Kon. HFC - AFC 2 - 0

Off-day in Haarlem zorgt voor eerste nederlaag AFC  

Een mat spelend AFC was zondag jl. aan de Spanjaardslaan een  maatje te klein voor Kon. HFC, dat knokte voor iedere meter en de eerste winst dit seizoen. Na het openingdoelpunt in de eerste helft waren de Haarlemmers heer en meester en mocht AFC met de 2-0 eindstand nog niet eens klagen. Een off-day voor The Reds die bij winst op een gedeelde eerste plaats hadden kunnen komen.

Het is schitterend weer als de teams van Pieter Mulders en Bart Logchies het met veel publiek omzoomde veld (gras!) betreden. De door het KNMI voorspelde buien vallen waarschijnlijk elders en iedereen maakt zich op voor een spannende wedstrijd. Kon. HFC gaat ongetwijfeld hartstochtelijk  voor de winst, zoveel is duidelijk. De nummer  vier van het vorige seizoen heeft in de voorgaande drie wedstrijden nog maar één puntje vergaard. Teleurstellend.Maar het zat een paar keer beslist niet mee. Een grote opsteker was de 1-0  bekerwinst op IJsselmeervogels in Spakenburg. AFC verzamelde in drie wedstrijden zeven punten en kan door een zege vandaag gelijk op kop komen met UNA en WKE die eerder dit weekend de punten deelden. Als de teams staan opgesteld blijkt dat twee spelers in de AFC-defensie ontbreken. Marien Willemsen en Randel Shakison zijn op het laatste moment afgehaakt met fysiek ongemak. Jermano Huwaë en Geoffrey Galatà nemen hun plaatsen in. Verder zit Magid Jansen zijn laatste wedstrijd schorsing uit en is keeper Youssef el Abdallaoui nog steeds geblesseerd. 

AFC start goed  en is de 8e minuut heel dicht bij de openingstreffer. Een corner van Daan Sutorius wordt door Pieter Koopman schitterend ingekopt, maar Bart Nelis redt op de lijn. Een na later blijkt cruciale redding. Eén minuut later komt Kon. HFC nog een keer goed weg bij een geweldige scrimmage voor het doel van de boomlange keeper Tom Boks. Langzamerhand komen de Haarlemmers ook aan aanvallen toe en laten de handige Rachid Yaakoubi op links en de razendsnelle Mike van der Ban op de rechts zien dat Jermano en Guido Moulee een lastige middag tegemoet gaan. In de 22e minuut is het raak voor Kon. HFC. Een bijzonder mooi doelpunt van Yaakoubi die een afgeketste bal van links buiten het strafschopgebied in de bovenhoek streept. Volkomen onhoudbaar voor onze keeper Lázló Sándor, die ook vanmiddag  tussen de AFC-palen staat. Hierna blijft Kon. HFC gevaarlijk. Balverlies  op het middelveld  door Mallqui Cabezas leidt in de 26e minuut bijna tot 2-0 en even later staan paal en lat ons bij na inzettten van Van den Ban en Gertjan Tamerus. Nigel Castien kopt hierna net naast. Het blijft dus 1-0, ook om dat een boogballetje van Mark van den Boogaart naast het doel verdwijnt. AFC probeert het voor rust nog wel, maar de passes zijn slordig en de drive is niet optimaal. Ondanks wat druk op de rechter vleugel via Edip Biberoglu hoeft keeper Boks nauwelijks in actie te komen, mede door de ijzersterke voorstopper Carlos Opoku, die Pieter Koopman een moeilijke middag bezorgt. 1-0 bij rust derhalve, maar er is nog een hele tweede helft om het nodige aan deze stand te doen.

Wie gedacht heeft dat AFC na rust zou beginnen met een groot offensief komt bedrogen uit. Het is precies andersom. De eerste 15 minuten regent het kansen voor Kon. HFC. Over de vleugels is er constant gevaar. Al in de 46e minuut is El Yaakoubi er door, maar Guido Moulee weet zijn voorzet nog net onschadelijk te maken. Hierna mist Van de Ban bij de eerste paal op een haar, breekt Castien op links gevaarlijk door en weet onze keeper László Nelis van een doelpunt af te houden. Onze defensie is op dat moment echt gatenkaas en het is wachten op 2-0. Die stand komt in 65e minuut op het bord nadat Van den Ban weer eens doorbreekt en de bal via de kluts voor de voeten stuitert van El Yaakoubi. 2-0. Inmiddels hebben Koen Bosma en Jonathan Ritchard hun opwachting gemaakt voor Melvin Grootfaam en Jasper de Haer en maakt even later Tom van den Brink zijn debuut voor AFC. Heel veel verschil maakt het allemaal niet meer uit. Kon. HFC krijgt nog een goede mogelijkheid op 3-0 via invaller Koen Beeren, maar László weet dit met een schitterende reactie te voorkomen. Even voor tijd is Tom vlak bij zijn eerste doelpunt voor AFC , maar zijn schot raakt de paal. De rebound wordt door Pieter naast geschoten. 2-0 dus als de goed leidende scheidsrechter Gast voor het laatst fluit. Een zeer verdiende zege voor Kon. HFC. AFC kan zaterdagmiddag (aanvang 17.00 uur) thuis tegen OJC Rosmalen deze kater wegspelen met een fraai resultaat. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: László Sandór, Jermana Huwaë, Jasper de Haer (62. Jonathan Ritchard), Geoffrey Galatà, Guido Moelee, Mallqui Narvaez Cabezas (70. Tom van den Brink), Mark van den Boogaart, Daan Sutorius, Edip Biberoglu, Pieter Koopman en Melvin Grootfaam (62. Koen Bosma).  

Voor een samenvatting en interview Bart Logchies van RTV N-H:

Foto's staan in ons AFC Foto album of klik hier

Voor alle uitslagen zie AFC 1 of klik hier