Deze keer voor het eerst een column van oud 1e elftalspeler (1966-82) Kees Gehring, tevens o.a. ex-bestuurslid (1985-2010), AFC- erelid (1995) en drager van de Gouden Speld van de KNVB (2010)
De KNVB maakt verkeerde keuzes
In de Voetbal International van enkele weken geleden stond een interessante column van Marco van Basten.
“Messi is een wonderkind die nooit de gedegen opleiding heeft gehad waar wij in Nederland altijd zo stoer over doen”, aldus Van Basten. ”Gewoon met de bal op straat, dat is de beste opleiding", vervolgde de voormalig Europees Speler van het Jaar. Nu is met name in de grote steden van ons land straatvoetbal anno 2016 natuurlijk nauwelijks mogelijk, maar waar ligt de kracht van het Nederlandse voetbal op dit gebied? Die ligt bij het gigantische netwerk van de meer dan 3.000 amateurvoetbalclubs die Nederland rijk is; deze infrastructuur van zo veel clubs op zo’n kleine oppervlakte als Nederland is ongekend in de rest van de wereld!
Onze AFC is al 121 jaar zo’n amateurclub, uit volle overtuiging. Bij de invoering van het betaald voetbal in 1954 was het een bewuste en achteraf bezien juiste keuze van AFC om daar niet aan mee te doen. Anno 2016 is AFC met ca. 80 jeugdteams (w.o. sinds 2014 meisjesvoetbal) en ca. 30 seniorenelftallen groter dan ooit, sportief succesvol (in 2014 voor het eerst in de lange geschiedenis Kampioen van Nederland) en financieel kerngezond.
Bij AFC werken de jeugdspelers van de circa 80 jeugdteams 2/3 trainingen per week af en spelen ieder weekend hun wedstrijden tegen andere amateurs, maar de prestaties van de junioren A1, B-1, C-1 en D1 van AFC zorgen al vele jaren achtereen voor de hoogst gekwalificeerde jeugdafdeling van alle amateurvoetbalclubs van Nederland en deze teams komen regelmatig uit tegen selectie-elftallen van BVO’s als AJAX, Feijenoord, PSV, AZ, Vitesse, Heerenveen, e.a.
Bij de meeste van deze BVO’s wordt door deze jeugd 6-8 keer per week getraind en wordt één team begeleid door verschillende specialisten, bij AFC door één trainer en een elftalbegeleider (vrijwilliger).
Waarom moeten jongetjes al vanaf hun 6de jaar (?) bij de BVO’s in Nederland in de watten worden gelegd en in luxe accommodaties worden grootgebracht? Is dat de laatste jaren niet enorm doorgeschoten? Acht of negen van de tien van hen halen de eindstreep niet (het zo gewenste eerste contract) en stoppen daarom vroegtijdig en gedesillusioneerd met voetbal en de enkelen die wel de top halen worden al op hun 18de behandeld als vedetten en weten vervolgens niet hoe snel zij naar kapitaalkrachtige clubs in het buitenland kunnen vertrekken.
Assistent-bondscoach Marco van Basten heeft gezien zijn status als ex-topspeler en zijn persoonlijke ervaringen recht van spreken; één van de redenen dat Nederland niet meer mee komt in het Europese topvoetbal ligt waarschijnlijk aan het gebrek aan weerstand die de topspelers in hun jongste jaren bij de BVO’s ervaren.
Of topvoetballers het wel of niet “halen” wordt namelijk voor het grootste gedeelte bepaald door hun eigen talent en niet door een “opleiding”, want de echte talenten leiden zichzelf op en onderscheiden zich al snel van anderen.
Marco van Basten speelde tot zijn 16de bij UVV en Elinkwijk, Gullit en Rijkaard tot hun 16e bij het Amsterdamse DWS en als ik het wel heb speelde ook Vanenburg tot zijn 14de bij Elinkwijk en Ronald Koeman tot zijn 15de bij GRC en alle vijf groeiden zij in 1988 uit tot de belangrijkste spelers bij het destijds behaalde Europees Kampioenschap. (zie ook NB 1).
Een topper word je door talent (atletisch vermogen, techniek), training (oefening, inzicht, inzet), mentaliteit, discipline, begeleiding en een dosis geluk, in die volgorde. Niet door honderden jongetjes van 7,8, 9 en 10 jaar door BVO’s te laten ‘scouten’ bij amateurclubs om ze ‘op te leiden’.
Daarom, minder luxe en meer weerstand bij de jongste jeugd kan één van de sleutels zijn naar toekomstig succes.
