uit Machiel van der Woude, Ad Westerhof, Benno Honsdrecht, Ronald Koster, Ruud Mantel, Brian Speelman, Bob Duis en Lou Hekster.
Seizoen 2013-2014
Het misschien wel meest succesvolle seizoen in onze geschiedenis tot heden. Onder leiding van onze nieuwe trainer Willem Leushuis werd ons eerste elftal met ruime voorsprong kampioen van de Topklasse, algeheel zondag kampioen dus!
De twee wedstrijden om de algehele titel bij de amateurs tegen de zaterdagkampioen Spakenburg, eindigden uit in een 4-1 nederlaag en een 3-2 overwinning thuis. Net te weinig voor de titel Algemeen Nederlands kampioen
Het 2e elftal onder leiding van de vertrekkende Joey van Leijenhorst, werd in de reserve Hoofdklasse eveneens kampioen. Bij de jeugd vielen dit seizoen wederom 15 kampioenschappen te vieren. Op een Buitengewone Algemene Vergadering in april werd besloten om met ingang van komend seizoen meiden- en vrouwenvoetbal te introduceren. Ook werd op vrijdagavond begonnen met een interne senioren competitie, de “Heerendivisie”. Het Bestuur onderging de nodige wijzigingen; Ad Westerhof trad terug, terwijl Milko Vinke toetrad. Nick van Ommeren kwam terug in het Bestuur. Het ledenaantal benaderde wederom de 1900 (1897), hoewel dit aantal een kleine terugval betekende ten opzichte van de afgelopen twee seizoenen.
Seizoen 2014-2015
Een moeizaam seizoen, in de winterstop stond ons eerste elftal op een degradatieplaats en werd trainer Willem Leushuis vervangen door de ons wel bekende Stanley Menzo. Na éénmaal verlies, zes overwinningen en zeven gelijke spelen wist ons eerste zich op de laatste speeldag veilig te spelen en werd en passant de derde periodetitel behaald. Zondag 2 eindigde, onder leiding van Roy Tular en Joey Zebeda, op een derde plaats. Zaterdag 1 bereikte voor het derde opeenvolgende jaar de nacompetitie. Helaas bleek Argon in twee wedstrijden te sterk. Trainer Wessel Colijn nam na acht seizoenen afscheid. Bij de jeugd 23 kampioenschappen, waaronder die van meiden B1 en F1. Het Bestuur veranderde drastisch, voorzitter Machiel van der Woude stopte na 24 jaar zijn werkzaamheden. Met hem traden ook Bob Duis en Ruud Mantel terug. Nieuw in het Bestuur zijn Peter Dekkers, Ernst-Pieter Knüpfer en Bob Gehring. Ad Westerhof keerde terug en werd de nieuwe voorzitter. Het ledenaantal, inclusief donateurs, kwam voor het eerst boven de 2000 en wel op 2080. Voor een groot gedeelte dankzij de invoering van het meiden- en damesvoetbal. Ons nieuwe sportpark komt steeds dichterbij. Eind 2014 werd overeenstemming bereikt over een accommodatie met 5 kunstgras velden met verlichting en een nieuw clubhuis. Half 2019 zou één en ander gerealiseerd moeten zijn. Later blijkt dit dat dit niet werkelijkheid wordt.
Seizoen 2015-2016
Vocht ons eerste vorig seizoen nog tegen degradatie, ging het dit jaar o.l.v. Bart Logchies een stuk beter. Het eerste eindigde op zesde plaats in de eindrangschikking, genoeg om zich te plaatsen voor de nieuw te vormen 2e Divisie. Marien Willemsen werd Speler van het Jaar. Zondag 2 behaalde de tweede plaats en stond nog steeds onder leiding van Roy Tular en Joey Zebeda.
Zaterdag 1 o.l.v. Benno Nihom werd kampioen in de tweede klasse en promoveert naar de eerste klasse. Bij de senioren nog twee kampioenen, zondag 6 en zaterdag 9 en bij de jeugd maar liefst 12 kampioenen, waaronder de B1 met de “dubbel” en twee meiden elftallen. De A1 wist zich knap te handhaven in de eerste divisie. Door deze resultaten werd AFC uitgeroepen tot de amateurclub met de beste jeugdopleiding van Nederland. In het Bestuur werd afscheid genomen van Benno Honsdrecht en Milko Vinke. Hun plaats wordt ingenomen door Ruud Mantel en Henk Bijlsma. Tijdens het Jaardiner op 17 januari werd Max Flam benoemd tot Lid van Verdienste en ontving Stanley Menzo de Mr. Henne Boskamp Nobelprijs. De club telt inmiddels meer dan 2200 leden en donateurs.
Seizoen 2016-2017
Een nieuw seizoen, voor de eerste keer in de 2e Divisie o.l.v. Ton du Chatinier. Veel nieuwe tegenstanders m.n. uit het zaterdagvoetbal. Ondanks deze sterker geachte ploegen stond ons vlaggenschip bij de winterstop op de tweede plaats.
