125 Jaar AFC in Beeld (nr. 6) 1946

Op Zaterdag 8 Juni 1946 won AFC de beslissingswedstrijd om het Kampioenschap van de KNVB Tweede Klasse met 4-2 van K.F.C . De wedstrijd werd gespeeld in een vol Olympisch Stadion voor 43.000 mensen. De AFC doelpunten werden gemaakt door Chris Geluk, Henk Sonnevelt (2x) en Dick Disselkoen. 
Na de bevrijding op 5 mei 1945 kwam de voetballerij moeizaam met horten en stoten weer op gang. Er reden geen trams, geen treinen, geen auto's en geen autobussen. Er waren nauwelijks fietsen en de meeste voetbalvelden waren onbruikbaar. Zo werd in die periode dan maar begonnen met een halve competitie tussen Amsterdamse Tweede Klassers. Voor AFC waren dat allemaal uitwedstrijden want ook het AFC terrein was toen nog onbruikbaar. 

Nadat de N.S eind 1945 enkele spoorlijnen had weten te herstellen ging het KNVB seizoen 1945/1946 officieel van start. In de Tweede Klasse ging de titelstrijd uiteindelijk tussen AFC en de Kooger Football Club (K.F.C) uit Koog aan de Zaan.

De Knal van Sonnevelt
Met nog 2 wedstrijden te gaan moest AFC het onderlinge duel met KFC winnen om er nog een beslissingswedstrijd om het kampioenschap uit te slepen. KFC had genoeg aan een gelijkspel. Uit het verslag van toen: 
"Met nog twee minuten speeltijd (tussenstand 3-3) kreeg 'kanon' Sonnevelt op meer dan 30 meter plotseling de bal voor zijn voeten. Hij legde aan en vuurde zo'n verschrikkelijk hard schot, dat de voortreffelijke goalie van KFC kansloos was. Wat zich toen op het veld en op de tribunes afspeelde valt met geen pen te beschrijven". 
Kampioensteam:  AFC Kampioen 2e Klasse 1945-1946

staand v.l.n.r.: Eric Geelhuysen (scheidsrechter), Wim Pogge, Ger ter Horst, Dodo Bothe Geisler, Ger Stallmann, Johnie Claus en Cor ter Horst
knielend v.l.n.r.: Chris Geluk, Henk Sonnevelt, Dick Disselkoen, Karel ter Horst en Jaap Disselkoen

En toen volgde de beslissingswedstrijd AFC-KFC in het Olympisch Stadion.  (het verslag van toen uit juni 1946):

"Het Stadion was praktisch uitverkocht, van heinde en verre waren de sportliefhebbers komen opdagen, verwachtte men weer een sensatie? Eén ding kan in ieder geval geconstateerd worden, dat er een NIEUW RECORD door en voor AFC gevestigd is, want nog nooit hadden ca. 45.000 menschen een AFC-wedstrijd bezocht.
De wedstrijd op zich verliep als volgt: De bordjes waren nu verhangen. Thans deelde AFC de lakens uit en toog direct en wat meer zegt, met succes ten aanval. Reeds na 5 minuten scoorde Sonnevelt met een keihard en laag schot via de paal, terwijl Chris Geluk tien minuten later de bal in het doel werkt. KFC komt dan wat opzetten, wordt gevaarlijker, maar het trio Bote Geisler, Claus en Pogge, speelt als nooit tevoren en is hechter dan de Atlanticwall. Vlak voor rust scoort Sonnevelt weer; rust 3-0. Na de rust voorlopig dezelfde verhouding in het veld. De AFC-ers zijn gevaarlijker en Dick Disselkoen maakt uit een penalty 4-0. In de laatste 10 minuten komt er wat spanning en begint het publiek zich te roeren als de Kooger voorhoede van haar aanwezigheid blijk geeft door snel twee goals te scoren. Het blijft echter bij 4-2 en AFC is KAMPIOEN"

 Die avond werd het kampioensfeest gevierd in 'Bar Bodega La Normandie' (wat nu bekend staat als de Oesterbar) op het Leidseplein. Een getuige: "Het feest overtrof alles, na wat er in het na de bevrijding uiteraard fuifgrage Amsterdam was vertoond". 

Met dank aan de Archiefcomissie van AFC