Nu in deze moeilijke tijden het voetbalseizoen 2019-2020 abrupt is beëindigd, hierbij in het kader van het 125-jarig bestaan van onze mooie club toch een beetje luchtige 'AFC geschiedenis'. Deze keer gaan wij terug naar het jaar 1985.
AFC heeft in de 125 jaar van haar bestaan een aantal bijzondere feestwedstrijden gespeeld. Zo werd er bijvoorbeeld twee keer gevoetbald tegen FC Barcelona (in de zomers van 1995 en 1999) en twee keer tegen AJAX.
Op dinsdag 21 mei 1985 speelde AFC een jubileumwedstrijd (ter ere van het 90 jarig bestaan) tegen stadgenoot en grote broer AJAX. Een wolkbreuk tijdens de voorwedstrijd van de AFC pupillen E-1 van dat seizoen zorgde er bijna voor dat de jubileumwedstrijd letterlijk in het water viel. Maar gelukkig kon de wedstrijd toch doorgang vinden en konden de circa 3.000 toeschouwers genieten van een fris en open duel.
Ajacied Rob de Wit maakte de openingstreffer (0-1). In het AFC-Clubblad de Schakel werd doelpuntenmaker De Wit genoemd als "de redder des vaderlands". Hij had namelijk een week eerder in Hongarije het beroemde en weergaloos mooie doelpunt gemaakt voor het Nederlands Elftal (die van: "is dit 'm? wordt dit 'm? De Wit…. Jaaa!!) . Een week later deed hij mee op Goed Genoeg.
AFC nam daarna brutaal de leiding, door – volgens het verslag in de Schakel – twee fantastische goals van Rob Fafiani en Etienne Spee. Rob Rijnink, een veelbelovend AJAX talent uit die tijd maakte er uiteindelijk 2-2 van. Het duel was tevens de laatste wedstrijd voor AFC van aanvoerder Pim van Dord. Pim zou daarna nog vele jaren deel uit maken van de medische staf van AJAX. En Cees Thomas ontving voor aanvang van de wedstrijd het schild dat behoorde bij de benoeming tot Speler van het Jaar van het seizoen 1984-1985.
Foto AJAX en AFC: onderschrift:
Gehurkt v.l.n.r.: Ronald Koeman, Etienne Spee, Ronald Spelbos, Rob Ouderland, Peter Boeve, Lloyd Headly, Dick Schoenaker, Sonny Silooy, Rob Fafiani, Hannibal Boskamp, Eef Heijt, Eddy Meijer, Jerry Bakker (mascotte).
Staand v.l.n.r.: Co Grosze Nipper (verzorger), Kees Gehring (elftalleider), Mustafa Yucedag, Hans Galjé, Pim van Dord, John van 't Schip, Tino van de Schaar, Orlando Patrick, Felix Gasselich, Rob de Wit, John Bosman, Theo van Seggelen, Wim Lenglet, Pol Houtkamp, Hans Bergsma, Cees Thomas (met schild), Doby Peters (trainer-coach).
Een aantal opvallende punten rondom deze wedstrijd.
AJAX had in het weekend voor deze wedstrijd in het Olympisch Stadion met 4-2 gewonnen van Feyenoord en daarmee het Kampioenschap zo goed als binnen.
Op 25 mei, 4 dagen na de jubileum wedstrijd tegen AFC werd Ajax Kampioen van Nederland, in de uitwedstrijd tegen Roda JC.
De jubileumwedstrijd AFC-AJAX was dus een midweeks oefenduel in de aanloop naar de Kampioenswedstrijd. Wat je noemt “Andere Tijden Sport”!
Helaas ontbraken bij deze wedstrijd de internationals Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg en Marco van Basten. Maar wel speelden naast Rob de Wit o.a. mee: Ronald Koeman (onze huidige bondscoach), John van 't Schip, Dick Schoenaker, Ronald Spelbos, Sonny Silooy, Peter Boeve, Johnny Bosman (die in het seizoen 2003-2004 deel uit maakte van de AFC 1 selectie, een geweldige gozer!) en Stanley Menzo. Stanley werd in 2003 trainer van AFC en in het kalenderjaar 2004 zette hij een ongekend goede serie neer. En een dergelijk succes herhaalde hij in 2015 toen hij als trainer-coach AFC met een geweldige eindsprint voor de Topklasse wist te behouden.
AFC was in het seizoen 1984-1985 geëindigd op een gedeelde vierde plaats, samen met DWV. DHC uit Delft werd kampioen. Blauw Wit en V.U.C degradeerden.
Met dank aan de AFC Archiefcommissie
Foto voorwedstrijd:
Achterste rij v.l.n.r.: Stanley Menzo, Rob de Wit, Ronald Koeman, John van 't Schip, John Bosman, Ronald Spelbos, Alphons Peters (leider AFC E-1), Felix Gasselich, Jan Sandberg (leider AFC E-1), Dick Schoenaker, Hans Galjé.
Middelste rij v.l.n.r.: Daan de Nobel, Schilo van Loggem, Pascal Xenakis, Michiel Reddering, Leen Engelsman, Youri Buske, Robert Gehring, Bram van Barneveld, Elja Rengers.
Voorste rij v.l.n.r.: Mustafa Yucedag, Sonny Silooy, Martijn Meeus, Emiel Neter, Jan Hein Christoffels, Vincent Roberti en Peter Boeve.