Na de winterstop en meerdere afgelastingen, stokte het bij het elftal, maar na een paar overwinningen aan het eind van de competitie eindigt AFC op de elfde plaats. Jonathan Richard werd Speler van het Jaar. Zondag 2 eindige op een derde plaats. en Zaterdag 1 werd voor de tweede keer achtereen kampioen en promoveert naar de Hoofdklasse . Een knappe prestatie.
Bij de jeugd waren er tien kampioenen, waarvan drie meiden elftallen. Het nieuwe complex komt in zicht. Een nieuw clubhuis en vijf kunstgrasvelden met verlichting. Remco Post maakte zijn opwachting in het Bestuur. Op het Jaardiner werd Hans Elias benoemd tot Erelid, Patrick Reddering en Nicolaas van Ommeren werden Lid van Verdienste en Hans Honsdrecht ontving de Mr. Henne Boskamp Nobelprijs.
Seizoen 2017-2018
Het financiële gedeelte van de Algemene Leden Vergadering werd in juni gehouden, dit door het plotseling overlijden van de voorzitter van de Jeugdcommissie, Peter Dekkers. Een zeer groot verlies voor zijn gezin, maar zeker ook voor AFC. Ons eerste kende een moeizaam seizoen en na de overwinning uit bij IJsselmeervogels hield Ton du Chatinier het voor gezien. Zijn taak werd overgenomen door André Wetzel en mede door de komst in de winterstop van Raily Ignacio leefde ons eerste op en handhaafde zich in de 2e Divisie. De derde periodetitel was ons deel. Derre Kwee werd Speler van het Jaar.
Zaterdag 1 moest helaas na een jaar Hoofdklasse een stapje terug doen. De wedstrijdtafel werd (zoals al jaren) op zaterdag bemand door Marian Janssen en Jan Wortel en op zondag door Jan Wortel en Paul Ravelli. Hassan el Markouchi verzorgt al jaren op voortreffelijke wijze de organisatie van de kleedkamers, materialen en de velden. Verenigingsmanager Henny Kottmann heeft met steun van René de Vreeze en Daryl Gerritsen, wederom ontzettend veel werk verricht. Op het Jaardiner werd Hans de Wijs Sr. benoemd tot Erelid van onze vereniging, Wiebe Westerhof werd benoemd tot Lid van Verdienste en Frank Keijzer ontving de Mr. Henne Boskamp Nobelprijs. Helaas moesten wij op 6 juli afscheid nemen van onze pachter, Frans Ris.
Een geweldig seizoen; voor het eerst in het 124-jarig bestaan werd ons eerste kampioen van Nederland bij de amateurs. Een prestatie van wereldklasse! Onder leiding van onze nieuwe trainer, Uli Landvreugd, werd op 5 mei 2019 na een 5-0 overwinning tegen Scheveningen het kampioenschap behaald. Ook in de Beker deed ons vlaggenschip het zeer goed, zo werd gewonnen van de BVO’s Telstar en Top Oss, maar moesten wij het onderspit delven tegen Willem II. Melvin Grootfaam werd Speler van het Jaar.
Zaterdag 1 miste promotie naar de Hoofdklasse na de nederlaag tegen Go Ahead Kampen. Het nieuwe complex gaat steeds concretere vormen aannemen. Er is een aannemer gevonden en de werkzaamheden zullen binnenkort een aanvang nemen.
Bij de jeugd maar liefst 11 kampioenen en werd AFC wederom uitgeroepen tot de beste amateurclub van Nederland.
Na het dramatisch overlijden van Peter Dekkers, werd Hans Veldkamp Voorzitter van de Jeugdcommissie. Meindert Huisman werd Penningmeester. Ronald Koster stopte als Bestuurslid. Het ledenaantal daalde licht naar 2250. Henk Bijlsma werd benoemd tot Erelid, Benno Honsdrecht tot Lid van Verdienste en Jeroen Brussee ontving de Mr.Henne Boskamp Nobelprijs.
Seizoen 2019-2020
Een heel bijzonder seizoen; het eerste elftal stond na 24 wedstrijden met 45 punten op een verdienstelijke derde plaats met 4 punten achterstand op koploper Katwijk. In maart gooide het Coronavirus echter roet in het eten en werden alle overige wedstrijden afgeblazen. Wel werd ons nieuwe hoofdveld in gebruik genomen en op 29 februari won ons eerste elftal met 2-0 van IJsselmeervogels. Er was geen kampioen en er waren geen degradanten. In het jaar dat AFC haar 125 jarig jubileum vierde, konden, behoudens het Jaardiner, de andere geplande festiviteiten geen doorgang vinden. Tijdens het Jaardiner werd Ronald Koster benoemd tot Erelid. Bob Duis, Lou Hekster en Brian Speelman werden Lid van Verdienste en de Mr. Henne Boskamp Nobelprijs viel ten deel aan Alphons Peters. Er werd wel een schitterend jubileumboek, “AFC 125: voor ons meer waard dan woorden” gepresenteerd, met foto’s van alle 132 (!) teams, Bestuur, Ereleden, Leden van Verdienste, winnaars Mr. Henne Boskamp Nobelprijs, commissieleden, Ridders en Zilveren Ploegers. Het boek is samengesteld door Machiel van der Woude, Hans Elias en onze fotograaf Tom Poederbach.