SWZ Boso Sneek - AFC 2 - 3

AFC’s sterverslaggever MvdW,  die dit seizoen de wedstrijden van ‘’ONS EERSTE’’ volgt, kon wegens familieverplichtingen deze keer niet aanwezig zijn en verzocht ondergetekende de honneurs waar te nemen voor de wedstrijd in en tegen Sneek.
Tweehonderdzestig kilometer sturen, 12:30 uur vertrek, tegen zessen weer retour! Circa 50 andere ‘’die-hard’’ AFC’’ers hadden dezelfde beslissing genomen, waar ik
,schat,  niet meer dan 200 Sneek supporters bij konden worden opgeteld.
Teleurstellende belangstelling derhalve, die (ook ) dit seizoen in de Topklasse vrijwel iedere wedstrijd minder is dan wij  enkele jaren  geleden in de Hoofdklasse gewend waren.

De  Hoofdklasse van toen kende een regionale indeling en de Topklasse is een landelijke competitie, dat is de simpele verklaring, maar daar heeft de KNVB geen boodschap aan.

En de spelersbus? Die vertrok zondagmorgen om 11.00 uur en keerde ’s avond tegen zevenen weer terug op Goed Genoeg. Ga er als speler, begeleider of bestuurslid maar aan staan. Acht uur onderweg voor twee x drie kwartier amateurvoetbal? Maar wel terug in Mokum met 3 punten in de pocket en dat maakt natuurlijk veel  goed.

Om 14.00 uur de aftrap in Snits onder ideale omstandigheden. Mooi KG-veld (daar zit hier en daar nog wel eens verschil in), geen zuchtje wind, een heerlijk zonnetje en een lekkere gevoelstemperatuur en dat op 13 december!
Vanaf het begin zit er direct tempo in de wedstrijd en komt Sneek twee keer vrij voor onze doelman Laszlo, gelukkig zonder te scoren, maar toen was Magid al geblesseerd geraakt.

Zijn verzorging duurde meer dan 3 minuten, dus dan moest het bij een bikkel als Magid wel serieus zijn.
Onze captain kon uiteindelijk wel verder en vervolgens ontspon zich een open wedstrijd tussen twee ploegen die beiden de aanval zochten. AFC met meer technische vaardigheid en Sneek met veel inzet en fysieke kracht, met name via hun grote en sterke nummer 9.

In de 19e minuut werd de score geopend.  Een schitterende pass met buitenkant links van Daan Sutorius bereikte de diepgaande Pieter Koopman die niet aarzelde en rand strafschopgebied keihard uithaalde,  streep binnenkant paal, onhoudbaar, 0-1! Een Ivy-leaque goal, beaamden vader Ruud en zoon Michiel van Ommeren  , trouwe supporters, altijd te vinden achter het ‘’vijandelijk’’ doel.
De vreugde was echter van korte duur. Drie minuten later bereikte een vrije trap van Sneek die vanaf de eigen helft lang onderweg was, het strafschopgebied van AFC en kon de imposante nummer 9 van Sneek Age Boersma (Frieser kun je het niet krijgen) binnenkoppen, 1 – 1.
Nog maar nauwelijks van de teleurstelling bekomen slalomde rechtsbuiten Edip met de bal aan een touwtje langs 3 verdedigers en werd in het penalty-gebied onderuit gehaald, strafschop. 
De terecht toegekende strafschop werd door Daan benut, die daarmee (als middenvelder!) zijn totaal score dit seizoen op 10 bracht.
Maar opnieuw konden wij niet lang van deze voorsprong genieten. In de 33e minuut  scoorde Sneek vanuit een scrimmage de gelijkmaker, waarbij Magid voor de tweede keer geblesseerd raakte en vervangen moest worden door Geoffry Galata. Naar later bleek had Magid zijn neus gebroken en moest hij voor behandeling naar het ziekenhuis. Sterkte Magid!
AFC kreeg in de 44e minuut nog 3 corners achter elkaar, maar met slechts 1 minuut bijtelling (opvallend gezien de lange blessure behandelingen) werd de ruststand bereikt met 2 – 2.

In de tweede helft nam AFC vanaf de aftrap  het initiatief en creëerde diverse kansen, w.o. een door alle AFC’ers  geclaimde tweede  penalty, die door de scheidsrechter werd weggewuifd,  maar de uitbraken van Sneek waren ook zeker niet ongevaarlijk. In de  65e minuut was het raak en gezien het veldspel van AFC in die fase verdiend. Een strakke voorzet van Koen Bosma werd knap binnengekopt door onze international van Curaçao Jonathan Richard en 5 minuten later tikte Koen bij de tweede paal opnieuw binnen, maar deze goal werd randje buitenspel afgekeurd.

In de 79e minuut kwam allrounder Mitchell Theuns de aangeslagen Jonathan vervangen en werd het voor AFC de laatste 10 minuten billenknijpen.
In de 83e minuut kwamen wij goed weg toen een terugspeelbal door onze Hongaarse goalie werd vastgepakt hetgeen gelukkig niet werd bestraft en in de 87e minuut haalde Marien Willemsen een bal van de lijn toen keeper Laszlo al was gepasseerd. Na 3 minuten blessuretijd  het verlossende eindsignaal, dat voor de symphatieke supporters van Sneek teleurstellend was, gezien het verloop van de laatste 10 minuten van deze wedstrijd.
Hoe dan ook, de tweede uitzege van dit seizoen was een feit, waarmee AFC op een gedeelde 2e plaats is terecht gekomen. Spelers en staf gefeliciteerd!

Zondag 20 december a.s. de laatste wedstrijd voor de winterstop, thuis tegen HSC’’21, aanvang 14.00 uur!
Jongens, zet deze lijn voort, dan blijven jullie daarna  in ieder geval  4 weken lang  op deze mooie  tweede plaats staan. Veel succes!
KG.

Foto's van deze wedstrijd zie ons AFC Fotoalbum of klik hier.

Voor alle uitslagen en programma klik hier