AFC neemt met opgeheven hoofd afscheid van de Topklasse

Een terugblik op een spannend en succesvol seizoen 2015-2016

Het hectische seizoen 2015-2016 zit er al weer even op en we kunnen nu dus in alle rust terugkijken op een voetbaljaar, waarin ons eerste zich wist te plaatsen voor de Tweede Divisie. Dit uit de Zeister Bossen afkomstige hersenspinsel moet het betaalde voetbal definitief koppelen aan het amateurvoetbal.
De door de KNVB zo gewenste doorstroming is tot stand gebracht. Degradatie uit het zgn. betaalde voetbal is een feit, gedwongen promotie uit het amateurvoetbal ook. Maar echt serieus neemt de bond zich  zelf niet. Uit de Jupiler League degradeert immers maar één BVO en promoveert er derhalve ook maar één vereniging uit de Tweede Divisie. Hoe zo doorstroming? Waarom, met dit magere resultaat, deze piramidale mallemolen opgetuigd? Over dit alles een andere keer, want het gaat in deze bijdrage over het seizoen 2015-2016, toen de zes jaar jonge Topklasse nog bestond.

Zoals inmiddels bekend hebben FC Lienden, TEC, Kon. HFC, De Treffers, VVSB, AFC en UNA aan de meet van de ZONDAG Topklasse het verschil gemaakt. Dat had anders kunnen uitpakken als WKE, dat halverwege de competitie nog fier bovenaan stond, niet tussentijds uit de strijd genomen was door de KNVB. Dit wegens financiële problemen, die volkomen in het niet vallen bij de problemen van FC Twente, dat het seizoen wel mocht afmaken. ‘Unterschied muss sein’. 
AFC stond dit seizoen ook drie keer bovenaan en wel op 4 oktober 2015 na de prachtige 3-1 thuiszege op De Treffers, op 24 januari na de uitstekende 3-1 overwinning op koploper WKE en tot slot op 21 februari 2016 nadat EVV in Echt met 2-1 verslagen was. Het zag er tot zes maart 2016 zeer goed uit voor The  Reds, na de 2-1 thuiswinst op Magreb’90, ware het niet dat WKE een paar dagen eerder uit de competitie was gehaald en AFC zes punten kon inleveren. Hieronder de stand vóór het vertrek van WKE en daarna.
 

  Met WKE       Zonder WKE  
1 Kon. HFC 20-40   1 Kon.  HFC  20-37
2 AFC 21-39   2 De Treffers 19-35
3 De Treffers 21-38   3 TEC 19-35
4 WKE 21-38   4 AFC 19-33
5 TEC 21-36   5 FC Lienden  20-33
6 UNA 20-33   6 UNA 19-32
7 FC Lienden  21-33   7 VVSB 19-31
8 JVC Cuijk 21-31   8 JVC Cuijk 20-31
9 VVSB 21-31   9 HSC’21 20-28
10 HSC’21 21-28   10 HBS 20-23
11 HBS 21-23   11 EVV 20-22
12 EVV 21-22   12 Hercules 19-21
13 Hercules  21-22   13 Magreb’90 19-17
14 Sneek Wit Zwart 21-19   14 Sneek Wit Zwart 19-15
15 Magreb’90 20-18   15 OJC Rosmalen 19-13
16 OJC Rosmalen  20-13        

Duidelijk is dat VVSB en TEC het meest profiteerden van het faillissement van WKE, de latere kampioen FC Lienden mocht ook niet klagen. Onderaan had Sneek Wit Zwart de pech dat de mooie resultaten tegen WKE werden geschrapt. Concurrent OJC Rosmalen wist mede hierdoor uiteindelijk te ontsnappen aan de nacompetitie. De WKE-story had uiteindelijk weinig invloed op de samenstelling van de eerste zeven clubs. Dit uiteraard wel met de aantekening dat een niet failliet WKE hiertoe waarschijnlijk ook had behoord en dat er dus een andere, nu gepromoveerde club had moeten afvallen.

Na het faillissement van WKE speelde AFC nog negen wedstrijden, waarvan de eerste tegen Magreb’90 met 2-1 werd gewonnen. Er was toen nog alle kans op het kampioenschap met maar twee punten achterstand op de nieuwe leider TEC, maar ook maar vijf punten meer dan de nummer acht van dat moment, JVC Cuijk. Helaas was in de laatste fase van de competitie de beste vorm, zoals voor de winterstop  ten toon gespreid tegen TEC, De Treffers en WKE, verdwenen en was het nog even de vraag of een plaats bij de eerste zeven behaald zou kunnen worden. Gelukkig werden op wilskracht  de lastige uitwedstrijden tegen VVSB en JVC Cuijk gewonnen en kon op 8 mei, ondanks de thuisnederlaag tegen Kon. HFC, de promotievlag gehesen worden.

