Kon. HFC - AFC 1 - 1 met verslag

Op initiatief van de commissie Pers, Publiciteit en Evenementen zullen de verslagen van “ONS EERSTE” dit seizoen worden verzorgd door iedere wedstrijd een andere oud 1e elftal speler. De wedstrijd Kon. HFC – AFC  werd gevolgd door Frank Keijzer en André Wijnand. Hierbij hun verslag.  

Dit verslag bestaat uit twee delen. Eerste deel over voor en na de wedstrijd (kunt u rustig overslaan), tweede deel het verslag van De Wedstrijd.

Eerste Deel
Of wij als oud  eerste elftalspelers een verslag van een wedstrijd willen maken. Tuurlijk Bobby, doen we. Bobby Gehring als nieuw bestuurslid, verantwoordelijk voor de media, kan je dan niet weigeren. Initiatief moet beloond worden. Maar dat wij juist deze wedstrijd uitkiezen, is niet helemaal toevallig. In de Klassieke veteranencompetitie spelen de Koninklijke  (ooit terecht gewezen omdat ik het over KHFC had) en AFC sinds mensenheugenis al wedstrijden op het scherpst van de snede, maar in de derde helft wordt de vriendschap tussen beide teams altijd zeer uitgebreid bevestigd. Dus alle ophef over de wedstrijd van deze zondag hebben wij als Klassieke veteranen  minzaam aanschouwd.  Bovendien, wij hadden de drie punten al op zak, want u gelooft het niet, op zaterdag 1 november stond AFC -Kon. HFC op het programma. Gewoon met 2-1 winnen. Winnende treffer van Frank Keijzer, gelijkmaker van de Koninklijke kwam overigens na goed voorbereidend werk van good old John Burke (EDO, AFC, Kon. HFC) Derde helft kende alleen maar winnaars.

De Koninklijke had het fraai aangepakt. Vooraf een heus praatplatvorm, waarover op de AFC-website al melding was gemaakt. Spelers ( Peter van Essen, Rokus Hoogendoorn, John Burke, Patrick Steenkist, Pascal Kamp en ja ook Ronald Koster) die zowel voor de Koninklijke als AFC hebben gespeeld, werden geïnterviewd door opperstalmeester Henk Uildriks (ex Forward) , beter bekend als ‘Oellie’ en nog steeds bekend bij de Paddepoelbar in Groningen. Moet zeggen dat de spelers zich niet op het verkeerde been lieten zetten door de van  ‘Oellies’ bekende gevatte vragen c.q. opmerkingen.  Clubhuis bomvol, aandachtige luisteraars, vooral toen de trainers Willem Leushuis en Pieter Mulders het in feite van Oellie overnamen en elkaar op ludieke wijze te lijf gingen. Maar die twee kennen elkaar dan ook al zeer lang, zowel binnen als buiten het voetbal.

Al met al een zeer uniek begin van een toch wel bijzondere wedstrijd. Zie de voorbeschouwing van Hans Elias op de AFC-website. AFC supporters waren in zeer grote getale opgekomen. Schattingen van het totaal aantal bezoekers liepen uiteen van 800 tot meer dan 1000. De sfeer  buiten de lijnen was zeer gemoedelijk en vriendschappelijk. Het weer werkte ook nog eens mee, heerlijk herfstig voetbalweer, prachtige grasmat, gras misschien iets te lang. Opvallend was dat de ‘speaker’ keurig zijn aankondigingen deed, maar het doelpunt van AFC volledig heeft gemist. Trouwens wat ook opviel,  was dat na een doelpunt niet de geluidsinstallatie werd opengedraaid.

