Dat het ontbijt pas om 10 uur gepland stond in de ochtend was voor velen een zegen. Aan de brakke koppies was duidelijk te zien dat de lange nacht zijn sporen had nagelaten. Het zorgde voornamelijk voor smeuïge verhalen en schaterlachen.
Die vrolijke stemming werd later in de ochtend enigszins getemperd. Er stond namelijk een pittige training op het programma in de vorm van een shuttlerun inclusief een groot en klein positiespel. Het credo van de trainer luidde: "‘s Avonds een vent, ‘s ochtends een vent’’, die alweer verwees naar de hervatting van de competitie die volgende week op het programma staat. Een opvallende deelnemer aan de training was TC-lid en tevens oud 1e-elftal speler Geoffrey Galatá, die nog altijd een aardig balletje kan trappen. Als kers op de taart werd er een partijspel gespeeld.
Gelukkig was na de lunch – net als op de eerste dag van het trainingskamp – een vrije middag ingepland. Deze middag werd door de meeste spelers met beide handen aangegrepen om wat uurtjes op bed door te brengen. Verschillende nieuwelingen hadden echter wel wat anders aan het hoofd. De avond zou namelijk in teken staan van de mooiste traditie onder selectiespelers die AFC rijk is; de avond van de Silver Spoon. De traditie vindt zijn oorsprong in 1998 en nog steeds wordt er elke winterstage van nieuwe selectiespelers en stafleden een speech verwacht.
De spanning werd de afgelopen maanden steeds verder opgebouwd, met in de voortrekkersrol spelers als Daan, Tim en mijn eigen persoon. Dit soms tot wanhoop van de nieuwelingen, bij wie de spanning duidelijk voelbaar was. Met de fameuze wijnkelder van El Gran Café, een historische setting waar onder meer Pepijn Kluin ooit de Silver Spoon in ontvangst mocht nemen, was de toon duidelijk gezet. Met wijn in overvloed werd de avond achtereenvolgens door onze voorzitter Ad, Henk en juryvoorzitter Daan geopend.
Vrijwel direct werd er door Johan op het glas getikt. Aan het hoofd van de lange tafel wist hij de gehele groep te boeien. Dit gold overigens ook voor zijn concurrenten deze avond, die stuk voor stuk niet teleurstelden en bewezen dat zij zich goed hadden voorbereid op dit fenomeen. Het overgrote deel van de speeches zat boordevol humor, maar zo nu en dan wisten de sprekers het publiek eveneens met een brok in de keel muisstil te krijgen. Glenn en Cor – de enige spreker binnen de staf – lieten met een goede timing en een breed scala aan geslaagde grappen zien dat een carrière in het cabaret wellicht in de toekomst nog in het verschiet ligt. Een smetje op de avond was het afvallen van Sem, die dermate ziek was dat hij niet kon speechen en naar het hotel werd gebracht (hij zou dit overigens de laatste avond volledig rechttrekken).
De vierkoppige jury bestaande uit Daan, Melvin, Said en ikzelf hadden de zware taak om uit de sterke speeches een winnaar te kiezen. Zij werden hierbij van vakkundig advies voorzien door de sinds dit jaar opgerichte adviescommissie bestaande uit Hans van Rossum, Edip, Marien en Michael.
Na het topoverleg was het tijd voor het uitreiken van de prijzen. Eerst mocht de jury van de Linnen Lepel – bestaande uit voorzitter Hans en fysio Bas – Cor zeer terecht feliciteren met het winnen van de Linnen Lepel. Daarna was de tijd aangebroken voor het belangrijkste moment van de avond. Wie schrijft de 19e editie van de Silver Spoon op zijn naam? Met Teun en Patrick op een eervolle derde en tweede plek was de absolute winnaar van de avond: Johan Kulhan! Vanuit de underdogpositie had hij vriend en vijand verbaasd met een zeer sterke speech en de winnaar kon dan ook op een oorverdovend applaus rekenen.
V.l.n.r.: Ad Westerhof (voorzitter), Remco Post (bestuurslid), Jeroen Brussee (teammanager), Robert Gehring (commissie Topamateurs), Dr. Lex Swaan (clubarts), Frank Keijzer (commissie Topamateurs), Bela Szenasi (keeperstrainer), Ton du Chatinier (trainer-coach), Koen Bosma, Said Moumane (assistent-coach), Henk Bijlsma (commissie Topamateurs), Maurice Loonstijn (ondersteuner Stichting Keep Smiling), Dr. Bas Pijnenburg, Sam Nijpels, Jonathan Richard, Cor Middelkoop (verzorger), Malqui Cabezas, Edip Biberoglu, Sem Witteveen, Danny Goedkoop, Johan Kulhan, Glenn van Zoolingen, Guido Moelee, Tim Wulffraat, Bas ter Hoeven (fysiotherapeut), Mathijs Jesse, Melvin Grootfaam, Geoffrey Galata (commissie Topamateurs), Daan Sutorius, Marien Willemsen, Teun van Zweeden, Pieter Koopman, Tom van de Brink, Patrick Zonneveld, Marcel Koster (erelid), Michael Oliveira (fysiotherapeut), Tamba dos Santos en Hans van Rossum (materiaalman).
Op de foto ontbreken wegens prive omstandigheden: Laslo Sandor en captain Magid Jansen.
Dat de sfeer er goed in zat was een understatement. De avond werd na deze speciale traditie voortgezet in het nachtleven van Barcelona. Eerst Carpe Diem en later de Pacha werden – op een positieve manier – onveilig gemaakt. Stuk voor stuk zou iedereen door de nacht heen binnendruppelen in ons fijne hotel. Het zou wederom een rusteloze nacht worden.
Guido Moelee