WKE - AFC 1 - 4 met verslag

Sterk AFC is WKE in Emmen na rode kaart de baas    

AFC heeft WKE in Emmen de eerste nederlaag bezorgd. Cruciaal in deze wedstrijd was de rode kaart van keeper Raymond Breukeveld  vlak voor rust na een fikse overtreding op Koen Bosma. Met 10 man was WKE in de tweede helft niet opgewassen tegen het goed uitgevoerde positiespel van The Reds. 

Het is 10.20 uur als de bus richting Emmen vertrekt. Met een nieuwe accu, dát moet vandaag extra energie geven tegen de trotste koploper WKE. En met Daan Sutorius, die vandaag zijn 24e verjaardag viert. 3 punten zou mooi een cadeautje zijn voor onze vice-captain. Ondanks dat het vandaag gaat, zo lezen we in VI,  om het ‘het duel van de week’ is de sfeer ontspannen in de bus. De in dit seizoen gespeelde wedstrijden, uitgezonderd de off-day tegen Kon. HFC,  geven voldoende vertrouwen op een goede afloop. De nipte nederlaag jl. dinsdag in de bekerwedstrijd tegen FC Emmen past in dat rijtje. Vooral in de tweede helft was ons eerste goed op dreef. Datzelfde geldt overigens ook voor WKE dat midweeks voor de beker speelde tegen FC Den Bosch en pas in de verlenging in ondertal na twee rode kaarten het onderspit dolf. WKE doet het in de competitie geweldig, alle alarmerende berichten aan het eind van vorig seizoen ten spijt. De knappe overwinningen op EVV, FC Lienden en VVSB in resp. Echt, Tiel en Noordwijkerhout spreken boekdelen. Thuis won de ploeg  van trainer Paul Weerman van De Treffers en werd gelijk gespeeld tegen directe concurrent UNA. We kunnen dus vandaag in Emmen ons borst natmaken. WKE heeft ontegenzeggelijk een sterke ploeg met een achttienjarige goaltjesdief in het centrum van de aanval. Maakt deze Junior Albertus ook tegen AFC  het verschil? We gaan het zien, in de wetenschap dat ons eerste in het verleden nog nooit verloor van WKE op sportpark Grote Geert.

Rond de klok van twee uur betreden de spelers het zonovergoten kunstgrasveld onder een oordovende sound. De speakers zijn duidelijk van goede kwaliteit! Marc van den Boogaart en Koen Bosma doen in tegenstelling tot de bekerwedstrijd tegen FC Emmen mee, Pieter Koopman wordt rust gegund en Geoffrey Galata start van de bank. Bij WKE ontbreekt Emad Sanafikha na zijn rode kaart tegen FC Den Bosch. Als scheidrechter Witlox voor het eerst gefloten heeft wordt de bal in rustig tempo heen en weer gespeeld door beide ploegen. Alle spelers mogen de bal, als was een training, even beroeren. De  eerste echte actie komt na zeven minuten voor rekening van Junior. Het is de ouverture voor een prachtig AFC-doelpunt nadat captain Magid Jansen Junior het scoren belet heeft. Uit de tegenaanval belandt de bal bij Edip Boruglu die van eigen helft loepzuiver de diepgaande Daan bedient. Alleen voor de keeper  lobt de jarige de bal over Breukeveld heen. Een schitterende goal, daar zijn ’vriend en vijand’ het wel over eens. Na dit staaltje hoge school voetbal recht WKE de rug en zoekt uitdrukkelijk de aanval. Dat levert het nodige gevaar op via Erik Eleveld, maar Mitchell Theuns treedt handelend op. Even later wordt Angelo Zimmerman weggestuurd door WKE-captain Anton Jongsma, maar zijn schuiver in de korte hoek wordt door onze keeper Laszlo Sandor flitsend met zijn been gekeerd.  Maar ook AFC is gevaarlijk. Een diepe bal van Marien Willemsen bereikt Koen Bosma op rechts. Zijn voorzet  is zo goed dat de technisch begaafde Daan de bal bij de tweede paal alleen maar een tikje hoeft te geven. Appeltje eitje zou je zeggen, maar onze vicecaptain schiet de bal in de armen van de keeper. In plaats van 0-2 wordt het even later 1-1. Junior haalt op rechts uit en via de rug van Guido Moelee verdwijnt de bal met een boog onhoudbaar in de touwen. Er zijn 26 minuten gespeeld en de wedstrijd is qua stand en spelverhouding goed in evenwicht. Tot de 44e minuut, waarin de wedstrijd op z’n kop wordt gezet.

