EDO - AFC 1-0

 AFC verliest met 1-0 van debutant EDO

Het wil nog niet lukken met AFC. Net als vorig seizoen verloren The Reds wederom vandaag de openingswedstrijd. Vorig seizoen waren De Treffers te sterk, vandaag debutant EDO, dat won met 1-0. Leushuis mistte door schorsingen  o,a Mitchell Theuns en Enrico Patrick. Laurens Samson was geblesseerd aan zijn knie.

De debutant deed niets onder voor de kampioen van vorig seizoen. Het nam brutaal de leiding na een klein half uur spelen met 1-0 door een knappe goal van Fabian Willemze. Een cornerbal kwam bij Willemze terecht, die in het vijf meter gebied de bal hard op zijn slof nam. Als het nog wat meer had tegengezeten voor AFC had Willemz al eerder de goal kunnen verschalken. Twee uitstekende kansen waren toen nog niet besteedt aan hem, de derde kans wel. AFC kon er te weinig tegenover stellen in de eerste helft. Er waren wel wat mogelijkheden o a. voor Joshua Patrick en Tim Wulffraat. Wulffraat schoot vijf minuten voor rust tegen de paal en dat had het moment van de ommekeer kunnen zijn voor de manschappen van Willem Leushuis. EDO coach Roy van der Mije gaf grif toe na de wedstrijd dat zijn ploeg toen door het oog van de naald kroop.

Mije zelf over dat moment: “Op dat moment hadden wij geluk dat de paal ons gezind was. Het had dan een hele andere wedstrijd kunnen worden als die bal erin was gegaan. Nu konden we toch met een 1-0 voorsprong de rust in en ons verder beraden hoe we het de tweede helft de zaken zouden aanpakken”.

Maar wat AFC ook ondernam de tweede helft, het kwam niet tot scoren. EDO werd teruggedrukt. Het resultaat was een overvol strafschopgebied met weinig ruimte. De combinaties liepen meestal op niets uit. Er was geen doorkomen aan. En als de flanken werden aangespeeld liep de aanval meestal op niets uit door knullig balverlies. Daardoor werd de wedstrijd ook weer interessant. Het kon alle kanten op. EDO was meer aangewezen op de counter en kreeg de beste kansen om de wedstrijd op slot te gooien. EDO verzuimde dat echter te doen. Zo bleven de Reds tot het einde van de wedstrijd in de race. Maar een flink portie inzet en passie hield EDO op de been. Met een aantal wissels wilde Leushuis het tij alsnog keren. Maar ook zij konden niet de gelijkmaker forceren. AFC had niet zijn dag vond ook de coach van AFC Willem Leushuis.

“Het was vandaag heel matig. We hebben absoluut ons niveau niet gehaald vandaag. EDO is de terechte de winnaar vandaag. Wij moeten ons aanrekenen dat wij onszelf tekort hebben gedaan. Wij wisten wat ons te wachten stond vandaag. Wij wisten ook dat ze konden voetballen. Thuis zijn ze naar mijn mening sterker als dat ze uit spelen. Het is een ploeg die veel strijd levert, maar ook in de combinatie goed uit de voeten komt en heel gevaarlijk kan zijn. Na deze nederlaag ga je niet je zomaar je strategie op een hoop gooien. Zo zit het niet in elkaar. We hebben een bepaalde visie en speelwijze en dat ga je na een nederlaag niet zomaar  even veranderen. Volgende week tegen OJC Rosmalen moeten we laten zien wat we kunnen.

Hennie van de Weerd

Voor een verslag van de wedstrijd op de website Het Amsterdamsche Voetbal: klik hier

Voor een beeldverslag van EDO – AFC en interviews op RTVNH: klik hier

Voor alle uitslagen van vandaag zie onder 'zondag 1' en klik op 'programma en uitslagen' of klik hier.