AFC-DVS'33 - 27 Juli om 14:30

Zaterdag 27 juli om 14:30 speelt AFC 1 een mooie oefenwedstrijd in de aanloop naar het volgende seizoen, tegen DVS'33 uit Ermelo. De wedstrijd wordt gespeeld op ons mooie Hoofdveld. Leuk als je komt kijken! 

Lees hieronder verder voor de geweldige voorbeschouwing van de site van DVS'33. 

Voor de tweede oefenwedstrijd van het seizoen ’19-’20 reist DVS’33 Ermelo zaterdag 27 juli af naar Amsterdam, waar het met AFC de regerend landskampioen bij de amateurs ontmoet. De hoofdstedelijke “Reds” wisselden in het afgelopen seizoen in de eerste competitiehelft en een fase in de tweede voortdurend de koppositie af met IJsselmeervogels, maar de “Rooien” uit Spakenburg verloren de titelstrijd met de oudst bestaande voetbalclub van Amsterdam al ruim voor het einde. De geelzwarten speelden vorig seizoen ook al tegen AFC, dat een jaar daarvoor nog een wat teleurstellend seizoen kende in de Tweede Divisie. DVS won dat oefenduel, voor de Ermeloërs het eerste en voor de “Reds” de derde, met 3-2. De oefencampagne leidde de Amsterdammers naar de titel, terwijl de geelzwarten zich tevreden moesten stellen met opnieuw een derde plek in de Derde divisie en wederom zonder periodetitel. Wie weet, waar deze oefenreeks naartoe zal leiden? 

De wedstrijd wordt zaterdag 27 juli gespeeld op sportpark Goed Genoeg in Amsterdam. De aftrap is om 14:30 uur. 

AFC monument in het amateurvoetbal

Met het oprichtingsjaar 1895 is de Amsterdamsche Football Club de oudste voetbalvereniging in de hoofdstad. Vanaf 1897 speelden “de Reds’ in de AVB en in 1900 kwam de club uit in de 2e klasse van de NVB (nog zonder K). AFC speelde in die periode daarvoor met om promotie naar de 1e klasse tegen o.a. Feijenoord (toen nog met ij geschreven) en streed in de jaren daarna om het landskampioenschap tegen onder meer stadgenoot Ajax.
De club bewoog zich niet altijd op het hoogste niveau. Toen in ’74 de Hoofdklasse in het zondagvoetbal werd ingesteld, maakte de club gebruik van de versterkte promotieregeling. Met een onderbreking van drie seizoen was AFC altijd op dat niveau actief. In 2010 waren de Amsterdammers de eerste zondagclub, die zich via het kampioenschap meldden voor de Topklasse. De vijfde plek in het eerste seizoen was niet slecht, maar de tiende in het afgelopen jaar zal zeker niet tot tevredenheid gestemd hebben op sportpark “Goed Genoeg”. 

De constante prestatiecurve van AFC brengt de Amsterdammers op een tweede plek in de “Ranglijst aller tijden van het zondagvoetbal” achter de Treffers uit Groesbeek. Toch bleef het aantal kampioenschappen in verhouding met de leeftijd van de club redelijk beperkt In 33 jaar Hoofdklasse viel er slechts eenmaal een titel te vieren voor de roodzwarten en werd het algeheel zondagkampioenschap tot ’14 nooit gevierd. De enige in de Hoofdklasse, in 2010, bracht de club dus wel naar de Topklasse.
 
Constante met een goede jeugdopleiding

Dat AFC de Topklasse bereikte, is geen verrassing. De hoofdstad kent mooie amateurclubs, zoals DWV, Blauw-Wit, DWS. Ook verenigingen met een goede jeugdopleiding, maar geen enkele kan tippen aan de ‘Reds’. Voordat hij met Ajax grote successen over de hele wereld vierde, was Rinus Michels hoofdtrainer bij AFC. In ’65 trok hij naar “De Meer”. Maar ook bekenden als Pim van der Meent,
DVS heeft de kracht van de jeugdopleiding op sportpark “Goed Genoeg” ook mogen ervaren. De Ermelose club bereikte in 2009 een mijlpaal in de clubhistorie, toen de A1-junioren de 1e Divisie haalden en uitkwamen tegen Ajax A2, Volendam A1, en AFC A1. Over het hele seizoen bleek de selectie van de Ermeloërs toen te smal. De C1 van DVS ging de A1 toen al twee jaar voor. In die leeftijdscategorie leverden de geelzwarten voor het eerst een jeugdselectieteam aan de landelijke divisie en kwam zo al in aanraking met AFC.
 
