Noordwijk - AFC voorbeschouwing

KOPLOPER AFC WIL PUNTENTOTAAL IN NOORDWIJK VERDUBBELEN

De kop is er af. De eerste speelronde van het seizoen 2023-2024 bracht geen grote verrassingen. Misschien is de 1-3 winst van Quick Boys in Groesbeek op De Treffers nog de meest opvallende uitslag, hoewel de blauw-witten uit Katwijk dit seizoen ook tot de favorieten gerekend kunnen worden. Titelkandidaten Katwijk, Rijnsburgse Boys, Spakenburg en HHC Hardenberg wonnen ook, wel met enige moeite. En dan ons aller eerste, dat ruim won van Jong Almere City FC, een mooie start. Veel beter dan vorig toen de seizoen ouverture verloren ging in Groesbeek tegen De Treffers. Al met al staan we door de beste doelcijfers bovenaan en dat voelt goed. Volgende week dus als koploper naar Sportpark Duinwetering waar we het altijd lastige Noordwijk ontmoeten. Een wedstrijd waar AFC kan laten zien wat dit seizoen de bedoelingen zijn.

Afgelopen zaterdag ging Noordwijk op bezoek bij HFC. Een lastig karwei, daar kunnen wij jaar in jaar uit over mee praten. De rood-witten starten goed aan de Spanjaardslaan via een vroege goal van Sander Bosma, waarna Springer, die de overstap maakte van OFC Oostzaan, snel tegen scoorde voor HFC. Weer nam Noordwijk de leiding, nu door een goal van Emiel Wendt. Lang koersten de rood-witten op een zege af. Voorstopper Dylan was met een kopbal dicht bij een beslissende derde goal. Maar het liep anders. Maxwell Frimpong, ook door HFC bij OFC opgepikt, bracht de ploegen acht minuten voor tijd weer op gelijke hoogte en daar bleef het bij. 2-2, voor beide clubs een mooi resultaat. HFC wordt ieder jaar leeggeplukt door de zaterdagtop (Spakenburg, Katwijk, IJsselmeervogels) en Telstar. Trainer Gert-Jan Tamerus slaagt er samen met een slimme technische commissie altijd weer in voor de Koninklijken een concurrerende selectie op de been te brengen. Chapeau!

Voor onze tegenstander van aanstaande zaterdag is het andere koek. Al jaren speelt het team van trainer/coach Kees Zethof, die al sinds het seizoen 2017-2018 aan het technische roer staat, met ongeveer hetzelfde elftal. Eén speler springt eruit en dat is de 28-jarige centrumspits Emiel Wendt, de topscorer van Noordwijk die in 2012 vanuit de Noordwijk-jeugd in het eerste belandde en sindsdien niet meer weg te denken is uit de basis. De 1,93 meter lange aanvalsleider is ook al jaren de captain van de rood-witten. Top! (zie voor zijn verhaal https://www.vvnoordwijk.nl/18850-2/). Met Jesper de Vré (27) beschikt Noorwijk over nóg een speler die makkelijk scoort. Verder staan er drie nieuwe spelers in de basis: linksback Oscar Wilfert (29) kwam van HFC, centrale verdediger Kick Groot kwam van ODIN’59 en linksbuiten Marouane Bakour van BVV Barendrecht.

Dan AFC. The Reds kampen met een flinke ziekenboeg. Splinter de Mooij, Soufiane Hetli, Joël Tillema en de van TEC afkomstige Marciano Mengerink zijn voorlopig niet inzetbaar, Melvin Platje is door een blessure ook een aantal wedstrijden absent. Gelukkig beschikt trainer/coach Benno Nihom over een brede selectie die grotendeels intact bleef. Vorig seizoen werd de kampioensboot op een haar na gemist en trok Katwijk, dat eerder dat seizoen maar liefst tien punten achterstond op AFC, tenslotte aan het langste eind. Hopelijk hebben we dit seizoen wel een striemende eindsprint in huis en kan de kampioensvlag uit. Maar de concurrentie is groot en de onderlinge verschillen in de top zijn klein. Een beetje mazzel kan helpen, hopelijk is Vrouwe Fortuna ons dit seizoen beter gezind. Afgelopen zaterdag was dat al een beetje het geval. De vier doelpunten tegen de beloften van Jong Almere City FC waren geen afspiegeling van de verhoudingen in het veld. Jong Almere creëerde veel kansen, maar deed er weinig mee. Bij AFC was dat omgekeerd. Oussama Siali, die opvallend genoeg door Benno Nihom in de spits was geposteerd, scoorde maar liefst vier keer en kreeg terecht een publiekswissel. Dat is voor herhaling vatbaar Oussama, te beginnen in Noordwijk!

Wat staat ons op Sportpark Duinwetering te wachten? Ongetwijfeld een lastige wedstrijd, tegen een goed ingespeelde ploeg die het over het algemeen in Noordwijk veel beter doet dan buitenhuis. De Algeheel Kampioen van 1973 en 1980 maakte in het seizoen 2019-2020 haar opwachting in de Tweede Divisie. Pas toen ontmoetten de zaterdagclub Noordwijk en de zondagclub AFC elkaar voor het eerst in competitieverband. Op 29 november 2019 was het zover. Op Duinwetering werd het 2-2, door doelpunten van Raily Ignacio (0-1), Nick van Staveren (1-1), Emiel Wendt (2-1) en Fouad Belarbi (2-2). Op 5 september 2020 werd het weer 2-2 op Duinwetering door goals van Segün Owobowale (1-0), Raily Ignacio (1-1), Marc de Kruijs (2-1) en weer Raily (2-2). Op 26 februari 2022 werd het in Amsterdam 4-1 voor The Reds. Joël Tillema opende de score, daarna scoorde Segün Owobowale, dit keer voor zijn nieuwe club AFC. Splinter de Mooij en Raily Ignacio maakten 3-0 en 4-0. Dylan Rietveld redde de Noordwijkse eer. Op 14 mei 2022 werd het 1-1 op Duinwetering. Marc de Kruijs en Oussama Siali tekenden voor de doelpunten. Het afgelopen seizoen was een beetje a-typisch. Uit won AFC voor het eerst met 1-3. Op 5 november 2022 scoorden Splinter de Mooij (2x) en Melvin Platje. (Klik op  BLIJFT DE KOPLOPER FOUTLOOS?

In Amsterdam werd het op 22 april 2023 een 1-1 gelijkspel. Net toen we de punten in de kampioensrace hard nodig hadden ging het in de 93e minuut mis door de gelijkmaker van Teun Zethof. Eerder had Matthijs Jesse de score voor AFC geopend. Al met al ontmoetten Noordwijk en AFC elkaar tot nu toe zes keer in competitieverband. Vier keer werd het gelijk, twee keer won AFC. Op Duinwetering werd het twee keer gelijk, eenmaal gingen de drie punten mee naar Amsterdam.

Kunnen we aanstaande zaterdag weer juichen in Noordwijk en ons puntentotaal verdubbelen? Ons aller eerste zal er ongetwijfeld alles aan doen om dat te realiseren. Succes!

MvdW