De Treffers - AFC 0 - 1 met verslag

Prolongatie Topklasse en Periodetitel voor AFC na historische zege

AFC speelt ook komend seizoen in de Topklasse. Na een lange sprint werd op zondag 10 mei 2015  op de laatste competitiedag de kroon op het werk gezet door in Groesbeek te winnen van De Treffers. Een unieke prestatie, want nog nooit wisten The Reds op Sportpark Zuid te zegevieren. De feestvreugde werd onderstreept door de periodetitel die ‘en passant’ werd behaald.

Een heugelijke dag dus, maar hoe anders zag de toekomst er op 14 december 2014 uit voor de kampioen van het seizoen 2013-2014. AFC stond op deze zondag na de zeer teleurstellende 3-0 nederlaag tegen OJC Rosmalen op een duidelijke degradatieplaats met 15 punten na 16 wedstrijden. In de winterstop werd afscheid genomen van trainer Willem Leushuis en werd ‘good old’ Stanley Menzo vervolgens bereid gevonden om het stokje voor de rest van het seizoen over te nemen. De opdracht was duidelijk: AFC moest behouden blijven voor de Topklasse. Makkelijker gezegd dan gedaan. AFC kampte met een overvolle ziekenboeg. Vooral in de voorhoede telde dat zwaar. De afwezigheid van Pepijn Kluin en Tim Wulffraat, vorig seizoen samen nog goed voor 31 treffers, was flink merkbaar. Tot overmaat van ramp vertrok captain Laurens Samsom naar het Midden Oosten en bleken  Geoffrey Galata en Rogier Wissink door structurele blessures niet meer beschikbaar.

Ondanks alle tegenspoed toonde AFC, na een aarzelende start tegen Leonidas, UNA en VVSB, in het tweede competitiedeel  steeds meer veerkracht. Een belangrijk moment hierbij was de 3-2 winst in Utrecht op Hercules met de schitterende kopbal van Pepijn Veerman na een loepzuivere voorzet van Guido Moelee. Na deze zege werkte de ploeg van Menzo zich langzaam omhoog, waarbij de onverzettelijkheid van Jasper de Haer en Magid Jansen een factor van betekenis was. Verloren werd er niet meer, schlemielig gelijkgespeeld wel zoals in Haaksbergen tegen HSC’21 en vorige week op Sportpark Goed Genoeg waar EVV  in de 91e minuut op gelijke hoogte kwam. Daardoor waren The Reds nog steeds niet veilig en kwam alles aan op de laatste competitiedag waarbij de strijd tussen AFC, HSC’21 en HBS ging om het ontlopen van de 13e P/D-plek. Gegeven de goede mogelijkheid dat HSC’21 van Leonidas en HBS van VVSB zou winnen moest AFC De Treffers in eigen huis verslaan. Een bijna onmogelijke opdracht gelet op de uitslagen in het verleden.

Gelukkig zijn de behaalde resultaten in het verleden niet altijd een garantie voor de toekomst en met die gedachte werd De Treffers op een prachtige grasmat vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wiemer met veel dynamiek  bestreden en waren de kansen in de eerste 20 minuten voor Jonathan Richard en Joshua Patrick. Ondanks de afwezigheid van Pepijn Veerman en Melvin Grootfaam toonde AFC zich in de eerste helft op z’n minst gelijkwaardig. De Mexicaanse doelpuntenmachine Fabio Palocios Macedo Santiago van De Treffers, dit seizoen al goed voor 27 goals, werd uitstekend aan banden gelegd. Op een moment na, toen een knal van zijn voet op de bovenkant van de lat belandde.  In de 34e minuut was het raak voor AFC na een ‘give and go’ tussen Mitchell Theuns en Jonathan dwars door het hart van de defensie van De Treffers. Keeper Niels Kornelis had geen antwoord op de slimme schuiver van Mitchell. 0-1 dus.  En met die stand werd de rust bereikt en bleek HSC’21 na een 2-0 achterstand inmiddels ruim voor te staan in Rotterdam en had HBS in Noordwijkerhout net voor de rust een 1-0 voorsprong laten aantekenen. De 1-0 voorspong van onze jongens was dus geenszins overbodige luxe!

 

Na de thee trachtte de ploeg van trainer Willie Willems de bakens te verzetten. De druk op het doel van Youssef el Abdallaoui nam toe. Dit manifesteerde zich in een flink aantal corners en schoten van afstand.  Veel gevaar leverde dit alles niet op. Onze defensie stond goed, ook bij enkele vrije trappen in de buurt van het strafschopgebied. Langzamerhand speelde AFC zich onder de druk uit en waren de gebroeders Patrick en Marien Willemsen met enkele rushes gevaarlijk. Een knal van Damien Menzo werd op het allerlaatste moment gesmoord. Wout Meulemans viel 20 minuten voor tijd in voor Jonathan en liet zich in de slotfase van de wedstrijd behoorlijk zien.
In de 82e minuut werden drie spelers van De Treffers gewisseld en zat de wedstrijd er zo goed als op. Inmiddels was bekend dat VVSB met 2-1 voor stond tegen HBS en kon AFC de wedstrijd eenvoudig uitspelen. Dat in deze fase nog enkele grote kansen op een haar na werden gemist door Damien en Joshua  deed er niet meer toe. AFC had zich op het hoogste amateur niveau gehandhaafd door een zege in Groesbeek waar nog nooit werd gewonnen.
De missie van Stanley Menzo was volbracht. Ondanks alle tegenslag en spanning lukte het door veel inzet ten slotte toch nog om de degradatiezone vaarwel te zeggen. Een groot compliment voor Stanley, zijn technische staf en de spelers is op zijn plaats. Dat in deze laatste fase ook de periodetitel werd behaald geeft de geleverde prestatie nog meer glans.

Waar een winnaar is is ook een verliezer. HBS werd op de laatste competitiedag het kind van de rekening. Wij wensen onze Haagse vrienden alle succes bij de P/D-wedstrijden.  Volgend seizoen hopen wij weer in de Bosjes van Pex te kunnen spelen. In ieder geval keren we weer terug op Sportpark Zuid waar het in het riante clubhuis van De Treffers nog lang goed toeven was.

MvdW

Opstelling AFC: Youssef El Abdallaoui, Marien Willemsen (89. Daan Tuerlings), Jasper de Haer, Guido Moelee, Mitchell Theuns, Daan Sutorius, Magid Jansen, Enrico Patrick, Joshua Patrick, Jonathan Richard (70. Wout Meulemans)  Damien Menzo (90..Randel Shakison)

Voor alle uitslagen klik hier

Voor eindstand Topklasse zondag klik hier

Voor foto's van deze wedstrijd zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Onderstaand beelden wedstrijd en interviews van RTV N-H

Zie ook bij Topklasse nieuws 'Stanley Menzo flikt het'