ADO'20 - AFC 1 - 1 met verslag

Op initiatief van de commissie Pers, Publiciteit en Evenementen zullen de verslagen van “ONS EERSTE” dit seizoen worden verzorgd door iedere wedstrijd een andere oud 1e elftal speler. De wedstrijd ADO'20 – AFC werd gevolgd door Willem Scheerens. Hierbij zijn verslag.  

Met uitzondering van de Topklasse was het voor de rest van de Nederlandse amateurvoetballers een beker- / inhaalweekend. Doordat het lot mijn nieuwe club OFC koppelde aan zaterdag vierdeklasser OSM’75 (een zakelijke 2-0 overwinning voor OFC) had ik alle tijd om op zondag mijn oud-teamgenoten te bewonderen en aan te moedigen.

 

Voor vandaag stond één van de weinige derby’s uit de oude Hoofdklasse op het programma tegen ADO’20 uit Heemskerk. ADO’20 heeft aan het einde van vorig seizoen afscheid genomen van menig basisspeler en een groot deel van de technische staf. Dit seizoen staat dus in het teken van handhaving. Na een lastig begin heeft de ploeg inmiddels 12 punten bij elkaar gespeeld, één meer dan AFC. Alhoewel er nog maar 11 wedstrijden gespeeld zijn, mocht dit duel, hoe vervelend ook om te constateren, met recht een degradatiewedstrijd genoemd worden…

 

Bij aankomst zie ik 5 potentiele basisspelers op de tribune zitten door diverse, langdurige blessures (Samsom, Wissink, Sutorius, Kluin en El Abdalloui) en krijg ik te horen dat een 6e ziek thuis op bed ligt (de Haer). Tijdens de warming-up valt Shakison ook nog eens uit (Shakison werd echter met verve vervangen door Moelee; bekijkt u zijn website eens: www.topklasse.com, een aanrader). Op de tribune zit dus aardig wat klasse, om over de bank maar te zwijgen (o.a. Wulffraat, Joshua Patrick, Grootfaam, Menzo). Moet je nagaan hoeveel kwaliteit de basis 11 bezit!

 

En dan nu de wedstrijd, deze begint voorzichtig. Beide ploegen nemen niet veel risico, zakken bij balbezit van de tegenstander in en kiezen ervoor ter hoogte van de middenlijn enigszins druk te geven. Bij AFC wordt het moment van druk zetten vanuit achterin bepaald door Galata die zich nadrukkelijk laat horen en samen met Jansen achterin heer en meester is tegen de grote spits van ADO’20. Het storende werk vanaf het middenveld wordt met name verricht door de uitblinkers Meulemans en Richard. Theuns is de stofzuiger op het middenveld zoals alleen #MT het kan.

 

Het eerste schotje van de wedstrijd komt van ADO’20 zijde. De nummer 9 krijgt vanuit het niets de bal en zet Hartman aan het werk, hij redt bekwaam. Dit was over de hele wedstrijd het beeld. Indien ADO’20 een kans kreeg, kwam deze vanuit de lucht vallen. Verder was het wel continu opletten op de nummer 10 van ADO’20. Een erg mooie voetballer om naar te kijken.

 

Daarna 2 grote kansen voor AFC; eerst kopt Faerber net naast op een strakke voorzet (heerlijke wreeftrap) van Meulemans. Na een overtreding op Veerman gaat Enrico Patrick achter de bal staan en laat hij de bal fantastisch richting de bovenhoek gaan. Echter, de keeper van ADO’20 redt uitstekend. Jammer genoeg was dit het enige hoogtepunt deze wedstrijd van Enrico Patrick. Van een jongen met zoveel potentie en gevaar zou ik graag zoveel meer zien. Waar is het heilige vuur? Enrico, er is helemaal niemand die je kan afstoppen als je maar wilt…Laat het zien!

 

Ondanks het lichte overwicht van AFC is de grootste kans van de 1e helft voor ADO’20. Een mooie steekpass vanuit het middenveld op de rechtsbuiten die hierdoor 1-op-1 met Hartman komt. Hartman komt op het juiste moment uit, maakt zich breed en neutraliseert het gevaar.

 

De tweede helft begint zoals de eerste. Weinig druk vooruit van beide kanten maar er wordt met veel inzet en passie gespeeld. De vlak na rust ingevallen spits van ADO’20 kan met zijn 1e balcontact gelijk een goal maken echter is het wederom Hartman die met zijn rechtervoet een 100% goal voorkomt.

 

Zonder dat er echt grote kansen gecreëerd worden, vervolgt de wedstrijd zich. AFC het betere van het spel maar echte doelpoging, nee. Uit een corner krijgt de ingevallen Grootfaam de bal, hij legt hem breed op Meulemans die de bal richting goal schiet. In een kluitje van spelers neemt Veerman de bal aan en schiet in de draai binnen. Wat een ontlading!! Op dat moment niet meer dan terecht qua spelbeeld maar niet qua kansenverhouding.

 

De wedstrijd wordt grimmiger en Joshua Patrick (ingevallen voor zijn broer) wordt de boarding ingewerkt. Trainer/coach Leushuis springt voor Joshua en zorgt er hiermee voor dat de situatie niet escaleert (klasse!). Met nog 10 minuten te gaan zaak om de 3 punten binnen te slepen. Menig AFC-er hoor ik zeggen dat ADO’20 vaak genoeg in de dying seconds heeft gescoord. Op het moment dat het gezegd wordt, gebeurd het. In de 88e minuut een lange bal van de keeper, het lukt niemand om de bal goed weg te werken uit de 16 meter. Na een scrimmage komt de bal op 5 meter van de goal en wordt hij binnen gewerkt. Uit eigen ervaring kan ik zeggen, een typische ADO’20 goal. 

 

5 seconden voor het laatste fluitsignaal nog een corner voor AFC. Deze komt voor de voeten van Meulemans, hij haalt uit maar de bal gaat net over…Dan volgt daadwerkelijk het laatste fluitsignaal.

 

Na de wedstrijd spreek ik een paar jongens over hoe het gaat in de groep en wat voor gevoel er leeft. Iedereen geeft aan dat de sfeer in de groep goed is en dat men ervoor wil werken. Dat was vandaag in ieder geval terug te zien in het veld (ik kan niet altijd kijken dus ik weet niet hoe het voorgaande weken was). Er werd gewerkt voor elkaar en als je dit niveau qua voetbal voort kan zetten, dan komen de kansen en de goals vanzelf. Het moet alleen niet te lang gaan duren want anders ga je met de wedstrijd meer tegen jezelf voetballen en wordt het een lastig verhaal. En dat zou doodzonde zijn met de kwaliteit die deze selectie bezit.

 

Mijn persoonlijke favorieten deze wedstrijd:

Meulemans – het blijft een genot om naar hem te kijken!

Hartman / Richard – de belangrijkste / beste man op het veld aan AFC zijde.

De scheidsrechter – voelde de wedstrijd perfect aan, hield het tempo erin en de kaarten op zak.

Heel veel succes in de komende weken!

Willem Scheerens
 

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor alle uitslagen van vandaag klik hier

Voor het beeldverslag en interviews met Wout Meulemans en Willem Leushuis op RTV N-H klik hier