Willem II - AFC voorbeschouwing

AFC gaat vol vertrouwen naar Tilburg voor het bekerduel tegen Willem II

Dinsdag aanstaande gaat de reis naar Tilburg. Daar ontmoeten we in het kader van de derde ronde van de KNVB-beker Willem II. De roots van de Tricolores gaan terug tot 12 augustus 1896 toen Willem II werd opgericht. De club koos in 1954 bij de invoering van het betaalde voetbal voor de prof status en werd al in het eerste jaar als BVO de eerste landskampioen betaald voetbal, een prestatie die eerder, maar dan als amateurteam, in de seizoenen 1915/16 en 1951/1952 geleverd was.
Willem II won de (K)NVB-beker tweemaal: in 1944, met 9-2 tegen Groene Ster in de finale en in 1963, met 3-0 winst in de finalewedstrijd tegen ADO. Met Piet de Visser, later Adrie Koster en Jan Reker, werden belangrijke successen behaald en dat gold ook voor de periode dat Co Adriaans en Martin van Geel in Tilburg de scepter zwaaiden.
Door het bekersucces in 1963 en enkele hoge klasseringen in de competitie ging Willem II drie keer Europa in. In het betaald voetbal kwamen de Tricolores afwisselend in de Ere- en Eerste Divisie uit, sinds het seizoen 2014-2015 weer in de Eredivisie.
Veel bekende voetballers speelden in het rood-wit-blauw gestreepte shirt, o.a. Marc Overmars, Joris Mathijsse en Jaap Stam, recenter Virgil van Dijk en Frankie de Jong.
Een belangrijk moment in de geschiedenis van Willem II was de bouw van het Koning Willem II stadion in 1995. In dit stadion, dat plaats biedt aan 14.500 toeschouwers, spelen The Reds op 18 december dus de belangrijke bekerwedstrijd, aangemoedigd door een flink AFC-aantal supporters, waaronder veel jeugdleden, die met twaalf bussen van Amsterdam naar Tilburg reizen om ons aller eerste aan het werk te zien.

Hoe gaat het Willem II deze eeuw voor de beker? Het Brabants Dagblad zocht het uit. ‘Elf van de achttien keer overleefden de Tricolores het eerste optreden in de beker niet. De namen van de bedwingers in chronologische volgorde: Eindhoven, Heerenveen (verlies na penalty’s), MVV, Haarlem (verlies na penalty’s), NAC, FC Zwolle (verlies na penalty’s), Harkemase Boys (uitschakeling na verlenging), Dordrecht, Excelsior ’31 (na verlenging), Delta Sport en Ajax. In totaal werd 42 keer voor de beker gespeeld.’ Hoogtepunten waren de finale in 2005 in de Kuip tegen PSV (4-0 verloren) en de plek in de halve finale vorig seizoen. In de Kuip werd op 28 februari met 3-0 verloren van Feyenoord. De huidige trainer-coach van Willem II Adrie Koster was in de periode 1986-1991 al actief in Tilburg, eerst als assistent en de laatste anderhalf jaar als hoofdtrainer. In die laatste functie haalde hij met zijn team de kwartfinale en bleek PSV in Tilburg met 2-3 de scherprechter. Een seizoen later, in 1993, stond Koster stond Koster zelfs in de finale, maar toen met Roda JC. 

Terug naar het heden, de strijd om de KNVB-beker dit seizoen. Willem II plaatste zich voor de achtste finale door zeges op FC Volendam en Spakenburg. In het vissersdorp won de ploeg van Arie Koster met 1-2, door goals van Doris Avidjaj, vorig seizoen nog bij Schalke ‘04 en Fran Sol. In het eigen Koning Willem II stadion werd Spakenburg met 5-0 aan de kant gezet. Op 31 oktober jl. scoorden Doris Avidjaj (2x), Fran Sol (2x) en de Engelsman Daniel Cowley, die vorig seizoen bij Cambuur speelde.

