Zondag: AFC - Jong Sparta met voorbeschouwing

AFC speelt deze week weer eens op zondag. Voor een zondagclub eigenlijk heel normaal, maar in ons geval zit de piramidisering in de weg. In dat verband is het interview in het Algemeen Dagblad van Excelsior Maassluis voorzitter Gert-Jan Bunt heel erg duidelijk.
Hij verwoordt hierin de mening van nagenoeg alle clubs uit de Tweede en Derde Divisie en benadrukt dat de mislukking van het invoeren van de piramide in het Nederlandse Voetbal vooral te wijten is aan de houding en onderlinge onenigheid van de betaalde voetbalclubs.
In het laatste overleg tussen de KNVB en de clubs uit de Tweede en Derde Divisie vorige week maandag in Zeist kwam dit punt ook ruim aan de orde, toen bleek dat van doorstroming naar de Eerste Divisie en verder de eerstvolgende drie jaar zeer waarschijnlijk geen sprake is. In de komende bondsvergadering wordt hierover gestemd.
Ook AFC ‘s voorzitter gaf tijdens die vergadering openlijk blijk van zijn ergernis over deze situatie. Een kampioenschap verdienen maar nergens recht op, nog afgezien van het feit of AFC wel wil promoveren! 
Genoeg hierover nu, want deze soap wordt ongetwijfeld vervolgd.

Dan de wedstrijd tegen Jong Sparta.
Met slechts drie verliespunten meer dan ons vlaggenschip staan de jonge Spartanen op een verdienstelijke 9de plaats. Met 15 goals voor en 16 tegen valt het doelsaldo wat tegen, echter de resultaten tegen de grote mannen uit onze competitie zijn zeker de moeite waard. Echt weggespeeld is dit ambitieuze team nog nergens.
Ter vergelijking: vorig jaar om deze tijd stond AFC eerste en Jong Sparta derde in de competitie met respectievelijk 25 en 23 punten. Als je dit zo bekijkt is het gelijke spel van PSV op 2 november bij Sparta zo gek of onlogisch nog niet (!)

Sparta werd opgericht in 1888 en is dus 7 jaar ouder dan AFC en neemt de competitie heel serieus en speelt eigenlijk altijd met een echt jong team. Hopelijk zal dat ook zondag as gebeuren. Het eerste team van Sparta geniet van een vrij weekeinde omdat de Eredivisie, in verband met interland verplichtingen, stil ligt.
Wij zullen zien of dat nog consequenties heeft voor de opstelling van Jong Sparta. Als gezegd is dat meestal niet zo.
Onze jongens kijken terug op een gelijk spel in Noordwijk, waar met iets meer focus en energie misschien meer in had gezeten. Achteraf kon iedereen zich vinden in de puntendeling op een winderig veld waar de bal soms wel heel hoog stuiterde. Een waarneming van een kenner zo meldde die mij nog terloops.
Het debuut van Robbert Schilder verliep uitstekend en geeft hoop voor de toekomst.

AFC staat gedeeld tweede in de competitie op slechts twee punten (weliswaar met een wedstrijd meer) van de koploper. Het verlies van Kon. HFC en van IJsselmeervogels kwam onverwacht en daardoor groeide het besef bij onze jongens dat wij ondanks het gelijke spel op de goede weg zijn.
De competitie is nog lang weliswaar, maar alle punten die wij verzamelen tot de winterstop maken het vervolg alleen maar leuker, spannender en uiteindelijk ook eenvoudiger.
Kortom wij kijken uit naar een treffen tussen twee oude clubs met een rijke historie.
“je zult nog van ons horen”… “en in onze goede Amstelstad  ….”

Jonkheer van Rossum de Gaulin jr.

Pupil van de week bij deze wedstrijd is Destan Doerga