Gebruik daar de amateurclubs als vervanger van het straatvoetbal voor en laat de BVO's met jeugdvoetbal niet eerder dan vanaf 12 jaar beginnen. Laat de jongens (en meisjes) tijdens hun lagere schoolperiode bij de amateurclubs tot hun 12de zoveel als mogelijk partijen spelen en lekker pingelen zonder al te veel opdrachten, daar leren zij volgens onze beste speler aller tijden Johan Cruijff qua techniek het meest van.
Dan krijgen ook de toptalenten gedurende hun beginjaren bij de amateurclubs te maken met meer weerstand om hun uiteindelijke doel te bereiken en kunnen zij daarna door de BVO’s bij de amateurclubs tegen een voor deze clubs aantrekkelijke vergoeding gescout worden om vervolgens bij de BVO’s in het tweede gedeelte van hun jeugdjaren klaargestoomd te worden voor het “grotere” werk. Het mes snijdt daarbij aan verschillende kanten.
Het amateurvoetbal krijgt weer een duidelijke functie, amateurvoetbalclubs zullen gaan investeren in de begeleiding/training van hun jongste jeugdteams/spelers, de wedstrijden kunnen regionaal gespeeld worden en de toekomstige BVO-spelers groeien op met meer weerstand, waardoor het uiteindelijk betere en mentaal sterkere spelers zullen worden. En dat (mede) door de in de hele voetbalwereld unieke infrastructuur van het Nederlandse amateurvoetbal, waar de KNVB zuinig op zou moeten zijn.
Maar wat doen de huidige beleidsbepalers van de KNVB? Die draaien juist met name het zondag-amateurvoetbal in Nederland de nek om. Eerst staan zij enkele jaren geleden toe dat er iedere zondag van 12.00 tot 19.00 uur doorlopend Eredivisie wedstrijden via Fox Sport live op TV worden uitgezonden, waardoor de publieke belangstelling voor het zondag amateurvoetbal is gemarginaliseerd.
En vervolgens lanceert de KNVB voor het komend seizoen een nieuwe competitie, die al eerder in 1971 faliekant is mislukt. Een nieuwe Tweede Divisie met ook voor amateurclubs verplichte contracten (?) waarbij de zondagclubs zich qua speeldag verplicht aan de zaterdagclubs moeten aanpassen. Vrijwel alle betrokkenen zijn het er over eens dat de belangen van het amateurvoetbal totaal ondergeschikt zijn gemaakt om de door de KNVB zo dringend gewenste piramidisering (?) door te voeren en om de tweede elftallen van de BVO’s een podium te geven binnen het top-amateurvoetbal, waar slechts 11 (en een club die niet echt bestaat, Jong Brabant United) van de 37 BVO’s aan mee gaan doen. Nog geen 30% – zie NB 2.
Natuurlijk willen spelers, begeleiders, bestuur en supporters van AFC dat wij ons uit sportief oogpunt kwalificeren (niet kwalificeren is als het ware degradatie) en inderdaad, ook de amateurs van AFC’s eerste elftal ontvangen inmiddels terecht een bruto onkostenvergoeding als compensatie voor 3 avonden trainen en op zondag vaak (te) verre uitwedstrijden, waar keurig loonbelasting en sociale lasten op wordt ingehouden en afgedragen.
Maar BVO’s en amateurtop vermengen is competitievervalsing. Sommige spelers van Jong AJAX ontvangen in hun eentje 3 keer zo veel als het totaal budget aan onkostenvergoedingen van ons HELE 1ste elftal. En 34 wedstrijden in één seizoen? Dat is echt te veel voor amateurs. Inclusief voorbereiding, winterstop en afgelaste wedstrijden betekent dat een voetbalseizoen van bijna 11 (?) maanden! Voor amateurs?
De voorzitter van IJsselmeervogels noemde onlangs in V.I. dan ook de naderende Tweede Divisie “een gedrocht”.
En de voorzitters van meer dan 130 jaar oude voetbalbolwerken, de Zondag Topklasse-clubs Kon.HFC, HBS, Hercules en ook onze eigen Adriaan Westerhof gaven reeds bij de KNVB aan niet bereid te zijn om verplicht met contracten en CAO’s te gaan werken, terwijl twee derde van de 37 BVO’s heeft verklaard geen interesse te hebben in deze nieuwe competitie.
Waarom gaat de KNVB 6 jaar na het instellen van de Topklasse nu opnieuw een nieuwe competitielaag invoeren?
Veel beter zou het zijn geweest om de Zaterdag en Zondag Topklasse samen te voegen en in te delen in Topklasse A (Noord) en Topklasse B (Zuid). Of Oost en West, dat kan ook. De thuisspelende ploeg bepaalt de wedstrijddag en de 2 Kampioenen spelen aan het einde van het seizoen één wedstrijd onder grote publieke belangstelling op neutraal terrein om het landskampioenschap amateurs, die het recht geeft om, na ontvangst van een substantiële premie van de KNVB, te promoveren naar de Jupiler League.