Een knap resultaat, gerealiseerd door 27 spelers en de uitgebreide staf. Van alle spelers hadden Marien Willemsen en Edip Biberoglu de meeste basisplaatsen. Marien, uitverkozen tot speler van het jaar, werd niet één keer gewisseld, Edip negen keer.  Daan Sutorius was een goede derde in dit rijtje. Daan startte 27 keer in de basis, werd drie keer gewisseld en viel een keer (kort) in. Ook keeper Laszlo Sandor stond 27 keer in de basis. Wie had dat aan het begin van het seizoen kunnen bevroeden?
Andere spelers met meer dan 20 basisplaatsen waren Magid Jansen (25), Mark van den Boogaart (24), Guido Moelee (23), Melvin Grootfaam (22), Pieter Koopman (21). Jonathan Richard stond na een aantal invalbeurten 19 keer in de basis, Randel Shakison en Geoffrey Galata resp. 17 en 16 keer. Spelers met 1 basisplaats waren Tamba dos Santos, Jermano Huwae, Yuri Rose en Matthijs Jesse. Matthijs viel wel 14 keer in, vaak in de slotminuten. Soms met groot succes, zoals tegen VVSB toen hij pal voor tijd de beslissende goal maakte. Ook Tom van den Brink, die door blessures en een lange, van ADO’20 ‘meegenomen’ schorsing aan het begin van het seizoen maar weinig (2  keer) in de basis begon was in zijn 8 invalbeurten regelmatig productief.  Mooi was het dat Pepijn Kluin na langdurig blessureleed aan het eind van de competitie nog de nodige minuten kon maken, 2 keer in de basis en 5 keer als invaller. Pepijn scoorde daarbij 2 keer. Dat biedt perspectief!

Over scoren gesproken: ons eerste had twee scherpschutters in de gelederen. Pieter Koopman en Daan Sutorius ‘coverden’ met ieder 13 doelpunten 50% van de totaal score van AFC. Dit inclusief de goals tegen WKE. Daarmee eindigden ze op een met Van de Ban van Kon.  HFC gedeelde derde plaats achter Meeuwsen van De Treffers en Zaimi van JVC Cuijk. Dit met de aantekening dat Pieter, net als Van de Ban, geen penaltydoelpunten had en Meeuwsen en Zaimi  resp. drie en vijf. Daan benutte twee penalty’s. Koen Bosma en Edip Biberoglu scoorden ieder vijf doelpunten, Tom van den Brink en Melvin Grootfaam vier.  Matthijs Jesse gebruikte zijn meestal korte speeltijd goed door drie keer te scoren.  In het algemeen scoorde AFC veel, alleen De Treffers en Kon. HFC waren productiever. Defensief kan ons eerste terugzien op een minder geslaagd seizoen. 45 goals tegen is veel. Alleen de verenigingen die op de elfde t/m vijftiende plaats eindigden kregen (veel) meer goals om de oren. FC Lienden incasseerde maar achttien tegendoelpunten (plus de twee tegen WKE), tegenover maar 35 doelpunten voor, blijkbaar een recept om het kampioenschap te behalen.

Tot zover deze terugblik op een spannend seizoen van AFC, waarin met succes afscheid werd genomen van de Topklasse. Het seizoen 2015-2016 dat zich voor AFC kenmerkte door grote verschillen. Zo werd eerst thuis veel gewonnen, waarna in de tweede helft van de competitie vooral uit de punten werden behaald. Een seizoen met kampioenskansen, met veel ups, maar ook wel enkele downs waardoor het op het eind nog even spannend werd. Een raar verlopen seizoen ook met en zonder WKE. Een historisch seizoen waarin maar liefst acht van de vijftien clubs degradeerden in verband met de piramidale wereld waarin de KNVB ons wil laten wonen. AFC behoorde tot de zeven promovendi, die het volgend seizoen een flinke tree hoger mogen proberen. Hopelijk gaat dat ons eerste wederom goed af, na een geslaagd Topklasse avontuur dat zes jaar duurde en dat in het seizoen 2013-2014 bekroond werd met het Kampioenschap van Nederland bij de zondagamateurs.
De Tweede Divisie, samengesteld uit de beste zaterdag- en zondagverenigingen en de beloftenteams van AZ, Sparta, FC Twente en Vitesse is komend seizoen het nieuwe fonkelnieuwe strijdtoneel voor AFC. Een situatie die veel (existentiële) vragen oproept, maar sportief gezien een uitdaging is van jewelste.

MvdW