Het begint allemaal bij een  verkeerde kopbal van Kevin Görtz op zijn doelman. Koen Bosma is er als de kippen bij om de bal te onderscheppen, maar ook Beukeveld is zijn doel uitgekomen. Koen is een fractie eerder bij de bal en wordt in het strafschopgebied geraakt door de keeper, die in 2009 WKE door een beslissende redding aan het algeheel kampioenschap hielp. De situatie is nu heel wat minder florissant. Scheidsrechter Witlox  toont Beukeveld de rode kaart en geeft AFC een penalty. Koen valt met een zware enkelblessure uit. De beslissing van de scheidsrechter roept de nodige emoties op aan de kant van de thuisclub. Vooral  het wegzenden  van de doelman wordt bekritiseerd. De speler zou geen directe doorgang hebben gehad naar de goal. Een rationeel vreemde, maar emotioneel  op dat moment wel begrijpelijke reactie. Hoe het ook zij, WKE moet verder met tien man, inclusief de 19 jarige invaller keeper Joost Schrik, die volkomen kansloos is bij de penalty van Daan. In de slotminuten laat de rappe Matthijs Jesse, die Koen is komen vervangen, zijn directe opponent meteen zijn hielen zien, maar in plaats van het karwei af te maken kapt hij de bal terug en gaat de kans verloren.                          

Na de thee, als de gemoederen weer zijn bedaard, is al snel duidelijk dat AFC aan de winnende hand is. Met uitgekiend positiespel wordt het tiental van WKE zoek gespeeld. In de 60e minuut is de wedstrijd definitief beslist na een lastige schuiver van Edip die door Schrik opzij wordt weggetikt.  Voor de voeten van Matthijs Jesse die bal keurig in het net deponeert. In de 67e minuut onderstreept Edip zijn grote vorm door Schrik opnieuw te verrassen met een schot van veraf. Ditmaal verdwijnt de bal direct in het doel. Het is 1-4 en de buit is nu helemaal voor AFC binnen. Al combinerend trachten The Reds de score nog verder  op te voeren, maar de scherpte is er inmiddels af. WKE tracht via afstandschoten de uitslag nog wat dragelijker te maken, maar de ballen verdwijnen hoog over het doel van Laszlo.

1-4 derhalve, en AFC is ook na zes wedstrijden nog ongeslagen op sportpark Grote Geert. De winst vandaag is een knappe prestatie van een ploeg die als collectief zeer goed presteerde. Naast Edip, zijn  er nog veel meer uitblinkers te noemen, zoals de onverzettelijke Marc van den Boogaart, Daan Sutorius, captain Magid Jansen, Marien Willemsen, noem maar op. Hopelijk valt de blessure van een andere uitblinker, Koen Bosma, een beetje mee.

Met deze fraaie overwinning, die tussen 15.45 en 16.15 uur de virtuele koppositie opleverde, was  de busrit naar Amsterdam een makkie. Het was weer een heerlijke voetbaldag.

MvdW    

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marrien Willemsen, Jasper de Haer  (74. Geoffrey Galata), Guido Moelee, Mark van den Boogaart, Mitchell Theuns, Daan Sutorius, Koen Bosma (45. Mathijs Jesse), Magid Jansen©, Edip Biberoglu, Melvin Grootfaam (81. Jonathan Richard)

Voor foto's zie ons AFC Foto album of klik hier

Voor de samenvatting van RTV N-H klik hier