Dan behoud je twee Topklassen als hoogste amateurvoetbal podium, met een promotiekans naar de Jupiler League, Topklassen meer regionaal verdeeld (= meer publiek), vermenging van de Zaterdag – en Zondag topclubs levert nieuw elan op en geen inmenging van 2e elftallen van BVO’s (waar 2 van de 3 BVO’’s niet in geïnteresseerd blijken te zijn). Op deze wijze ontstaat een natuurlijke doorstroming tussen amateur – en profvoetbal, zoals door de KNVB gewenst wordt. Maar op de manier zoals de KNVB het nu georganiseerd heeft is er geen sprake van doorstroming, maar van vermenging en wordt (met name) het (zondag)amateurvoetbal van Nederland kapot gemaakt.
In ieder geval is het nu al duidelijk dat er als gevolg van de nieuwe Tweede Divisie met BVO’’s vanaf het seizoen 2016-2017 voor het eerst in de 130-jarige geschiedenis van het vaderlandse voetbal geen Kampioen van Nederland bij de amateurs meer zal zijn?! De eerste landskampioen was Concordia in 1887! Over historisch besef bij onze voetbalbond gesproken! Het is eigenlijk onbestaanbaar! Omdat de KNVB elf 2e elftallen van BVO’’s een podium geeft, wordt door diezelfde KNVB een traditie van 130 jaar in 1 keer weggevaagd.
En denken de huidige beleidsbepalers bij de KNVB nu echt dat door de instelling van die Tweede Divisie met 4 2e elftallen van BVO’’s Oranje straks wel gaat winnen van landen als IJsland en Tsjechië?
Tenslotte, zondag 31 januari j.l. stond de wedstrijd De Treffers-AFC op het programma. De nummers 2 en 1 van de KNVB Zondag Topklasse amateurs van dat moment en ook historisch gezien de meest succesvolle clubs sinds de invoering van de Hoofdklasse amateurs in 1974! Het werd bij de fraaie accommodatie van De Treffers een heerlijke wedstrijd met veel publiek en 2 teams die volop de aanval zochten, een wedstrijd die tot en met het einde zeer spannend bleef en uiteindelijk in de 90e minuut in het voordeel van AFC werd beslist. Een voetbalwedstrijd zoals voetbal ooit bedoeld was.
De Treffers – AFC, dit seizoen nog een mooi affiche in de hoogste klasse KNVB amateurs, in de toekomst een collectors item…. Helaas, de KNVB maakt (ernstig) verkeerde keuzes.
KG.
NB 1: In de Gouden jaren van AJAX waren de bijvelden bij het jeugdhonk achter de Reijnolds-tribune in De Meer uitsluitend bereikbaar via een houten plank over een slootje van 80 cm breed?! Luxe? Toen was er bij betaald voetbalclubs absoluut geen sprake van luxe, maar in die jaren behaalde Ajax met Amsterdamse spelers die doorkwamen uit de eigen junioren A-1 o.l.v. Jany van der Veen als Sjaak Swart, Wim Suurbier, Barry Hulshof, Theo van Duivenbode, Ruud Krol, Johan Cruijff, Piet Keizer, John Rep e.a. wel 3 jaar achtereen de Europa Cup! Wat te denken van Oranje in de twee WK-finales in 1974 en 1978? Johan Neeskens speelde tot zijn 18de jaar bij RCH in Haarlem, Arie Haan tot zijn 17e bij WVV in Winschoten, Rob Rensenbrink tot zijn 18de bij OSV, enz. enz. Een mooi voorbeeld wordt anno 2016 ook gegeven door ons eigen AFC. Op dit moment zijn er meer dan 25 spelers bij diverse BVO’s actief, die in het verleden uitkwamen voor AFC jeugdteams!
NB 2: BVO’s die meedoen, virtueel per 08-02-2016, 6 van de 18 Eredivisie – en 5 van de 19 Jupiler League clubs.
Jupiler League: Jong AJAX, Jong PSV, Jong FC Groningen.
Tweede Divisie: Jong Sparta, Jong FC Utrecht, Jong FC Twente, Jong AZ.
Topklasse: Jong Almere City, Jong FC Volendam, Jong De Graafschap, Jong Achilles ’29 en Jong Brabant United.
Dus volgend seizoen in de KNVB Topklasse bijv. Be Quick 1887 – Jong Brabant United.
Afgezien van de afstand, heen en weer ca. 450 km, een voetbalbolwerk van bijna 130 jaar oud met een bloeiende jeugdafdeling uit Groningen tegen een club uit Brabant die feitelijk niet bestaat???