AFC - Magreb'90 voorbeschouwing

AFC GAAT THUIS VOOR SPORTIEVE REVANCHE OP MAGREB’90

Zondag aanstaande komt Magreb’90 op bezoek bij AFC. Voor het eerst, want deze Utrechtse vereniging debuteert dit seizoen in de Topklasse en was lange tijd actief op het laagste amateurniveau. Sinds 2008-2009 begon een zeer snelle opmars, die vorig seizoen resulteerde in het kampioenschap van de Hoofdklasse A, voor o.a. De Dijk, Vlissingen, OFC en Westlandia, een prestatie van formaat. Dit seizoen waren de verwachtingen weer hoog gespannen. De toch al goede selectie met oud-profs als  Nourdin Boukhari en Moussa Kalisse werd verder versterkt met o.a. FC Almere City spits Charles Dissels, Christiaan Gandu, hiervoor actief op het hoogste niveau in Polen, Ismail Ouddouh, afkomstig van GVVV en Hassan Aanzi, die we goed kennen van onze wedstrijden tegen Hollandia. Tot nog toe hebben al deze versterkingen niet geleid tot een hoge klassering. Magreb’90 staat met SWZ Sneek en OJC Rosmalen onderaan de ranglijst. Een plek bij de eerste zeven is bijna niet meer mogelijk. Maar angst om direct te degraderen hoeven deze drie verenigingen ook niet meer te hebben door het faillissement van WKE, dat in de afgelopen dagen definitief gestalte kreeg.

Zoals bekend mocht WKE dit seizoen aan de start verschijnen nadat een eerder faillissement op het allerlaatste moment was afgewend. Maar de financiële problemen waren niet voorbij en op verzoek van de Belastingdienst verklaarde de Rechtbank in Assen WKE failliet op 15 februari. WKE ging tegen dit vonnis in beroep en deze zaak zou 2 maart dienen bij het Gerechtshof in Leeuwarden, waarbij ook gerept werd over cassatie bij de Hoge Raad.  Opvallend genoeg werd op het allerlaatste moment afgezien van dit beroep, waar door het faillissement onherroepelijk werd. In het Persbericht van WKE wordt aangegeven dat WKE met de KNVB en de curator in gesprek is om alle senioren- en jeugdteams het seizoen te laten afmaken. De KNVB is niet akkoord gegaan met het afmaken van de competitie van WKE 1 en derhalve worden alle wedstrijden van WKE 1 als niet gespeeld beschouwd en wordt de ranglijst aangepast. De negatieve consequenties hiervan zijn het grootst voor AFC en SWZ Sneek. The Reds raken zes punten kwijt, de Friezen vier. Magreb’90 moet het met een punt minder doen. De competitievervalsing kan nog groter worden als de spelers van WKE de laatste negen wedstrijden gaan spelen voor verenigingen in de Zondag Topklasse, wat geoorloofd is. Al met al een betreurenswaardige geschiedenis, die doet denken aan het faillissement van Turkiyemspor in 2009, ook een algeheel amateurkampioen, waar AFC twee keer in dat seizoen van won en na aanpassing van de ranglijst het kampioenschap miste.    

Nog onwetend van dit alles werden er in het afgelopen weekend een aantal inhaalwedstrijden gespeeld. Magreb’90 speelde thuis tegen JVC Cuijk, dat vooraf aan deze wedstrijd oud-prof Arno Arts, die bezig was met zijn eerste klus als trainer, ontsloeg. Onder regie van  assistent Dennis Straatman en Harrie Verbruggen maakt JVC Cuijk het seizoen af.  Eerder dit seizoen stapte trainer Frans Schuitemaker op bij  Magreb’90 en werd Alami Ahannach, die we als trainer nog kennen van WKE en Chabab, aangesteld. Het is onrustig in deze spannende, selectieve competitie, zoveel is duidelijk.

Spannend was het ook in de wedstrijd Magreb’90 – JVC Cuijk. De ploeg van Ahannach nam afgelopen zondag nog wel de leiding door een eigen goal van Jorrit Ritzen, maar moest ten slotte het onderspit delven door Cuijkse doelpunten van Chefrino Eind en Ritzen, die nu wel in goede doel schoot. Het was de vijfde nederlaag op rij voor Magreb’90, die de afgelopen weken uit verloor van UNA (2-0), SWZ Sneek (2-1) en TEC (5-1) en thuis in het zand beet tegen VVSB (1-4). Een lastige periode dus voor Magreb’90, dat dit seizoen nog zo overrompelend begon met een uitzege op algeheel amateurkampioen FC Lienden en incidenteel fraaie successen behaalde.
We herinneren ons natuurlijk allemaal de 3-0 zege van Magreb’90 op AFC in de eerste competitiehelft. Op Sportpark Papendorp ging het lange tijd gelijk op en was ons eerste na de vroege goal van Moussa Kalisse een paar keer dicht bij de gelijkmaker. Nadat Kalisse midden in de tweede helft ook 2-0 liet aantekenen was er nog maar één ploeg die speelde en het was vooral aan Laszlo Sandor te danken dat het uiteindelijk bij drie doelpunten van Kalisse bleef.

Hoewel AFC na het inhaalweekend de koppositie aan Kon. HFC moest afstaan en na het faillissement van WKE mogelijk nog een paar plaatsten op de ranglijst zakt doet ons eerste nog steeds overtuigend mee voor een plaats bij de eerste zeven verenigingen, die promoveren naar de Tweede Divisie. De verschillen tussen de acht, negen kandidaten zijn, zeker als de nieuwe ranglijst aan de orde is, echter niet groot. De uitslagen van afgelopen zondag laten zien dat je je niet te snel rijk moet rekenen. Wat te zeggen van de 1-2 winst van EVV op titelfavoriet De Treffers in Groesbeek. Daar had toch geen mens rekening mee gehouden. Verrassingen zijn niet uitgesloten. AFC is tegen Magreb’90, dat gewapend is met veel individuele kwaliteit, gewaarschuwd.

Wat zijn de kansen aanstaande zondag? Op grond van de ‘harde cijfers’ ligt een overwinning van AFC voor de hand. The Reds wonnen vier van de laatste vijf wedstrijden en zijn thuis tot nog toe bijna niet te kloppen. Magreb’90 bleef in de laatste vijf wedstrijden puntloos en is, op de seizoenstart na, buiten Utrecht niet erg succesvol. Anderzijds was Magreb’90 dit seizoen in een rechtstreeks duel AFC met 3-0 de baas. Zo'n uitslag geeft vertrouwen. Omgekeerd moet deze uitslag voor Bart Logchies en zijn ploeg voldoende inspiratie geven voor een sportieve revanche. Het zal er om spannen. Veel succes!

MvdW

De pupil van de week is Rio Bouwman. Weten wie Rio is? Klik hier
De wedstrijdbal is aangeboden door Oosterrijk Touringcars

Naschrift redactie
Door het verdwijnen van WKE zijn alle wedstrijden van WKE vervallen en is een andere ranglijst ontstaan. AFC gaat van 21 wedstrijden naar 19 en van 39 punten naar 33 punten.
Op de homepagina staat onderaan de aangepaste nieuwe stand