De eredivisie besloot in verband met het Corona virus – met ondersteuning van de KNVB – het handen schudden te vermijden, goed advies voor een paar honderd spelers waar de bond zuinig op is.
Voor een paar honderdduizend spelers in het amateurvoetbal had de KNVB geen advies paraat, was meer onder het mom “zoek het maar uit”. We weten weer waar de prioriteit ligt.
AFC zaterdag 1, op bezoek bij De Bilt, besloot met tegenstander en scheidsrechter D’Onorio tot een boks, oftewel het vuistje. 90% minder kans op besmetting volgens de geleerden.
Zowel vooraf als na de wedstrijd was het een gezellige boel in de kantine van het clubhuis van De Bilt. Een soort saloon. De Bilt staat er niet zo best voor in de competitie en dat verbaast een beetje omdat ze prettig aanvallend voetbal spelen. De analyse aan hun kant achteraf sloot daar op aan. Een eenvoudige analyse overigens, zonder de hulpmiddelen van de TV-analisten die bij mij vaak wat komisch overkomt.
Het beeld stilzetten, looplijntjes intekenen, een mini-spot op de speler en dan uitleggen dat de bal beter naar de speler op rechts had gekund.
Klopt allemaal wel, maar de analist heeft alle tijd om het nog eens goed te bekijken, de speler niet. Het is een beetje alsof je een multiple choice examen maakt met de antwoorden erbij. Je eerste gedacht is antwoord B, maar als je stiekem naar de goede antwoorden kijkt lijkt antwoord C ineens toch beter.
AFC zat. 1 had vandaag een mini kansje op een periodetitel. Dan moest alles wel mee zitten op de andere velden en zelf winnen uiteraard. Een weinig realistisch scenario dat niet uitkwam. Op de eigen winst na dan, want die was er gelukkig wel. Een goal op snelheid van Mauritsio en een knappe vrije trap ( rand zestien) van Floris zorgden voor twee fraaie doelpunten. De Bilt had er eentje minder. Dat hadden er meer kunnen zijn, maar Gijs stond prima te keepen vanmiddag. Aan de kant van de Amsterdammers hadden er ook nog wel wat meer in kunnen vliegen overigens.
Op de ranglijst bivakkeert AFC in de subtop. Gedeeld 5e met kans op meer. Volgende week staat koploper Scherpenzeel op het programma waar thuis van verloren werd. Opsteker is dat als je alleen de uitwedstrijden telt, AFC koploper is. Heb je niks aan natuurlijk, wel opvallend.
Onder dit verslag nog de rectificatie van de bekerwedstrijd eerder deze maand tegen Volendam. Was alleen goed vindbaar voor de Facebook-volgers van het team, nu ook voor de rest. Is iedereen weer bij.
Rectificatie uitslag AFC Zaterdag 1 – Volendam
Een paar dagen geleden plaatsten wij een verslag met de uitslag van bovenstaande wedstrijd. Op zich was die juist (6-1 winst voor AFC), maar met het oog op het beleid dat wordt uitgedragen door directeur amateurvoetbal Van der Zee, hadden we de uitslag beter niet kunnen melden. Het spelplezier bij de spelers van Volendam gaat er zo vanaf.
Van der Zee heeft namelijk aangekondigd dat we het beleid in de jeugd waarbij geen uitslagen en standen meer worden bijgehouden, moeten uitbreiden. Voor het spelplezier. Om te beginnen tot de competities Onder 12 jaar. De achtergrond is nobel: het indammen van het fanatisme van met name ouders en ook wel bij trainers en leiders. En dat alles ook als gevolg van het ambitieuze KNVB plan van een paar jaar geleden, Winnaars van morgen.
Los van het feit hoe je winnaars ontdekt als je niet bijhoudt wie er wint, komt de vraag of dit zinnig is. Als je twaalf bent ga je naar de middelbare school. Er komt toch echt een tijd dat je als kind er wel tegen moet kunnen dat je een keer wint en een keer verliest in het leven.
Maar misschien is de aanleiding wel heel anders.
Het plan van de Winnaars van Morgen is een aantal jaren geleden bedacht omdat het Nederlands Elftal een paar eindtoernooien miste en in het Europees voetbal deden we ook niet echt mee.
Het moest beter.
Kort na de introductie van het plan werd Nederland wel weer succesvol met voetballers die nooit last hebben gehad van alle wijzigingen die in het jeugdvoetbal nu zijn ingevoerd.
Met andere woorden: was het allemaal wel zo nodig. Misschien wordt de jeugd nu wel veel minder goed opgeleid met alle nieuwe spelvormen en regelaanpassingen. En dan hebben we over een jaar of tien ons eigen probleem gecreëerd. Tenzij je bijstuurt of…..niemand er achter komt.
En dat laatste bereik je natuurlijk als je niet meer bijhoudt wie er wint of verliest. De generatie die nu Onder 10 is weet niet wat het betekent om kampioen te worden met na afloop patatje in de kantine, want dat houden we voor hen al een paar jaar niet meer bij. En daar komen nu weer twee jaar bij als Van der Zee in April zijn zin krijgt.
Als we dat beleid nou in de toekomst gewoon gelijk laten lopen met deze leeftijdsgroep, dus over twee jaar bepalen dat we bij Onder 14 ook niet meer de standen bijhouden, kom je er nooit meer achter, winnen en verliezen verdwijnt volledig naar de achtergrond. Briljant bedacht.
In de praktijk merken we dat spelers vanaf een bepaalde leeftijd wel degelijk willen strijden voor iets, een prijs. Gaat gepaard aan leren omgaan met winnen en verliezen.
Helemaal juist dat bij de allerjongsten dat volledig ondergeschikt moet zijn, maar hoe lang wil je dat volhouden.
Ik vrees inmiddels dat dat heel lang gaat worden. Nogmaals, het doel is nobel en noodzakelijk.
Het vaak overdreven prestatiegerichte gedrag indammen is prima, omdat veel spelertjes daar niet op zitten te wachten. Niet ieder jongetje of meisje is nu eenmaal op weg naar een betaalde voetbalcarrière. Maar dat gedrag dwing je zo niet af. Durf dan als KNVB de discussie over de effecten van scouting op (te) jonge leeftijd door BVO’s eens aan te gaan. Zomaar een voorbeeld.
Om vast een idee te geven hoe de toekomst er na een aantal jaren uit kan zien, volgt onderstaand een aangepast verslag van AFC Zaterdag 1 – Volendam:
“In de strijd om de KNVB-districtsbeker, waarvan de stand er natuurlijk niet echt toe doet aan het eind van de rit, speelden AFC en Volendam tegen elkaar. We speelden elf tegen elf op dinsdagavond. En er werden ook wissels ingebracht. Sommige spelers maakten een doelpunt en anderen niet”.