AFC - HBS 1 - 1 met verslag

Dit seizoen worden de verslagen van de wedstrijden van ONS EERSTE verzorgd door een oud 1e elftal speler, een initiatief van de cie P.P. en E. Deze keer is het verslag van Willem Scheerens.  Hier volgt zijn verslag.

AFC trad vandaag aan tegen HBS uit Den Haag, net zoals met mijn vorige verslag wederom een tegenstander uit de oude Hoofdklasse A. Het enige verschil met ADO’20 is dat HBS nog uit dezelfde kern spelers bestaat die toentertijd reeds voor de club speelde.
 

Voor beide ploegen een zeer belangrijke wedstrijd. Het doel van HBS was om AFC en enkele andere ploegen op afstand te houden en AFC wilde haar goede reeks doorzetten en zich zo snel mogelijk naar een “veilige” plek spelen. Uiteindelijk bleek de angst om te verliezen groter te zijn dan de wil om te winnen en moesten de ploegen genoegen met een punt. Eerlijkheidshalve dient gezegd te worden dat AFC zich hiermee het gelukkigst mag prijzen maar hoe anders had het kunnen zijn als Joshua Patrick de bal in de “dying seconds” had aangenomen…

AFC moest het doen zonder de geblesseerde Jonathan Richards, de man in vorm. Wout Meulemans had deze week weer twee keer getraind en nam plaats op de bank. Het werd een klassiek duel met een typisch voetbalvraagstuk: hoe gaat een ploeg die 4-4-3 wil spelen om met een ploeg die 4-4-2 speelt? Er is inmiddels een spelersvrouw die alles begrijpt van de verschillende tactieken want die heeft mij anderhalf uur moeten aanhoren, het zal een opgave voor haar geweest zijn. Daarentegen weet ik weer dat Daan Sutorius deze week wel naar de kapper is geweest en Pepijn Veerman toch niet maar dat terzijde.

De eerste helft begon rommelig op het moeilijk te bespelen veld (we hebben het wel eens beter gezien). AFC koos ervoor om de backs (Enrico Patrick en Guido Moelee) in de zone te laten spelen om zo de loopruimtes voor de twee beweeglijke HBS spitsen te minimaliseren. Hierdoor had HBS een overwicht op het middenveld maar echte kansen waren er, op een kopbal van Westdijk na, niet te noteren. Anders werd dit in de 30e minuut. De rechtsback kwam bij uitverdedigen van AFC voor Joshua Patrick en denderde door. Hij gaf een goede voorzet op Westdijk die de bal rondom de zestienmeterlijn mooi controleerde en vernietigend uithaalde. Voor alle AFC-ers ging de kanonskogel gelukkig net naast. AFC zette hier weinig tegenover. De eerste redelijke mogelijkheid was voor Pepijn Veerman. Na een lange bal van Jasper de Haer op Joshua Patrick, die met het hoofd teruglegde, kwam deze voor de voeten van Pepijn maar het schijnt dat er nog steeds naar de bal gezocht wordt…

Ik koos ervoor om tijdens de rust op de tribune te blijven zitten en niet het clubhuis in te gaan voor een versnapering. Door deze keuze ben ik waarschijnlijk wel een dure sigaar uit een exotisch land misgelopen. Volgende keer beter, ik weet ze toch niet te waarderen.

De tweede helft begon met het beeld dat we de eerste helft al veel gezien hadden. AFC dat, direct na de aftrap, balverlies leed. Hierdoor stond het even niet goed en direct maakte HBS gebruikt van de geboden ruimte in de linkerzone van de AFC verdediging. De aanvoerder van HBS dook de ruimte in, gaf prima voor maar Enrico Patrick wist de voorzet met een ultieme sliding voor de voeten voor de inlopende spits tot ingooi te verwerken. Vlak daarna, geen buitenspel voor Westdijk maar hij schiet over.

HBS houdt het overwicht uit de eerste helft vast maar weet nu langzaam ook meer te creëren. Uiteindelijk valt de goal uit een omschakelmoment. AFC is in de aanval maar HBS werkt de bal weg. Melvin Grootfaam houdt de bal rond de middenlijn binnen maar verliest de bal aan Dominique Broekhuizen. Drie man van AFC, Melvin, Guido en Magid Jansen, gaan allemaal het duel niet aan waardoor Broekhuizen de bal perfect diep kan spelen op Westdijk, Deze staat op zijn beurt vogelvrij in de zestienmeter, besluit door te dribbelen, kijkt goed om zich heen, legt terug op de ingevallen Sami Aoulad Said die de 0-1 binnenschiet.

Dit is het sein voor AFC om er een schepje bovenop te doen want tot die tijd was het gezapig. Totaal tegen het spelbeeld in komt AFC binnen no-time op 1-1. Grootfaam zet met een werkelijk schitterend lobje Daan Sutorius volledig vrij achter de verdediging van HBS. Daan neemt de bal ongelooflijk goed mee met het hoofd waardoor hij de keeper in één keer weet te omspelen en voor een open doel kan binnenschieten.

Vanaf dit moment probeert AFC meer druk te zetten door de backs door te laten dekken op het middenveld. Wout Meulemans valt in voor doelpuntenmaker Daan (dat Daan de goal zou maken was trouwens al voorspeld door de kenner naast mij). Het spel wordt er van beide kanten niet beter op. Er is meer strijd maar geen goed voetbal. Het slotoffensief is voor HBS maar dat ze niet tot scoren komen hebben ze volledig aan zichzelf te danken want de ruimte die hen geboden wordt spelen ze continu slecht uit.

Maar dan, minuut 93. Moelee krijgt de bal van rechts en legt hem met heel veel gevoel direct achter de verdediging op Joshua Patrick. Joshua is in de veronderstelling dat er een man in zijn rug zit en schiet gehaast naast terwijl hij de bal had kunnen aannemen en de hoek had kunnen uitkiezen. Gelukkig is “Hansie” (red. Hans Kraaij jr.) nog niet zijn trainer want die was met zijn jasje gaan gooien! De goal en daarmee overwinning van AFC was ook teveel van het goede geweest…

Zonder enige twijfel, met recht, de MANNEN van de wedstrijd: Jean-Paul Saeijs en Jasper de Haer. Geen duel verloren, geen bal ingeleverd bij de tegenstander en heersend achterin. Over Jasper gesproken, hij is niet de meest sierlijke voetballer (ik mag het zeggen!) maar je kan hem, met zijn ervaring (algeheel kampioen van Nederland van de Hoofdklasse met Argon en zondag Topklasse kampioen met AFC), wel om een boodschap sturen en dat is in de positie waar AFC zich in bevindt wel nodig. Ook is hij inmiddels één van de cultuurbewakers binnen het eerste team. Ik zeg: Jasper nog een jaar!!

Opstelling AFC: Youssef el Abdallaoui, Marien Willemsen, Jasper de Haer, Guido Moelee, Mitchell Theuns, Daan Sutorius (63. Wout Meulemans), Enrico Patrick,  Magid Jansen, Joshua Patrick, Pepijn Veerman, Melvin Grootfaam (78. Damian Menzo).

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor alle uitslagen klik hier