AFC - Kozakken Boys voorbeschouwing

AFC GAAT VOOR DERDE ZEGE OP RIJ TEGEN KOZAKKEN BOYS

Zaterdag aanstaande komt Kozakken Boys op bezoek. De Algeheel Zaterdagkampioen van 2016 staat na zes wedstrijden op een 9e plaats met negen punten, twee punten minder dan AFC dat 5e staat. De verschillen in het linker rijtje zijn niet groot, we zijn met nog 28 wedstrijden te gaan amper begonnen. De Boys begonnen goed in Katwijk met een zege op Quick Boys, daarna volgden drie gelijke spelen tegen GVVV, ASWH en Spakenburg. Vervolgens was Jong Sparta op het Kasteel te sterk. Vorige week werd thuis, op Sportpark de Zwaaier HHC met 2-0 verslagen door doelpunten van Thomas Marijnissen (die in 2020 werd opgepikt bij Hoofdklasser Halsteren) en Johnny Lommers. ‘Onze’ Yordi Teijsse viel in de 94e minuut in voor Lommers. Yordi scoorde tot nu toe twee keer, tegen ASWH en Spakenburg, net zo veel als Lommers.

Topscorer bij de rood-witten is Marijnissen met vier goals. Naast Yordi Teysse, trok Kozakken Boys nog acht spelers aan, waaronder twee oud-internationals. De 33-jarige verdediger Rochdi Achteh kwam uit voor Marokko. Met zijn laatste club Ararat-Armenië werd hij bovendien kampioen van Armenië. Linkervleugelverdediger Avrton Statie speelde in het nationale elftal van Curaçao. Voor hij naar Werkendam verhuisde speelde hij bij Reno 1868 in de VS. Niet onvermeld mag dat De Boys beschikken over een formidabele middenvelder. Gwaeron Stout speelt al negen seizoenen bij De Boys  en maakte in het seizoen 2019-2020 een uitstapje naar IJsselmeervogels.

In 2017 beschikte Kozakken Boys ook over een formidabele spits: Raily Ignacio. Door een meningsverschil met trainer Danny Buijs (alweer een tijdje de trainer van FC Groningen) vertrok Raily tijdens de winterstop naar AFC. In de strijd tegen degradatie was Raily meer dan welkom in Amsterdam en begon daar aan een indrukwekkend vervolg van zijn carrière. 

Zijn aandeel in het lijfsbehoud in seizoen 2017-2018 (AFC stond in de winterstop stijf onderaan) én het kampioenschap van AFC een seizoen later was groot. Raily is op dit moment de ‘over all’ topscorer van de Tweede Divisie met 81 goals. Dit seizoen is hij voor zijn doen rustig gestart met drie doelpunten na zes wedstrijden maar de vorm is stijgend en dat zal ongetwijfeld merkbaar zijn aan het aantal goals gedurende dit seizoen. Raily beleefde heel wat hoogtepunten bij AFC. Zoals bij de uitwedstrijd bij zijn oude club Rijnsburgse Boys waar ook de supporters van de thuisclub voor hem op de banken stonden en zijn fantastische goals in de kampioenswedstrijd tegen Scheveningen op het inmiddels oude Sportpark Goed Genoeg. Hopelijk kunnen we nog heel lang genieten van deze geweldige spits, te beginnen aanstaande zaterdag tegen Kozakken Boys.

Startten De Boys dit seizoen met een overwinning, The Reds gingen lelijk onderuit tegen Katwijk. De huidige koploper was messcherp in Amsterdam en net op het moment dat AFC in de tweede helft hoopte op de gelijkmaker sloegen Ahmed El Azzouti en Marciano Mengerink toe. Een doffe dreun, een wake up call, zo u wil, die zo langzamerhand heeft geleid tot een beter spelend AFC waarin nieuwe spelers hun plaats moeten vinden. Dat geldt bijvoorbeeld voor aanvaller Thomas Verhaar, die lang betaald voetbaal speelde bij Sparta en vorig seizoen voor Excelsior Rotterdam uitkwam. Voor middenvelder Splinter de Mooij, een veel belovende speler in de Feyenoord-jeugd, die in Amsterdam medicijnen kwam studeren, voor middenvelder Koen Wesdorp die de overstap maakte van ASWH én voor vleugelspits Segun Owobowole, die bij Noordwijk speelde. Na Katwijk speelde de ploeg van trainer Uli Landvreugd gelijk tegen De Treffers, werd van Scheveningen gewonnen en werd het gelijk tegen Quick Boys. Door twee overwinningen op TEC en IJsselmeervogels werd in de afgelopen weken een flinke stap omhoog gezet en werd het rechter rijtje verlaten, hopelijk definitief. De 0-3 zege op IJsselmeervogels was even spectaculair als verrassend, want wie wint er met zulke cijfers aan de rode kant van Sportpark De Westmaat? Was IJsselmeervogels zo slecht of AFC zo goed? De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. In ieder geval speelden onze jongens een puike partij met mooie combinaties, knappe goals (Tim Linthorst, Raily Ignacio en Thomas Verhaar) en een defensie waar geen muisje doorheen kwam.

De stijgende vorm van AFC biedt perspectief voor het thuisduel tegen de ploeg van Rick Adjei die, na Unitas sinds 2019 als trainer in dienst is van Kozakken Boys. Maar zo zal men in Werkendam ook wel denken na de bemoedigende zege op het altijd lastige HHC. Als we naar de onderlinge duels van AFC en Kozakken Boys in Tweede Divisie kijken kunnen we een mooie wedstrijd verwachten met veel strijd. Dat was in het seizoen 2016-2017 nog helemaal niet geval. De rood-witten waren toen met 4-0 en 4-1 The Reds dik de baas, mede door drie goals van Raily! Daarna werd niet meer verloren van Kozakken Boys. De laatste wedstrijd op 30 november2019 werd op Sportpark Goed Genoeg gewonnen met 2-0. Raily (!) scoorde voor rust twee keer en AFC had na de thee het geluk dat een toen sterker Kozakken Boys vergat te scoren. Met die zege was de balans weer helemaal in evenwicht: per saldo werd het drie keer gelijk en wonnen AFC en Kozakken Boys ieder twee keer.

Het wordt spannend aanstaande zaterdag, hopelijk lopen de tribunes, nu het weer kan, helemaal vol. Boekt AFC zijn derde overwinning op rij? Het zou mooi zijn op de moeilijke en waarschijnlijk lange weg naar de koppositie van de Tweede Divisie. Maar we spelen wel tegen een gevaarlijke ploeg, met Yordi hopelijk in de basis, die niet voor niets naar de strijdbare Kozakken is vernoemd. Succes!

MvdW