Jonathan Richard 'In 'de Schijnwerper'

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord.
Bij AFC – Leonidas was dit Jonathan Richard..

Hij kwam, zag, en overwon, na een matige start. Jonathan Richard (23) -spreek uit op z'n Engels- is back in town bij AFC vanaf dit seizoen en wist als middenvelder al twee wedstrijden achtereen te scoren. AFC was zijn tweede club na SV Diemen. Linkspoot Richard stapte over van 1e klasser OFC, waar hij aanvoerder was. Drie seizoenen speelde hij er, en daarvoor drie bij AFC.

 

Je vertrok bij AFC terwijl je in het tweede zat en toen zelfs, op verzoek van Cor ten Bosch, meetrainde met de selectie. Waarom? ''Ik was nog jong, had andere prioriteiten. School was belangrijk, mijn familie ook. Ik had besloten te stoppen, maar ging weer spelen na te zijn benaderd door OFC.''

 

En nu weer terug. Hoe? Ik hoorde dat Willem Scheerens, nu OFC'er, een goed woordje voor je heeft gedaan. ''Hij was niet de enige, heb ik begrepen''. Lachend: ''Als ik was gebleven had hij er nog een concurrent bij gehad. Maar Willem vond wel dat ik die stap naar de Topklasse kon maken en ook moest maken.''

 

Coach Leushuis zegt erg aardige dingen over je in de media. ''Ik ben heel blij met hem. Buiten dat hij heel goed speelt is Richard ook een sociaal erg fijn persoon die echt iets toevoegt aan de selectie,'' citeerde Edward Dekker van RTV-NH hem deze week. Wat gaat er dan door je heen? Lachend: ''Nou, dat is mooi. Dat had ik nog niet gelezen.''

 

Kwamen er nog interessante conclusies uit de nabespreking van EVV-AFC maandag? ''De stijgende lijn lijkt hervonden, maar we moeten scherper beginnen dan vorige week. We maakten de tegenstander onnodig sterker door het vele balverlies. In de tweede helft werden wij sterker door de vroege goal. Dat is dus het recept voor vandaag. Mijn ploeggenoten zeggen dat Leonidas een lastige ploeg is. Als we vanaf 't eerste fluitsignaal scherp en geconcentreerd spelen, met passie, dan blijven de punten in Amsterdam.''

 

Wat doe je goed als speler, wat kan beter. Lacht: ''Scoren.'' Dan: ''In de persmap werd ik explosief genoemd, met een groot loopvermogen. Daarin herken ik mij. Wat beter kan? (lacht): Die voorzet met rechts… En ik moet slimmer zijn in de duels, een beter oog hebben voor de timing van tackles. Het verschil met de Eerste klasse is vooral de scherpte en snelheid in het veld.''

 

Je bent ook parttime sportcoördinator voor de jeugd in Amsterdam-Zuidoost. ''Ik wil graag iets betekenen voor de jeugd met weinig kansen daar. Sporten is toch beter dan thuis zitten met tv of computer. De toekomst? Dan zou ik wel een eigen bedrijf willen hebben van waaruit dat soort activiteiten wordt georganiseerd.''

 

En in 't voetbal? Mik je nog hogerop? ''Nou, zo jong ben ik ook niet meer. Wat ik voor ogen had heb ik bereikt: in de Topklasse spelen. Nu nog een vaste basisplaats verwerven. Wat er verder gebeurt zie ik wel. Ik zeg in ieder geval nooit nooit.''      

door Michael van Os