In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – IJsselmeervogels was dit Wim Crouwel.
Hij was 20 jaar lid bij voetbalclub OVVO in Oost en dit jaar alweer 40 jaar AFC’er, Wim Crouwel (77). Voorzitter van de Medische Commissie en lid van Verdienste vanwege al zijn con amore paramedische werk. Crouwel was 13 jaar catcher in het Oranje honkbalteam en won 6 Europese titels.
Standaard vraag de laatste paar jaar, haha: hoe kwam je bij AFC? Via zoon Michael, die honkbalde bij zusje ABC. En er ging voetballen. Ik stond vaak langs de lijn en hielp hier en daar wat en besloot daarom lid te worden van AFC, waartegen ik meermalen had gespeeld met o.a. Co Prins, later van Ajax, tegen AFC-clubcoryfeeën als Henne Boskamp en Elbert Tak. Ik vond AFC toen nogal een kakclub. (Lachend) Die tijd is gelukkig voorbij, ook clubculturen veranderen. Ik ging voetballen in AFC zat. 3.
Waarop ben je trots? Op de samen met huisarts en AFC 1-speler Bas Rachman opgezette twee gratis Inloopmiddagen voor leden, jong en oud. Los van de professionele staf die er nu, en al jaren, staat. Geen amateurclub in Nederland heeft zoiets als gratis service op de club zelf, waar je wordt behandeld, geadviseerd of doorverwezen. Ook dat maakt AFC zo’n prachtclub.
Wordt arts Lex Swaan RIP nog opgevolgd in je MC? Orthopeed Bas Pijnenburg vult dat hiaat deels op en we kijken voor volgend seizoen naar vervanging. Maar vindt nog maar eens een arts die dat graag uit clubliefde wil doen in zijn schaarse vrije tijd… Bas Rachman was al een grote uitzondering, Lex ook. Zijn zoon voetbalde bij ons.
Al die nieuwe spelers in AFC1, meest met een profverleden. Keurt en test je MC ze voor ze lid worden? Nog mee bezig, Lex al eerder. Als je dat met spelers in het betaald voetbal doet, waarom dan niet met een ‘betaalde amateur’?
Na overdracht van je fysiopraktijk in 2001 en je meer voor AFC ging doen uitte je 5 jaar terug per column kritiek op kunstgras. Nu speelt AFC 1 er voor het eerst op, op ‘t nieuwe complex. Tegen, als MC-voorzitter? Mijn voorkeur voor gras was bekend, maar andere argumenten waren doorslaggevend voor het Bestuur. Met een veld minder kun je op kunstgras vaker en langer doorspelen, ook met slecht weer, en het aantal teams handhaven. Maar er is sindsdien ook veel veranderd qua schoeisel en training bij de al langer op kunstgras spelende jeugd. Gerelateerde blessures zijn fors omlaag. Kunstgras is inmiddels sterk verbeterd en reageert steeds meer als gras. En gelukkig is het rubbergranuul vervangen door ingestrooide kurk.
Vraag aan ‘n oud honkbalprof: wat als AFC 1 t.z.t. verplicht wordt te promoveren na een kampioenschap? Elke sportman wil zo hoog mogelijk spelen en de professionalisering bij AFC is al ingezet. Je moet met je tijd meegaan. Ik heb ‘t wel eens lastig met de ouders van geblesseerde jongetjes. Moeten soms spelen van hun ouders, want er zouden scouts van BVO’s komen. Jammer dan, als het te vroeg is. Maar dit zegt wel veel over de veranderde tijden: AFC als springplank. Waarom kan een profteam niet worden ingebed in een amateurvereniging? Het kostenplaatje moet natuurlijk helemaal kloppen, een heel ander verhaal. Er moet heel wat onderzocht worden.
door Michael van Os