Hoe de wedstrijd verging staat in het volgende deel van dit verslag. Maar de derde helft was in de beste traditie van de Klassieke veteranen van de Koninklijke en die van AFC. Clubhuis weer bomvol met zeer veel  AFC’ers . Achter de bar alleen maar dames, die er werkelijk aller charmantst uitzagen. Opvallend was dat onze pachter Frans Ris op een goed moment op een barkruk ging staan om te zien hoe het allemaal toeging, hopelijk niet jaloers. Zelfs een echte ‘zangerd’ was ingehuurd om er een spontaan ‘thee dansant ’van te maken. Thee? Niet gezien. Ging op tijd naar huis, nog nooit zo vroeg vertrokken van de Spanjaardslaan.

 

Het verslag van De Wedstrijd:

Klokslag 14.00 uur de start van deze ‘’oude’’ derby. AFC, zoals ondertussen bekend, nog steeds met veel afwezigen (9 blessures + 1 schorsing) maar ook nog steeds met genoeg kwaliteit binnen de selectiegroep. Kon. HFC begint met een paar speldenprikken, maar na 10 minuten heeft Mitchell Faerber aan AFC-zijde eigenlijk de grootste kans in de 1e helft binnen de 16 meter, maar ziet tot tweemaal toe geen kans de bal over de doellijn te krijgen. Naarmate de eerste helft vordert wordt AFC duidelijk de bovenliggende partij. Meer balbezit, meer rust in het spel, maar zodra de voorwaartsen worden bereikt, stokt het toch. Vleugellam, oftewel weinig aanvoer verder voor dezelfde Mitchell. Wel een paar schoten van afstand van o.a. Jonathan Richard, Damian Menzo en Joshua Patrick. Daartegenover slechts een schaarse uitval van Kon. HFC, echter Kerwin Hartman staat, soms ook tot buiten de 16 meter, paraat.

In de 2e helft eenzelfde spelbeeld. In de 50e minuut dan toch ook de goal. Magid Jansen speelt diep Jonathan vrij die binnen de 16 meter fantastisch wegdraait en de bal voor het doel langs speelt, Mitchell toucheert voorbij de 1e paal de bal licht, waarna bij de 2e paal Damian de bal hoog in het dak van het doel schiet. De gewenste voorsprong is een feit. Maar wat dan? Doorgaan of terug. Op de ėėn of andere manier verkrampt langzamerhand het spel van AFC, de grip op het middenveld verdwijnt en Kon. HFC weet dan ook beter in de wedstrijd te komen. Na een uur spelen de eerste wissels aan beide kanten. Bij AFC valt Joshua geblesseerd uit en komt Melvin Grootfaam. Vijf minuten later nog een wissel aan Kon. HFC-zijde. De dreiging voor de goal bij Kerwin neemt toe en in de 75e minuut is het raak. Een dieptepass door het hart van de defensie bereikt de diepgaande middenvelder van Kon. HFC die leep de uitgelopen Kerwin weet te verschalken.

Het is echt waar en het staat gelijk. Over en weer verloopt het spel nu en beide partijen proberen de zo gewenste winnende goal te forceren. Vijf minuten voor tijd komen 2 van de lang geblesseerden, Pepijn Veerman en Geoffrey Galata, nog Wout Meulemans en Damian, beiden belast met geel, vervangen, maar de winnende goal valt aan geen van beide kanten meer, waarbij Kon. HFC daar nog het dichtst bij is. Uiteindelijk resteert 1 punt, waar 3 punten toch mogelijk leken tot een uur in de wedstrijd.

Volgende week wacht thuis WKE uit Emmen die de reis niet voor niets zullen willen maken. Het moment van het weer eens pakken van 3 punten komt echter ook met de week dichterbij. Volgende week dan?    

Opstelling: Kerwin Hartman, Marien Willemsen, Magid Jansen, Randel Shakison, Guido Moelee, Mitchel Theuns, Wout Meulemans (85. min. Geoffrey Galata), Jonathan Richard, Joshua Patrick (60. min. Melvin Grootfaam), Mitchell Faerber, Damian Menzo (85. min. Pepijn Veerman)

Frank Keijzer en André Wijnand

Zie ook verslag: Meulemans (AFC): ”Weer de bovenliggende partij” 

Voor een beeldverslag klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor alle uitslagen van vandaag klik hier