FC Chabab - AFC 1 - 5 met verslag

AFC speelt tegen Chabab onder tromgeroffel de pannen van het dak 

Het is heerlijk voetbalweer vandaag. De stadsderby tegen FC Chabab is zonovergoten en gaat ons meer duidelijkheid brengen over waar ons aller eerste staat na het nipte, tikkeltje onnodige verlies tegen koploper Leonidas.
Maar voordat de reis naar de nieuwe thuisbasis van Chabab wordt aangevangen eerst nog even naar ons mooie sportpark waar om 11.00 uur de wedstrijd van het tweede tegen Hoogland op het programma staat. Kijkend naar de ranglijst een niet al te zware tegenstander voor de getalenteerde selectie van trainer Joey van Leijenhorst, maar dat zou je aan de ruststand (0-0) niet zeggen. Gelukkig wordt in de tweede helft het grote veldoverwicht omgezet in doelpunten en wordt uiteindelijk nog ruim met 4-0 gewonnen. De eerste punten zijn vandaag dus binnen, nog 3 punten te gaan op sportpark Spieringhorn, dat wij zo goed kennen van de vele duels met DWS in het verleden.

Het is gezellig druk rondom het hoofdveld en er is een hoop geluid, voornamelijk verspreid door een groep trommelaars. Onder de toeschouwers ook de F 3’s  van DWS en AFC, die er net een voorwedstrijd hebben opzitten. Dat verhindert deze pupillen niet om in de erehaag hun wedstrijd met veel enthousiasme verbaal voort te zetten.

Om half drie is het dan zo ver. De wedstrijd tussen de nummers vier (AFC) en acht (FC Chabab) kan beginnen. 3 Punten scheiden beide teams. Bij winst komt Chabab gelijk, bij verlies slaat AFC een duidelijk gat en doet nog steeds in de kopgroep mee.
Hoewel AFC afgelopen seizoen op sportpark Riekerhaven nog met 1-2 won ligt een zege vandaag niet direct voor de hand. Chabab is thuis een geduchte tegenstander, zoals uit alle andere ontmoetingen tussen Chabab en AFC blijkt. Bovendien boekte de ploeg van trainer Alami Ahannach  dit seizoen thuis de maximale score tegen Juliana’31, WKE en HBS.
In tegenstelling tot de verwachtingen is het nieuwe hoofdveld Cahbab behoorlijk bespeelbar en gaat de bal in hoog tempo heen en weer. Al in de eerste minuten wordt duidelijk dat beide teams de aanval niet schuwen. Deze houding levert Chabab direct succes op. Een actie van Geoffrey Verwey (afkomstig van IJsselmeervogels) op rechts leidt tot veel verwarring in de AFC-defensie. Na een droog schot van Melvin Grootfaam (ex Telstar) staat het al na 3 minuten 1-0 voor de thuisploeg. Een ‘wake up call’ van jewelste, die zeer wel besteed is aan de dit keer in het blauw wit uitgedoste Reds.
AFC is, zoveel is duidelijk, niet geïntimideerd door deze tegenslag en gaat er voor. De vleugels worden goed benut en er is veel beweging. In de 16e minuut volgt de beloning na een fraaie voorzet van Enrico Patrick, die door Joost Heij steenhard achter keeper Rinaldo O’Neil (ooit in de B 1 van AFC actief) wordt gekopt. 1-1 dus en er is weer van alles mogelijk.
In deze fase klopt Chabab nog uitdrukkelijk op de deur, maar onze defensie is, zoals gebruikelijk dit seizoen, een moeilijk te nemen hindernis. Keeper Youssef el Abdallaoui hoeft zijn talenten dan ook niet aan te spreken tegen zijn oude vereniging. Voor het doel van Chabab is het daarentegen af en toe brand gevaarlijk. Met name Tim Wulffraat laat zich maar moeilijk afstoppen.
In de 25e minuut roept alles wat AFC is om een penalty als Tim in het strafschopgebied gevloerd wordt. Maar scheidsrechter ten Horn oordeelt anders.
In de 32e minuut legt ten Horn de bal wél op de stip als Tim weer tegen de grond gaat. Van een overtreding lijkt veel minder sprake, mogelijk telt de scheidsrechter de 2 voorvallen op. Chabab is zichtbaar niet blij met deze beslissing en na enig gedoe schiet  Magid Jansen  onder forse druk de bal onhoudbaar in de hoek. Met een ‘Lang zal hij leven…’ bedanken de AFC-supporters de eerder dit weekend jarige vice-captain. 1-2 en met deze stand wordt ook de rust bereikt.

Na de thee  zijn de verwachtingen in beide kampen hoog gespannen. De Chabab aanhang hoopt vurig op de gelijkmaker en meer. Onze aanhang heeft veel  vertrouwen in de defensieve kracht van Marien Willemsen, Geoffreij Galata, Magid Jansen en Guido Moelee en de goede vorm van onze spitsen.
De AFC-supporters worden in de tweede helft op hun wenken bedient, die van Chabab zeker niet. Ondanks de aanwezigheid van veel talent komt Chabab er eigenlijk niet meer aan te pas. Ook de irritante trommelaars achter het doel van Youssef helpen de thuisploeg niet. Net als de hinderlijke sirene vroeger bij ADO'20 kan dit eigenlijk niet door de sportieve beugel.

Beslissend is ten slotte de goal van Tim, die na een actie van captain Sjoerd Jens, de van de keeper terugspringende bal in het net deponeert. Even lijkt het er op dat scheidsrechter ten Horn de bal afkeurt wegens buitenspel op advies van zijn assistent, maar na rijp beraad wordt het doelpunt alsnog toegekend. Opnieuw toont Chabab zich ongelukkig met deze scheidsrechterlijke beslissing, maar de TV-beelden laten zien dat ten Horn het dit keer zeer goed gezien heeft.
De wedstrijd is voor wat betreft Chabab gespeeld. De spelers laten duidelijk het hoofd hangen. Onze jongens gaan gretig door maar gaan ook slordig om met een flink aantal kansen. Dit met uitzondering van een trefzekere kopbal van Pepijn Kluin bij de tweede paal na weer een schitterende voorzet van Enrico en een door Tim op 'Panenkaniaanse' wijze benutte penalty. 1-5 dus, een fantastische uitslag die maakt dat AFC zich handhaaft in de top van de Topklasse. 
Een groot compliment voor onze spelers en technische staf. Heren, wij hebben ontzettend genoten van deze heerlijke voetbalmiddag. Ga zo door!

MvdW

Opstelling AFC: Youssef el Abdallaoui, Marien Willemsen, Geoffrey Galata, Guodo Moelee, Laurens Samsom (83. Daan Sutorius), Wout Meulemans, Sjoerd Jens (79. Mitchel Theuns), Magid Jansen, Enrico Patrick, Joost Heij (68. Pepijn Kluin), Tim Wulffraat

Voor een samenvatting van deze wedstrijd (en andere wedstrijden) zie bij 'Topklasse' en vervolgens bij 'TV beelden 2013-2014' of klik hier.

Voor alle uitslagen van vandaag zie onder 'zondag 1' en klik aan 'programma en uitslagen'.of klik hier.