Van de Medische commissie
Bij A.F.C. maakt sekse ook het verschil.
Door: Wim Crouwel, fysiotherapeut.
Dat de komst van vrouwen/meisjes voetbal bij AFC geen nieuws meer is blijft een feit. Sterker nog, niet geheel begrepen door de oude garde, geeft het wel een levendig elan aan onze club. Opvallend is wel het verschil in aantallen blessures welke tweemaal per week in het Bas Rachman medisch centrum worden behandeld. Alleen al het percentage enkelblessures bij de mannelijke leden namelijk 34% staat daar nu reeds minder dan 2% bij dames/meisjes tegenover.
Het is nu eenmaal zo dat bij vrouwen de laxiteit (overrekking) van gewrichtsbanden vaak een normaliter is in tegenstelling tot wat gewrichtsbanden bij mannen laten zien. Een fenomeen wat bij Aziatische volkeren, welke langdurig diep op de hurken kunnen zitten, ook van nature aanwezig is. Met andere woorden, bij mannen komt het eerder tot een overrekking van gewrichtsbanden dan bij vrouwen. Vandaar het lagere percentage enkelblessures bij vrouwen en daar zullen wij mannen het mee moeten doen.
Ons enkelgewricht wordt gevormd door het onderste deel van zowel kuit- als scheenbeen enerzijds en het sprongbeen anderzijds, dit geheel omgeven door een sterk vijfdelige enkelband. Het is een gewricht, dat zeker als het om voetbal gaat, heel wat te verduren krijgt. Per jaar vinden er maar liefst 425.000 enkelverstuikingen plaats, waarvan 85.000 in het voetbal (info: Topzorg KNVB). Met alle financiële gevolgen van dien. Het is daarom goed om een enkelletsel serieus te nemen, zowel in behandeling als wel in het voorkomen ervan.
De verschijnselen zijn behalve het zelf voelen van het overmatig omzwikken vaak aan de buitenzijde ook pijn, zwelling en lokale drukpijn. De Eerste Hulp is behalve het stoppen van de activiteit, koelen met ijs of koud stromend water, daarnaast het aanbrengen van een drukverband en gedoceerde rust. Veelal kan na 24 uur weer redelijk worden belast. Hoe eerder het normaal afwikkelen mogelijk is, hoe sneller de functie zich weer hersteld. Laat bij enige twijfel altijd een foto maken. Veel enkelverstuikingen zijn herhalingen van een eerder verzwikken van dit gewricht en komen vaak voor als voetballers niet voldoende gerevalideerd zijn. In dat geval is de enkelbeheersing (de coördinatie) onvoldoende en zwikt de enkel in herhaling sneller. Goede oefentherapie is van belang. Deze therapie is er op gericht de balansbeheersing van de enkel te herstellen, pas dan kan de speler weer met de groep trainen of spelen. Naast individuele training van coördinatie, kracht en onderhouden van conditie is het raadzaam de enkel nog zeker zes weken preventief te tapen of een brace te dragen (lees: stabiliseren). Het is een fabel dat door het dragen van een brace of taping tijdens het sporten de enkelbanden verder zouden verzwakken. Dit bandapparaat zal gedurende dagelijkse bezigheden doorgaans voldoende op peil worden gehouden, al kunnen extra versterkende oefeningen ter preventie van blessures nooit kwaad.
Zelfs bij onze A.F.C.-jeugd wordt tijdens training gelet op voetafwikkeling, coördinatie of balans en daarmee samenhangende startsnelheid. Het is duidelijk dat na twee seizoenen vrouwen/meisjes voetbal bij AFC met reeds zeven teams in een doorgaans mannencultuur, een goede stap is gezet. Bij trainers Sandro Piqué en Lorraine Parsser zijn die meiden dus in goede handen.
Dacht iemand nu door bovenstaande titel dat ik het over seks zou hebben? Dat kan ook. See you in the bar!
De Medische Commissie:
Lex Swaan(arts) tel. 06-53674434
Wim Crouwel (fysiotherapeut) tel. 0651050940
Michael Olivier(sporttherapeut) 06-21278122
Co GroszeNipper(sportverzorger) tel. 06-44352970
Inloopspreekuur maandag en woensdag tussen 16.00 – 17.30 uur in het Bas Rachman Medisch Centrum
Voor reacties e-mail: wim.crouwel@xs4all.nl