Haaglandia - AFC 2 - 5

Bij het begin van een nieuw seizoen vier (van de vijf) wedstrijden achter elkaar winnen met 10 doelpunten voor en 2 tegen, zo’n  seizoenstart maak je maar weinig mee. En dan te bedenken dat de eerste wedstrijd uit tegen het sterke De Treffers in Groesbeek in de 91ste minuut nog de stand 2-2 aangaf en in de “dying seconds” helaas toch nog werd verloren (3-2).

In eerdere wedstrijden tegen Haaglandia heeft AFC in het verleden vaker goede resultaten geboekt. Ik herinner mij vorig seizoen op 30 september de thuiswedstrijd die door doelpunten van Sjoerd Jens, Bas Ent, weer Sjoerd Jens en Joshua Patrick (2x) met 5-0 gewonnen werd en op 28 oktober 2007 de zeer spectaculaire uitwedstrijd, 1-6! Doelpunten van Tonny Cusell, Robert Gehring, Murat Böke, Sjoerd Jens (2x) en Laurens Samsom. Sjoerd en Laurens traden gisteren, 6 jaar later, opnieuw aan in de basis.

 

Vol goede moed begonnen de circa 50 meegereisde AFC- supporters achter het ‘vijandelijk’ doel dan ook aan de wedstrijd. Ook bij Haaglandia een tegenvallende publieke belangstelling en onder de toeschouwers bevond zich FC Groningen trainer-coach Erwin van der Looi. AFC startte zelfbewust en liet de bal in hoog tempo rondgaan en eigenlijk leek in de achtste minuut de wedstrijd al beslist. Captain Sjoerd Jens werd de diepte ingestuurd en op de rand van de 16 meter kwam hij in een heftige botsing met de doelman van Haaglandia. Het duurde enige minuten voor Sjoerd kon worden opgelapt en de doelman van Haaglandia kon vertrekken met een rode kaart.

Routinier Mourad Mghizrat, die ooit in de eredivisie voor Sparta uitkwam, moest plaatsmaken voor een reserve doelman, Haaglandia moest met 10 man verder en Magid Jansen mocht zich vanaf de 16 meterlijn ontfermen over de toegekende vrije trap. Dat deed hij feilloos, 0-1.

 

Daarna was er eigenlijk één team aan het voetballen. Ik noteerde: 18e minuut. Tim Wulffraat scoort. Doelpunt wordt wegens buitenspel afgekeurd. 25e minuut. Sjoerd Jens verschijnt na een mooie aanval opnieuw alleen voor de keeper. Hij probeert de keeper te omspelen hetgeen helaas mislukt. 30e minuut. Aanval over rechts wordt besloten met een mooie halfvolley van Sjoerd die door de keeper in de korte hoek wordt gestopt. 36e minuut. Sjoerd Jens passeert de keeper met een prachtige lob, een 100% doelpunt mits de linkerdoelpaal van Haaglandia de bal niet in de weg stond.

Kortom AFC was duidelijk de bovenliggende partij maar in de 43e minuut krijgt Haaglandia een eerste mogelijkheid door een gemakkelijk door de scheidsrechter toegekende vrije trap vlak buiten het strafschopgebied (de heer Mandemakers floot verder een uitstekende wedstrijd), die dwars door de muur heen (??) werd benut. Een domper, in plaats van 0-3 werd het 1-1. Slechts enkele minuten later ondernam Tim Wulffraat een solo in het strafschopgebied van Haaglandia en werd daarbij onderuitgehaald. Penalty, die door Magid Jansen onberispelijk werd ingeschoten, ruststand 1-2.

 

Na de rust een heel ander wedstrijdbeeld. Een energiek spelend Haaglandia zette AFC onder druk en het was eigenlijk niet te merken dat AFC met een man meer speelde. In de 63e minuut kreeg Haaglandia vanaf de linkerkant opnieuw een vrije trap, die in de verre hoek onhoudbaar voor keeper Youssef werd ingekopt.

Trainer Willem Leushuis besloot te wisselen. In het veld kwamen Mitchell Theuns en Joost Heij voor Duncan van Moll en Sjoerd Jens en even later Daan Sutorius voor Laurens Samsom en de drie wissels vielen fris in.

Dat resulteerde dan ook in de 70e minuut in de 2-3, toen Tim Wulffraat uit een corner van Enrico Patrick (zijn 6e doelpunt in de competitie) kon binnentikken. Daarna ging Haaglandia op zoek naar de gelijkmaker en als gevolg van de daarbij ontstane ruimte achterin verscheen Enrico Patrick in de  80e minuut alleen voor de keeper, 2-4 en vijf minuten later scoorde Joost Heij na een mooie assist van Mitchel Theuns de toch wel dikverdiende 2-5.

Een prachtige uitslag en een zeer sterk spelende AFC-defensie o.l.v. de uitblinkende Magid Jansen.

Door de gelijke spelen van ADO’20 en De Treffers bereikt AFC de 2e plaats, een compliment voor de spelersgroep en begeleiders.

 

Het was trouwens “overall” een mooi weekend voor AFC. Het tweede won met 2-1 van JOS/Watergraafsmeer 2, de junioren A-1 wonnen van Spijkenisse A1 (ook 2-1) en de zaterdag 1 won van EVC met 1-0.
Andere opvallende uitslagen AFC C1-AZ C1 0-0 en AFC D1-Sparta Rotterdam D1 1-1, Aalsmeer E1-AFC E1 1-9, AFC zat.2-Voorland 2 17-0 (?) en AFC Klassieke Veteranen-Victoria 6-0. Hulde!

 

De komende week staan er twee prachtige thuiswedstrijden van ons eerste elftal op het programma.

Woensdag 25 september, aanvang 17.00 uur AFC-FC Groningen voor de tweede ronde van de KNVB-beker. De nummer twee van de Topklasse tegen de nummer zes van de Eredivisie. Ik zou niet verbaasd zijn als onze supersnelle Enrico Patrick en topscorer Tim Wulffraat het de backs van FC Groningen Kappelhof ((met één F) en Burnett (beiden uit de Ajax-jeugdopleiding) wel eens moeilijk zouden kunnen maken.

 

En dan aanstaande zondag AFC-Leonidas, de nummers twee en een van de ranglijst. Bij winst van AFC de (gedeelde) eerste plaats, een genoegen dat AFC in de Topklasse nog niet eerder kon smaken.

KOMT DAT ZIEN, KOMT DAT ZIEN!!

Wij wensen onze spelers en begeleiders veel spelvreugde en VEEL SUCCES!

 

KG.

 

Voor alle uitslagen van vandaag zie onder 'zondag 1' en klik aan 'programma en uitslagen'.of klik hier.