AFC - Haaglandia 2 - 0 met verslag

Pepijn Kluin matchwinner met 2 doelpunten.

Zondagmiddag 9 februari 2014. Terwijl Ireen Wüst net haar gouden medaille in Sochi heeft gewonnen, wordt er op Goed Genoeg afgetrapt voor de wedstrijd AFC-Haaglandia. Een mooie affiche tegen een oude rivaal uit de Hoofdklasse A. Altijd een wedstrijd met aantrekkelijk en aanvallend voetbal.

AFC draait dit seizoen lekker (om maar eens een understatement te gebruiken). De laatste drie wedstrijden op rij gewonnen, al maanden de koppositie in de KNVB Topklasse en na de speelronde van gisteren 6 punten los. Wat een weelde.

Haaglandia daarentegen draait een wat tegenvallend seizoen. De Rijswijkers hebben zich tijdens de winterstop dan ook versterkt met Ali Boussaboun (o.a. ex-FC Den Haag, FC Groningen, NAC, Feijenoord, FC Utrecht) en met de 24-jarige fysiek zeer sterke Nigeriaanse spits Henry Ugwunna, die naar verluidt nu al wordt gevolgd door clubs uit de Eredivisieclubs. Echter, door het goede spel van Geoffrey Galata en Jasper de Haer is hij nooit één moment in de wedstrijd gekomen, maar daarover later meer.

De harde en koude wind stond dwars over het veld en was een zeer bepalende factor voor het verloop van de wedstrijd. AFC had deze tijdens de eerste helft in de rug, zette daardoor Haaglandia vol onder druk en was zeker in de eerste 35 minuten de bovenliggende partij. AFC had al snel op voorsprong kunnen komen, maar Sutorius had zijn vizier nog niet op scherp staan. Onder aanvoering van aanvoerder Laurens Samsom (Sjoerd Jens was reserve en Magid Jansen geschorst) hield AFC het tempo hoog. Het was wachten op de openingstreffer. Een knappe kopbal van de Haer werd even zo knap gepareerd door keeper Verstraten.

Na 25 minuten was het wel raak. Joshua Patrick bereikte met een pass over 30 meter bij de tweede paal Tim Wulffraat. Tim kapte de rechtsback knap uit en ging niet voor eigen succes maar speelde  Pepijn Kluin aan. Kluin gebruikte handig zijn sterke lichaam en schoot uit de draai goed binnen. 1-0. AFC werd vervolgens wat slordiger in haar spel en Haaglandia kwam beter in de wedstrijd. Een mooi afstandschot van captain Sensoy (zelfs tegen de wind in) werd stijlvol uit de kruising getikt door El Abdallaoui. Vlak voor rust had AFC nog op een rustgevende 2-0 kunnen komen. Één op één met de keeper kon Wulffraat zijn 14e van het seizoen maken, maar een ‘polletje’ gooide roet in het eten. Zijn schot verdween daardoor over de lat. 1-0 bij rust dus.  Was dit wel genoeg vroegen de verkleumde ‘Dijkers’ zich af, want de tweede helft was het voordeel van de stormachtige wind immers voor Haaglandia.

In de tweede helft kantelde, zoals gevreesd, het spelbeeld. AFC kwam nu met de rug tegen de muur te staan. Elke weggewerkte bal waaide net zo hard weer terug en ook stond het bij Haaglandia tactisch een stuk beter. AFC kwam daardoor steevast een middenvelder tekort en werd genoodzaakt tot massaal verdedigen. Daarbij blonken de eerder genoemde centrale verdedigers Galata en de Haer uit, geholpen door de uitstekend keepende Abadalloui. Alle schoten (weliswaar van ver) waren een prooi voor de prima AFC goalie. Halverwege de tweede helft kreeg Haaglandia een 100% kans toen uit een scrimmage de bal voor de voeten rolde van een andere oud-Eredivisiespeler, Mourad Mghizrat (ex-Sparta), maar zijn schot verdween over de deklat.

Niet veel later bereikte een giftige, ragfijne pass van Sutorius spits Kluin, die tussen twee mandekkers de bal prachtig aanneemt en zichzelf daardoor direct vrij voor de keeper zet. Hij behoudt zijn kalmte en overzicht en scoort. 2-0. Haaglandia knakt, wedstrijd gespeeld….. Zou je denken. Echter door een (te) makkelijk gegeven penalty vlak voor tijd wordt het toch nog spannend. De mooie voetballer Sensoy neemt de penalty goed, maar Abdalloui redt fantatisch. Het blijft 2-0, de buit is binnen.

Door het puntverlies van JVC Cuijck staat AFC nu 6 punten los aan kop. Super! Volgende week speelt Ons Eerste uit bij Leonidas in Rotterdam. Nog 10 finales. Het zou wat zijn zeg… het zou wat zijn.

Bobby Gehring

PS: In de voetbalwereld wordt wel gezegd dat de kracht van een team bepaald wordt door de sterkte van de bank. Nou dan zit het bij AFC wel goed want de AFC-bank bestond deze wedstrijd uit Maxim Singels, Mitchell Theuns, Wout Meulemans, captain Sjoerd Jens, Duncan van Moll, Randell Shakison en Joost Heij. Hoe bedoel je ‘sterk in de breedte’ ?

Opstelling AFC:Youssef El Abdallaoui, Marien Willemsen, Jasper de Haer, Geoffrey Galata, Guido Moelee, Laurens Samsom, Daan Sutorius 85. Duncan van Moll), Enrico Patrick (68. Randel Shakison), Pepijn Kluin, Joshua Patrick enTim Wulffraat (80. Joost Heij).

Voor foto's van deze wedstrijd zie ons AFC Foto album of klik hier

Voor een kort beeldverslag van deze wedstrijd van RTV N-H klik hier 

Voor alle uitslagen van vandaag zie onder 'zondag 1' en klik aan 'programma en uitslagen'.of klik hier.