Net als Willem II plaatste AFC zich ook direct voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker. De Tilburgse club is als BVO direct geplaatst, AFC dwong plaatsing af door het winnen van de derde periode in het afgelopen seizoen. Ons allereerste begon tegen Telstar waar in 2004 met 0-2 van was verloren. Nu werd het op 25 september jl. op sportpark Goed Genoeg 5-0, maar dan wel voor AFC. Een historisch hoge bekeruitslag, van een amateurteam tegen een BVO-team. The Reds waren in deze wedstrijd een klasse beter dan de witte tijgers en dat had niemand vooraf kunnen denken. Voor AFC scoorden toen Fouad Belarbi, Yordi Teijsse, Johan Kulhan, Milan Hoek en Tim Linthorst. In de tweede ronde stond de bekerstrijd tegen Top Oss op het programma, in het Olympisch Stadion omdat er geen lichtinstallatie is op het eerste veld van AFC. In deze historische omgeving werd eerder op 20 september 2005 gewonnen van BVO Omniworld in de tweede bekerronde. Nu dus weer in de tweede ronde, in een kletsnat Olympisch Stadion tegen TOP Oss dat het zo goed doet in Keuken Kampioen divisie. Na een spannende strijd trok AFC aan het langste eind. Matchwinner was Yordi Teijsse door een goal in de 63e minuut. De vreugde was groot en de vocaal zeer aanwezige AFC-jeugd sloot de spelers van het eerste onder groot applaus in de armen. Daarna werd met veel spanning de loting afgewacht voor de achtste finale. Gehoopt werd natuurlijk op een thuiswedstrijd, weer in het Olympisch Stadion. Het lot besliste anders, dus nu reizen we met veel AFC’ers af naar Tilburg, waar koning Willem II der Nederlanden veel kwam en gelukkig was. Hij overleed op 17 maart 1849 in zijn geliefde stad.

Wat gaat het worden aanstaande dinsdag? Natuurlijk is eredivisionist Willem II favoriet, mede door het thuisvoordeel. Toch zal Adrie Koster er niet helemaal gerust op zijn want zijn team maakt in de competitie geen overtuigende indruk. Na de nederlaag tegen ADO Den Haag van afgelopen vrijdag staan de Tricolores op een 13e plaats, met 16 punten uit 16 wedstrijden, maar twee punten verwijderd van de degradatie zone. Mooie zeges op AZ in Alkmaar (0-2) en PEC in Zwolle (2-3) werden recent afgewisseld met thuisnederlagen tegen Vitesse (1-3) en Heerenveen (1-5). Opvallend is dat Willem II dit seizoen thuis maar één keer wist te winnen, het werd toen wel 5-0 tegen Heracles. Vijf thuiswedstrijden werden verloren, tweemaal werd het gelijk in het Koning Willem II stadion. Verder is de rol van Fran Sol, de 26-jarige spits uit Spanje, opvallend. Hij maakte in zestien wedstrijden twaalf goals voor Willem II en dat is meer dan de helft van de totale productie in Tilburg. Doris Avidjaj, al eerder genoemd, maakte in de competitie vier doelpunten.

Tegenover deze cijfers plaatst AFC in de Tweede Divisie uitstekende resultaten in de eerste competitiehelft. AFC gaat de winterstop in met vijf punten voorsprong op IJsselmeervogels en zes op Katwijk waarop eigen veld afgelopen zaterdag 0-0 tegen werd gespeeld. Opvallend is ook het grote aantal goals van de rood-zwarte aanval. De 47 doelpunten werden vooral gemaakt door Raily Ignacio (15) en Yordi (9) en Kenny (9) Teijsse. Hoewel er zeer aanvallend wordt gespeeld is de Amsterdamse defensie ook aardig gesloten gelet op de 18 tegengoals. Trainer Uli Landvreugd kan dus met zijn selectie vol vertrouwen afreizen naar het Koning Willem II stadion. Veel succes!

MvdW