Foto's

Het foto-archief van AFC is in overgrote mate ondergebracht in kast zeven (7) van haar archiefruimte. Die archiefkast bestaat uit vier diepe laden waarin de foto's, gerangschikt op jaar, in mappen zijn opgeborgen. De oudste foto's dateren uit 1895 en geven een beeld van de kraamkamer van AFC: de Koninginneweg in Amsterdam. De oudste elftalfoto is uit 1896, de oudste foto van een jaardiner (toen: lustrumdiner) dateert uit 1900 en de oudste wedstrijdfoto is uit 1908: Haarlem - AFC: 2 - 0. 

Wedstrijdfragment Haarlem - AFC: 2-0 (1908) 

Scheidsrechter (met pet): T. van Praag, ingooier: W. Grootmeijer. Rechts naast ingooier: Togneri; met hand aan oog: Healy. 

De archiefcommissie heeft alle foto's genummerd, van een stevige kartonnen ondergrond voorzien en kort beschreven. Daarbij zijn de foto's in vier perioden opgedeeld zodanig dat elke periode een aparte lade heeft. In lade D zitten de foto's uit de periode 1895 - 1925, in lade C die van 1926 - 1955, in lade B die van 1956 - 1985 en in lade D de foto's van 1986 - heden. In die lade zitten ook de foto's van vrouwen- en meidenteams vanaf 2014. Goed nieuws is dat alle -ruim 700- foto's sinds zomer 2015 gedigitaliseerd zijn en daardoor ook oproepbaar zijn via het digitaal Doorzoekbaar archief. Belangstelling? Gewoon even klikken op: http://afc.courant.nu. In het vierkant "Overzicht Periodieken" kiest u dan voor Foto's. 

Ook is een document (een Excellijst) gemaakt waarin de kenmerken van de foto (nummer, jaartal en korte omschrijving) zijn vermeld. Dat document staat onder deze tekst waardoor het mogelijk is zich een beeld te vormen van wat op de foto te zien is. Wel moet opgemerkt worden dat de beschrijving zeer kort is en dat voor het zich vormen van een goed beeld van wat op de foto te zien is, een bezoek aan het (digitale of fysieke) archief sterk aanbevolen wordt. 

Mocht u foto's hebben die betrekking hebben op AFC en waarvan u denkt dat ze goed in ons archief passen, dan verzoeken wij u contact op te nemen met de archiefcommissie (zie bij Inhoud archief). Als u foto's ter beschikking stelt, verzoekt de archiefcommissie u op de achterkant van de foto het jaartal te vermelden, de namen van de personen (zo veel als mogelijk) die zichtbaar zijn en bij welke gebeurtenis de foto genomen is. Ziet u onjuistheden op de bijschriften van de foto's of weet u aanvullingen, dan ontvangt de archiefcommissie daarover graag bericht. Bij voorbaat dank. 

Het archief groeit maandelijks en bevat anno 2015 de volgende foto's. Door op de betreffende jaren te klikken wordt zichtbaar welke foto's zijn opgenomen in het archief. 

Inloggen

Gegevens vergeten?
Terug naar de site

Account aanvragen

Terug naar de site