AFC omarmt de nieuwe O23 Future Rules Football League met zijn nieuwe spelregels en denkt dat dit voor onze spelers onder de 23 jaar een mooie competitie is met extra weerstand, waar men zich verder kan ontwikkelen. Hieronder meer informatie over de nieuwe competitie opzet.
Reeds gespeeld AFC O 23 – Rijnsburgse Boys O23 4 – 4
Voor het vervolgprogramma klik hier
KNVB omarmt Future Rules Football League
Op 2 oktober start een innovatieve competitie die wordt gespeeld met nieuwe spelregels. De Future Rules Football League borduurt voort op de eerder gespeelde wedstrijd om de Avant Garde Cup tussen FC Lisse en Quickboys (november 2017) en de Wedstrijd van de Toekomst tussen de Suriprofs en het toen net gepromoveerde Fortuna Sittard (mei 2018). Het doel is simpel: onderzoeken wat de toegevoegde waarde is van spelregelwijzigingen. De nu op stapel staande competitie dient als proeftuin voor de toekomst van ons voetbal.
De competitie wordt gespeeld door tien topamateurclubs uit het westen van het land, waarbij ARC uit Alphen aan den Rijn van oudsher de aanjager is. De initiatiefnemers van Avant Garde Football hebben zich sterk gemaakt voor dit grootschalige experiment. De participerende clubs zijn enthousiast om aan deze “officieuze” competitie deel te nemen. Gezien de positieve resultaten van de eerste twee wedstrijden omarmt de KNVB dit toekomstgerichte experiment graag, omdat alleen door een grootschaligere test het daadwerkelijke effect van deze spelregelwijzigingen gemeten kan worden.
De nieuwe regels zijn ontwikkeld om de wedstrijden attractiever te maken zowel voor spelers als kijkers, om het spel eerlijker te maken en om de arbitrage te ondersteunen. Concreet gaat het om veranderingen als de self-pass (de mogelijkheid om een vrije trap ‘op jezelf’ te nemen), de intrap of indribbel in plaats van de ingooi en de invoering van tijdstraffen. Geel betekent vijf minuten eruit, rood betekent vijf minuten straf en een verplichte wissel van de ‘zondaar’.
,,Prachtig om op deze manier verder te gaan’’, aldus Gijs de Jong, secretaris generaal van de KNVB, die innovatie en spelregelvernieuwing in zijn portefeuille heeft in zijn internationale werk voor de KNVB. ,,We faciliteren dit grote experiment op gebied van spelregelvernieuwing met een aantal mensen van ons. Maar daarbij leunen we erg op de betrokken personen van Avant Garde Football en de clubs. Het is hun initiatief en een gezamenlijk project.’’
De KNVB was bereid om te helpen met scheidsrechters en de financiering van het filmen en analyseren van de wedstrijden. ,,Vanuit de lopende programma’s die de bond heeft om plezier op de velden te verhogen eigenlijk heel logisch”. Zegt Sjors Brouwer, verantwoordelijk voor Sportiviteit en Respect bij de bond. ,,Het aanpassen van spelregels kan een enorm positief effect hebben op het gedrag van spelers. Dit wordt steeds breder herkend en erkend. Het heeft zelfs een plek gekregen in het onlangs door de minister van Sport gesloten Sportakkoord” (de gezamenlijke inspanningen van de sportsector om de sportparticipatie in Nederland te vergroten, red.)
Er wordt straks gespeeld in zeven speelrondes (eens per maand) van vijf wedstrijden, waarbij er elke speelronde één wedstrijd op de KNVB Campus in Zeist gespeeld wordt. Het betreft reserveteams (onder 23) van de topamateurclubs ARC, FC Lisse, Westlandia, Katwijk, Quick Boys, VVSB, Rijnsburgs Boys, Alphense Boys, AFC en de Koninklijke HFC. Er is geen promotie of degradatie aan verbonden en het is een competitie die extra gespeeld wordt.
,,Alle wedstrijden worden vastgelegd en gecodeerd, op die manier verzamelen we veel objectieve data. Bovendien worden alle betrokkenen geïnterviewd in focusgroepen en ook hun bevindingen worden vastgelegd’’, aldus De Jong. In een later stadium is het de bedoeling om alle bevindingen, meningen en data aan de IFAB en FIFA over te dragen. Bij een positieve uitkomst dan heeft de KNVB de ambitie om deze regels in officiële wedstrijden te testen.