"Vrouwen op kicksen zijn eindelijk ook welkom bij AFC"

Onderstaand verslag is overgenomen uit Het Parool van 11 april.

Door ANNEMARIE POSTMA

 

AMSTERDAM – Het heeft even geduurd maar AFC (sinds 1895) is overstag. Volgend seizoen begint Amsterdams meest elitaire voetbalclub met een meisjes- en damesafdeling. Tot op heden waren vrouwelijke leden niet welkom bij de club in Zuid.

 

Aan de Boelelaan is sc Buitenveldert al jaren hèt bolwerk van vrouwenvoetbal. Maar op de Algemene Ledenvergadering van AFC werd gisteravond het voorstel van het bestuur om een start te maken met vrouwenvoetbal met een ruime meerderheid van stemmen goedgekeurd. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen is het plan om met drie teams te beginnen: een groep mini’s (vijf en zes jaar), één meisjesteam en één vrouwenelftal. Een speciale commissie zal zich de komende tijd richten op verdere uitvoering van de plannen.

Het is een opmerkelijke stap voor de club die, ondanks de enorme opkomst van de sport – vrouwenvoetbal is nog altijd de snelst groeiende sport van Nederland – jarenlang als enige club in Amsterdam vrouwelijke leden aan de poort weigerde. Algemeen bekend was dat leden van de oude stempel vonden dat de invoering van damesvoetbal in strijd was met het beeld van AFC als traditionele herenclub.

Ook voorzitter Machiel van der Woude hoorde lange tijd bij de groep tegenstanders, geeft hij toe, maar inmiddels heeft hij zijn mening bijgesteld. “Het imago van vrouwenvoetbal is veranderd. Het is volwassener geworden. Bovendien hoor ik van andere clubs dat vrouwelijke leden een verrijking zijn voor het sociale verenigingsleven.”

Daarnaast, zo beaamt Van der Woude, waren de ‘signalen’ die hij kreeg binnen de club niet meer te negeren. “Een groep jonge leden gaf aan het leuk te zullen vinden als er vrouwelijke leden zouden komen. Ook ontvingen we brieven van ouders met de vraag waarom hun dochter niet bij AFC mocht voetballen.”

Een paar jaar geleden nog stond in deze krant een verhaal over de ongastvrije mentaliteit bij de vereniging en de frustraties van een moeder die haar zoon en dochter ieder naar een andere voetbalclub moest brengen.

Destijds werd door AFC ruimtegebrek als voornaamste struikelblok genoemd. “En dat speelt nog steeds,” zegt Van der Woude. “Maar dat zouden we kunnen oplossen door minder jongetjes aan te nemen en meer meisjes. We moeten nog zien hoeveel aanmeldingen we krijgen.”