Voorbeschouwing Kozakken Boys - AFC

GAAT AFC WEER WINNEN IN WERKENDAM?

Zaterdag gaat de 78 kilometer lange reis naar Werkendam waar we op sportpark De Zwaaier Kozakken Boys treffen. De naam van de club refereert aan de Kozakken die in 1813 de nabijgelegen Merwede overstaken. Ten westen van Werkendam vinden we het Nationaal Park De Biesbosch, het grootste zoetwatertijdengebied van Europa. Een rondvaart in de ochtenduren door dit prachtige gebied met zijn grote roofvogels vooraf aan de wedstrijd valt te overwegen.
Na deze tip terug naar Kozakken Boys, dat na zeven wedstrijden op een negende plaats staat met tien punten. Het seizoen werd flitsend begonnen. Thuis werd met 3-0 gewonnen van Excelsior Maassluis. Giovanni Büttner maakte drie goals. De volgende wedstrijd gingen De Boys hard onderuit tegen debutant FC Lisse, 4-0! Grote uitslagen dus, maar het kon nog veel gekker. Tegen Spakenburg werd het in Werkendam 5-5. Kozakken Boys stond met 3-0 voor, waarna de Blauwen vier keer scoorden. Na twee goals van de thuisploeg werd het tenslotte toch nog een gelijkspel. De laatste vier wedstrijden laten ook wisselende prestaties zien. Van Scheveningen werd uit verloren (2-1), van Jong Volendam uit met 0-1 gewonnen door een zeer late goal van de uitstekende middenvelder Gwaeron Stout, thuis werd met 0-1 verloren van Quick Boys en afgelopen zaterdag ging debutant OFC in Oostzaan over de knie met 2-4. Veel doelpunten voor, veel doelpunten tegen, dat is het verhaal van Kozakken Boys tot nog toe. Een veel beter verhaal overigens dan vorig seizoen toen de trots van Werkendam zich maar net kon redden in de Tweede Divisie. In de nacompetitie werd achtereenvolgens gewonnen van Sportlust ’46, DVS’33 Ermelo en GVVV, op zich een knappe prestatie.

Begon Kozakken Boys het seizoen met een spetterende zege, AFC verloor de eerste wedstrijd in Groesbeek van De Treffers met 2-1. Vervolgens werd thuis van IJsselmeervogels met 3-0 gewonnen en bleven The Reds in Tiel steken op een gelijkspel tegen TEC. Daarna werd thuis van Katwijk en Rijnsburgse Boys gewonnen met resp. 1-0 en 2-0, werd het een bloedeloze 0-0 tegen HFC aan de Spanjaardslaan en werd afgelopen zaterdag, na een bekerdebacle tegen Staphorst, met 2-1 gewonnen van Jong Sparta. Per saldo 14 punten en een vierde plaats achter HHC Hardenberg, De Treffers en Quick Boys.
Wanneer we de prestaties van Kozakken Boys vergelijken met die van AFC dan vallen een paar dingen op. Onze jongens scoren minder, maar krijgen ook veel minder goals tegen. Achter zit het goed dicht en laat keeper Gijs van Zetten iedere week zien een uitstekende stand-in te zijn van de geblesseerde Patrick Zonneveld. Vijf doelpunten tegen in zeven wedstrijden, alleen Katwijk doet het in dit opzicht beter met drie goals tegen. Elf doelpunten uit zeven wedstrijden is met onze gelouterde aanval nog niet om over naar huis te schrijven, maar wat niet is kan zo maar komen. In de afgelopen wedstrijden scoorden Melvin Platje (4), Raily Ignacio (2), Splinter de Mooij (2), Cody Claver (1) en Dalian Maatsen (1). We missen in dit rijtje Joël Tillema, altijd wel goed voor een aantal doelpunten. En natuurlijk heeft Raily er voor zijn doen nog niet veel gemaakt. Afgelopen zaterdag was onze goalgetter tegen Jong Sparta een paar keer heel dicht bij een doelpunt, maar toen ontbrak een stukje mazzel om nog wat goals toe te voegen aan zijn toch al imposante totaal van 106 doelpunten in de Tweede Divisie.

Drie van die 106 goals waren tegen AFC. In het seizoen 2016-2017 speelde Raily bij Kozakken Boys en maakte daar in totaal 15 goals. De ploeg van trainer Danny Buys zat propvol talent en eindigde op een tweede plaats achter het ongenaakbare Jong AZ. Een seizoen later was er de grote tweestrijd met Katwijk, die de Boys op de laatste dag met banddikte verloor. De klik tussen Raily en Buijs was er niet meer, en halverwege dat seizoen vertrok Raily naar AFC met, zoals bekend, heel veel succes. Buijs vertrok naar het betaalde voetbal en Kozakken Boys zakte wat terug op de ranglijst. Bij AFC was de beweging omgekeerd. Na een elfde en twaalfde plaats in de eerste twee seizoenen in de Tweede Divisie werd AFC kampioen in het seizoen 2018-2019, derde in het niet afgemaakte seizoen 2019-2020, eerste na vijf wedstrijden in het seizoen 2020-2021 en zesde in het afgelopen seizoen. The Reds eindigden de laatste vier seizoenen steeds hoger dan de wit-roden, en dat is in de onderlinge wedstrijden ook goed te zien. In het seizoen 2016-2017 verloor AFC twee keer dik van Kozakken Boys (1-4, 4-0). Daarna werd het een paar keer 1-1 en won AFC in het kampioensjaar met 1-0 in Werkendam door een doelpunt van, u raadt het al, Raily Ignacio. De laatste drie wedstrijden werden allemaal gewonnen door AFC. Goed in onze herinnering staat nog het doordeweekse duel in Werkendam op 22 maart van dit jaar. We moesten op sportpark De Zwaaier aantreden zonder Raily en speelden met de voorhoede Matthijs Jesse, Daniël Zoutberg en Melvin Grootfaam. Nadat de kleinste man van het veld, Gwaeron Stout, de stand in de eerste helft op 1-0 had gekopt voor de thuisploeg, kwam AFC in de tweede helft goed op dreef. Het werd de avond van de debuterende Daniël Zoutberg. Had hij bij het eerste doelpunt nog de hulp nodig van een verdediger die na de inzet van Daniël in eigen doel schoot, het tweede en derde doelpunt kwamen op zijn naam. De 1-2 was een intikker na een sublieme voorzet van Matthijs, het derde doelpunt was een beauty, waarbij Daniël enkele verdedigers passeerde en vervolgens de keeper kansloos liet. Hopelijk krijgt Daniël dit seizoen nog kansen om te kunnen laten zien wat hij allemaal kan.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden in Werkendam, dicht bij die wonderschone Biesbosch? Kijkend naar de nabije geschiedenis hebben we een behoorlijke kans om met een mooi resultaat thuis te komen. De laatste nederlaag dateert van 22 april 2017. Bovendien hebben we het voordeel dat Raily bij ons speelt en niet bij Kozakken Boys. Maar de resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. De ploeg van trainer Scott Calderwood is grillig en kan uit zijn slof schieten. Bovendien kent de selectie van de wit-roden verschillende uitstekende spelers, waaronder de al genoemde Gwaeron Stout, Giovanni Bütter, Kevin Vermeulen die van FC Dordrecht kwam en de 1,97 lange keeper Bryan Janssen, die vorig seizoen bij ASWH onder de lat stond. Het zal erom spannen. Laten we hopen op een aantrekkelijke wedstrijd met mooie staaltjes voetbal. Onze jongens zijn op de goede weg. Succes!

MvdW