AFC ook op de zaterdag actief
Wanneer AFC met een standaardelftal op de zaterdag begonnen is, is niet geheel duidelijk, maar in ’74 promoveerde dit ‘recreatieteam naar de KNVB. In ‘’67-’68 was de club direct na het kampioenschap in de 4e klasse zelfs tegenstander van DVS, dat in de middenmoot eindigde. In Ermelo werd het 4-1 voor de geelzwarten en de 1-1 op “Goed Genoeg” heette in Amsterdamse kringen een goed resultaat. Het voorkwam de degradatie niet. Een veredeld ‘veteranenteam’ trof in Huizen in de finale van de nacompetitie in ’93 nog FC Horst. Technisch nog altijd goed onderlegd, maar fysiek veruit de mindere moest de promotie naar de 3e klasse aan de Ermelose club laten na de 4-1.
De zaterdagtak is nu nog nauwelijks recreatief te noemen, bereikte na de titel in ’10 voor het eerst de 2e klasse, verbleef daar zes seizoenen om na twee achtereenvolgende kampioenschappen in ’17 het debuut in de Hoofdklasse te maken. Met een dertiende plaats was dat nog te hoog gegrepen, maar na een jaar is AFC op de zaterdag terug in de Hoofdklasse; een mooi podium voor de eigen jeugdopleiding.
 
Zondag naar titel in Tweede Divisie
De zondagtak blijft natuurlijk hèt prestatieve gedeelte en die verging het dan ook nog beter dan de zaterdag. Het vierde jaar in de Topklasse werd het beste met het kampioenschap als eindresultaat. Een heel goede ploeg trad aan tegen de kampioen van de Topklasse Zaterdag en wel Spakenburg. Dat was simpelweg nog beter. Een door vakanties geteisterde hoofdmacht van AFC (vanwege het uitstel van een week door de beslissingswedstrijd, die Spakenburg moest spelen voor het kampioenschap) kon de ruime 4-1 nederlaag op “De Westmaat” niet meer goedmaken, maar won thuis wel met 3-2.
Dat succes (het zondagkampioenschap) werd niet meer herhaald tot afgelopen seizoen. De zesde plaats in de Topklasse in ’15-’16 was genoeg voor promotie naar de nieuwe Tweede Divisie. AFC haalde voor die jaargang met o.a. Raily Ignacio en Yordi Teisse veel scorend vermogen binnen en dat betaalde zich uit. IJsselmeervogels diende zich eerst aan als belangrijkste kandidaat voor de titel, vervolgens als belangrijkste concurrent, maar ver voor de beslissende fase in de competitie nam AFC afstand en eindigde met acht punten voorsprong op Excelsior M en de “Vogels”.Oktay Öztürk zette DVS als toenmalige nieuweling in de selectie op een 2-1 voorsprong in de eerste oefenwedstrijd vanhet seizoen tegen AFC. Foto: Theo Aalten.

 
Ontmoetingen met DVS
De oefenwedstrijd tegen DVS in Ermelo afgelopen jaar vormde kennelijk een mooi opstapje. In een leuke oefenpot wonnen de geelzwarten met 3-2.
De uitslag van de ontmoeting daarvoor had echter meer om het lijf. In het seizoen ’12-’13 kwam AFC namelijk in de voorronde van de KNVB Beker naar Ermelo. Als toenmalige Hoofdklasser was DVS voor eigen publiek sterker dan de hoofdstedelingen. De Topklasser sloop echter met een onverdiende 0-1 naar de volgende ronde, die AFC na verlenging thuis met 0-1 verloor van FC Den Bosch.
 
Een jaar na de oefenwedstrijd dus opnieuw een wellicht mooie ontmoeting tussen de twee clubs. Ulrich Landvreugd is voor het tweede seizoen hoofdtrainer op “Goed Genoeg”. Zes spelers verlieten de club en vijf nieuwelingen dienden zich aan: Djuric Assencion (TSV Lyra, Be), Daley Groenewegen (SDO), Gévaro Markiet (IJsselmeervogels), Dion Thomas (SDO) en Nick van der Velden, die op klompen begon (HBOK).
 
AFC begon net wat eerder met de eerste training dan DVS en oefende al driemaal. Op 13 juli versloegen de “Reds” het beloftenelftal van NEC gezien het veldoverwicht verdiend met 2-0. Die voorsprong namen de Amsterdammers ook op zondaghoofdklasser Hollandia uit Hoorn, maar dat profiteerde van de vele wissels bij de Tweededivisionist, waarna het nog 2-2 werd. Een bezoek aan de marinestad werd afgesloten met een 0-3 zege op een Helders elftal, wat gezien de veldverhouding nog hoger had kunnen zijn. Na de oefenwedstrijd tegen DVS dient zich nog een leuk vergelijkend warenonderzoek aan, als op 30 juli VVOG bij de roodzwarten op bezoek gaat.