Zaterdag 1 – Ouverture in de Hoofdklasse A

Je kent het wel, 1 tegen 100. Wil je een makkelijke of moeilijke vraag.
Caroline Tensen vraagt een zwetende kandidaat – met zicht op een grote bak geld – naar de voorkeur.
Doe maar een makkelijke.
Dat gaat bij voetbal even anders. De zwetende kandidaten zijn het zelfde, maar Caroline is vervangen door een schema van de KNVB. Niks geen keus dus.
AFC Zaterdag 1 start in de hoofdklasse met een “moeilijke”; Noordwijk uit.

De ouverture in de hoofdklasse is even wennen, maar we zijn niet bij toeval in die klasse gekomen. Gewoon twee keer achter elkaar netjes promoveren en dan hoor je er helemaal bij.
Nou ja helemaal, we zijn misschien een beetje anders. In de wereld van de hoofdklassers moeten ze ook nog een beetje aan ons wennen.
We blijven uitleggen dat we geen groot budget tot onze beschikking hebben. Nee, we betalen de spelers echt niet, ook niet “onder de tafel”.
Sterker nog, ze betalen gewoon contributie.
“En dan komen ze gewoon spelen?” klonk het verbaasd. Ja, dan komen ze gewoon spelen, sterker nog, ze vinden het nog leuk ook om in de hoofdklasse hun kunsten te vertonen.

Want leuk was het bij Noordwijk.
Schitterende accommodatie, lekker veel publiek, wat wil je nog meer.
Een goede sfeer in de kleedkamer, je zou er eigenlijk een YouTube filmpje van op Instagram moeten zetten.

Deze wedstrijd leverde nog geen punten op voor AFC.
Nou waren de verwachtingen ook niet huizenhoog gespannen op dat punt, maar misschien had er toch wat meer ingezeten.
Volgens de schrijvende journalisten hadden we wat te veel respect voor onze tegenstander.
Zal wel kloppen. Toch moeten we realistisch zijn, Noordwijk is een goede ploeg met een prima voorbereiding achter de rug (schakelden IJsselmeervogels nog uit in de beker) en daar pak je dus niet zomaar een punt of meer.

De wedstrijd ging lang doepuntloos aan de toeschouwers voorbij. Twee momenten, eind eerste helft en eind tweede helft deden AFC de das om. Een paar kansen voor AFC werden net niet goed afgemaakt en dan sta je aan het eind van de rit zonder punten.
Jammer, maar geen ramp.
Het team liet al zien ook in deze competitie mee te kunnen draaien. We hebben wel even tijd nodig op de overstap te maken naar de hogere competitie.

Een enkele journalist vond het nodig op te schrijven dat AFC (nog) wat amateuristisch overkomt. Een mooier compliment konden we niet krijgen. Toegegeven, we zijn amateurs die die rompslomp van het “professionele” in het amateurvoetbal proberen te omzeilen. Laat ons maar lekker en goed voetballen, daar gaat het spelletje uiteindelijk toch om.

Onze start geeft vertrouwen voor de komende wedstrijden. Zaterdag de eerste thuiswedstrijd om 14.45 tegen Nootdorp.

We hebben er zin in!