AFC - HBS 4 - 4

AFC DE TERECHTE “KAMPIOEN”

Door Hennie van de Weerd

Het heeft nog even geduurd maar nu is het dan eindelijk zover. AFC is afgelopen zaterdag kampioen van de zondagtopklasse geworden. Het speelde met 4-4 gelijk tegen HBS. Door de nederlaag van VVSB zijn de Reds niet meer te achterhalen. Doelpuntenmakers aan AFC zijde waren Daan Sutorius twee maal en Mitchell Theuns. HBS speler Steve van Kesteren schoot ongelukkig de gelijkmaker binnen toen HBS al snel op een 0-1 voorsprong stond.

 

In het 119e levensjaar van de traditieclub is AFC kampioen van Nederland geworden. Inmiddels alweer het dertiende kampioenschap van de roemrijke club. Maar dit is een hele bijzondere titel die is binnengehaald. Nog nooit gebeurd in de lange historie van deze prachtige club. De ploeg van Wim Leushuis maakte het waar dit seizoen. De zilveren schaal ging van hand tot hand na afloop van de uitreiking. Een hilarisch moment was dat de champagne maar niet uit de fles wilde spuiten. Sjoerd Jens deed alles om het voor elkaar te krijgen maar het lukte maar niet om de champagnefles te ontkurken. Veel spelers hopen nu tegen Spakenburg of IJsselmeervogels te spelen om het algehele kampioenschap van Nederland. De gouden schaal lonkt voor de Reds.
Een tweekamp gaat uitmaken wie algeheel kampioen van Nederland gaat worden. Welke tegenstander dat gaat worden is nog de vraag. Bij de zaterdag topklasse is het nog niet gespeeld en nog zeer spannend. Er zijn nog zo”n vijf gegadigden die aanspraak kunnen maken op de zaterdag topklasse titel.

 

AFC speler Tim Wulffraat had daar nog even geen tijd voor. “We gaan nu even ongelofelijk feesten kan ik je zeggen. Ik ben heel blij met deze titel. Ik ben een tijd geblesseerd geweest. Ik ben net weer op tijd hersteld en als je er dan bij bent geeft dat een enorm goed gevoel. Ik moet wel zeggen dat ik het conditioneel wel gemerkt heeft vanmiddag, het was heel pittig".

 

Het blijft een wonderlijke wereld de voetballerij. Vorig seizoen verkeerde de Reds in degradatienood. Cor ten Bosch ging, Maarten Stekelenburg kwam. Zes wedstrijden had hij voor de boeg om AFC in de topklasse te houden. Hij slaagde met vlag en wimpel want hij haalde maar liefst 16 punten binnen met AFC. Toch werd Stekelenburg niet de nieuwe man dit  seizoen bij AFC want hij vertrok naar de KNVB. Coach jeugdvoetbal werd zijn nieuwe baan. Nog voordat het seizoen was begonnen was Stekelenburg dus alweer weg. Het ei was weer snel gelegd. Nieuwe man bij de Reds werd Willem Leushuis. Leushuis smeedden met een aantal nieuwelingen erbij in de ploeg een hecht team. Dat het op het einde van de competitie wat stroever ging hield de oefenmeester maar op kampioensdruk. Dat er op Goed Genoeg een spetterend feest gaat losbarsten vanavond kun je op rekenen. De club weet daar wel raad mee. En Leushuis zelf:”Ik bekijk het wel vanaf een afstand vanavond. Geen speeches van mij. Wel een lekker sigaartje erbij en genieten vanavond".

 

De vele toeschouwers, wel zo'n 1200, hebben zich niet verveeld vandaag op Goed Genoeg. AFC trof in HBS een uitstekende tegenstander. De ploeg van André Wetzel startte gelijk vol gas vooruit. Het nam al heel snel na vijf minuten spelen de leiding door de gewiekste Tjeerd Westdijk, die uit een cornerbal slim de 0-1 aantekende. AFC had de pech dat hierna keeper Youseff El Abdallaoui uitviel. Zijn vervanger Maxime Singels had gelijk het geluk aan zijn hand. Een inzet die tegen de onderkant lat terug ketste kon hij pardoes opvangen. Zo ontsnapte AFC aan een vroege 0-2 achterstand. HBS was dus gelijk levensgevaarlijk. Wat AFC te weinig had, kreeg HBS teveel, ruimte. Door onnauwkeurigheid verzuimde de ploeg van Wetzel verder afstand te nemen.

 

Wetzel: “Wij hadden nog wel een doelpuntje meer kunnen maken in het eerste half uur. Ik vond AFC wat zenuwachtig in het begin. Daar heeft mijn ploeg goed op gereageerd. Ik ben trots op die gasten. Ze hebben er alles uit gehaald wat er in zat. Ze komen terug van een 4-2 achterstand en dat is knap te noemen".

 

Na de 1-1, het eigen doelpunt van Van Kesteren in de 29e minuut kreeg AFC gelijk de geest. Het speelde meer doortastender. De goal van Daan Sutorius net voor rust was dan ook een bevrijding 2-1. Dat duurde echter niet lang. Weer was het die dekselse Westdijk die roet in het eten gooide, 2-2, tevens de ruststand.

 

De tweede helft was het weer HBS dat gelijk gevaarlijk werd. Nu ketste de bal de zijkant van de paal. Rond het uur spelen namen de Reds wederom de leiding. Mitchell Theuns was de maker van de 3-2. HBS leek afgebluft. Helemaal toen weer Sutorius zijn tweede goal fabriceerde uit een schitterend genomen vrije trap 4-2. De wedstrijd leek gespeeld. Maar HBS kwam verrassend terug in de eindfase van de wedstrijd. De 4-3 werd door invaller Berend Kaster gescoord. De 4-4 werd ingeschoten door Jan-Paul Saeijs middels een penalty. Zo eindigde deze enerverende partij in een 4-4. Genoeg voor de titel, een bijzondere kun je stellen.

 

AFC aanvoerder Magid Jansen heeft er nooit aan getwijfeld dat AFC kampioen zou worden. “We stonden riant voor. Het heeft even geduurd. De laatste drie wedstrijden hebben we gelijk gespeeld. Dat kon ook omdat we een aardige voorsprong hadden op de concurrentie. Het was een kwestie van tijd geworden. Vandaag was de dag, onze dag".

 

AFC coach Wim Leushuis was natuurlijk in zijn nopjes en heel trots met de behaalde titel. “Ik heb nooit getwijfeld aan de goede afloop vandaag. Ik was er honderd procent van overtuigd dat het nu zou gebeuren. Natuurlijk komen we op een snelle achterstand maar dat is dit seizoen meerdere malen gebeurd. We hebben het vandaag niet cadeau gekregen. Misschien was het even schrikken het eerst half uur maar een wedstrijd duurt nog altijd negentig minuten. Bovendien gaf de voorsprong die JVC Cuijk had tegen VVSB een stuk rust. Ik vind dat wij de terechte kampioen zijn met acht punten voorsprong. Er volgen nog twee leuke wedstrijden tegen VVSB en JVC Cuijk. Ondanks dat we nu kampioen zijn, zijn dat twee uitdagingen tegen de nummer twee en drie deze competitie".

 

Bekijk hier de samenvatting van de wedstrijd AFC-HBS: klik hier

Foto's van de wedstrijd zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor alle uitslagen van vandaag zie onder 'zondag 1' en klik aan 'programma en uitslagen'.of klik hier.