Willem II - AFC met verslag

AFC VERLAAT IN TILBURG MET OPGEHEVEN HOOFD EN EEN ERVARING RIJKER HET BEKERTOERNOOI

AFC heeft in Tilburg niet opnieuw voor een bekerstunt kunnen zorgen. Willem II was in de achtste finale van de TOTO KNVB-Beker vooral in de eerste helft de wat betere ploeg en werd daar met drie doelpunten vorstelijk voor beloond. AFC bereikte niet het niveau dat nodig is om het een eredivisieploeg in eigen huis echt lastig te maken. Na rust was de wedstrijd meer in evenwicht, maar bij beide ploegen ontbrak de prikkel én de accuratesse om de 3-0 stand een ander aanzien te geven. Door dit resultaat bekert Willem II verder in de kwartfinale en is het indrukwekkende bekeravontuur voor AFC na drie wedstrijden voorbij.

Eindelijk is het zo ver. Om vier uur vertrekken we van sportpark Goed Genoeg met een groot aantal bussen naar Tilburg. Na gewonnen te hebben van Telstar (5-0) en Top Oss (1-0) mogen we het nu opnemen tegen Willem II. Met een elftal dat de competitie voor de winterstop heeft afgesloten als koploper, met vijf punten voorsprong op runner up IJsselmeervogels en een groot aantal doelpunten voor (47) en een beperkt aantal (18) tegen. Als het een beetje wil lukken op de weg kan het team van Uli Landvreugd zich in het Koning Willem II Stadion gesteund weten door een kleine 600 supporters, waaronder 400 uit de AFC-jeugd. Maar het wil nauwelijks lukken, want op de weg naar Tilburg staat, zo lijkt het, één grote file. Gelukkig is ons eerste al veel eerder vertrokken en is een goede voorbereiding in de buurt van Tilburg mogelijk.
De meeste AFC-supporters zijn net op tijd om de aftrap om 18.30 uur mee te maken. AFC speelt met de basis van de laatste tijd, met dien verstande dat de tegen Katwijk geblesseerd geraakte Thomas van den Houten niet mee doet. Derre Kwee, die nog om 12.00 uur moest aantreden voor een tentamen in Amsterdam, verhuist hierdoor naar de linksback plaats, Johan Kulhan neemt zijn plek in als rechtsachter. Bij Willem II neemt trainer Adrie Koster geen enkel risico. Hij speelt met zijn sterkste elftal, dus met topschutter Fran Sol, de talentvolle vleugelspits Donis Avdijaj (geleend van Schalke ’04), de aanvallende middenvelders Aras Özbiliz (gehuurd van Besiktas) en de Engelsman Dan Crowley, de controlerende middenvelder Vurnon Anita, die we nog kennen van Ajax en de captain en verdediger Freek Heerskens. Als scheidsrechter Stan Teuben voor het eerst fluit is het ons toegewezen vak schuin tegenover de eretribune helemaal roodgekleurd en dat geeft alle aanwezige AFC’ers een trots gevoel.

De eerste de beste minuut is meteen een erg belangrijke. Melvin Grootfaam deponeert de bal van links hoog in strafschopgebied waar die door een verdediger tegen Yordi wordt aan gekopt. Yordi kan de bal uit de kluts van dichtbij inschieten maar de Duitse keeper Timon Wellenreuther reageert alert en de bal huppelt via zijn lichaam net naast het doel. Adrie Koster is woedend langs de lijn en onderkent het gevaar. Zijn spelers ook want veel kansen van dit kaliber krijgt AFC niet meer. Als snel blijkt dat Avdijaj de gevaarlijkste aanvaller is. In de negende minuut kan hij maar ternauwernood worden afgestopt door Tim Linthorst en we mogen van geluk spreken dat de scheidsrechter de smeekbedes om een penalty niet honoreert. Avdijaj blijft gevaarlijk en ook de veel opkomende linksback Diego Palcios bezorgt Foud Belarbi en Johan Kulhan heel veel werk. In plaats van aanvallen loopt Fouad noodgedwongen achter zijn tegenstander aan en heeft het niet makkelijk. In de negentiende minuut is het raak voor Willem II als Avdijaj in het strafschopgebied op rechts wordt aangespeeld. In buitenspelpositie, zo lijkt het op het eerste gezicht, en ook de TV-beelden wekken later die indruk. Hoe het ook zij, het Duitse talent knalt de bal hard en hoog in de korte hoek en het is 1-0, want de assistent-scheidsrechter houdt zijn vlag omlaag.

Onze aanval heeft het moeilijk. Raily is er één keer aan de zijkant door, maar daar blijft het bij, Kenny en Yordi Teijsse hebben het te druk met het balvaardige middenveld van de Tricolores. De enige AFC’er die regelmatig in balbezit is en zijn man voorbijkomt is Melvin, maar hij loopt zich nogal eens vast of geeft niet zuiver af. Een aanval via Dan Crowley en Palacios wordt door Özbiliz keihard ingeschoten, maar Patrick Zonneveld redt knap ten koste van een hoekschop. In de 32e minuut trekt Ösbiliz Milan Hoek onderuit, mag ten onrechte door van de scheidsrechter en wordt ten koste van een gele kaart gestuit door Tim Linthorst. Het is nog steeds ‘maar’ 1-0 en hoewel er op dit moment weinig zicht is op de gelijkmaker kan de wedstrijd nog alle kanten op. Maar het venijn zit voor AFC in de laatste tien minuten van de eerste helft. Willem II heeft over geluk niet te klagen als een volkomen verkeerd geraakte bal door Özbilliz met veel effect over het been draait van Derre. Avdijaj pikt de bal op en speelt direct Sol in het strafschopgebied aan. De Spaanse spits wordt  door een tikje van Jonathan Richard uit zijn evenwicht gebracht en de bal gaat op de stip.  Daar weet Sol wel raad mee en Patrick is volkomen kansloos. Het is 2-0. Nog voor rust wordt het 3-0 als Crawley Özbilliz vrij speelt op links en hij de bal onhoudbaar hoog in de verre hoek schiet. Een mooie goal, maar weer niet sterk verdedigd aan de rechterkant van onze defensie.  

3-0 achter bij rust en de wedstrijd is uiteraard gespeeld. Een nederlaag met hoge cijfers dreigt, hopelijk blijft dat ons eerste en de jonge supporters, die blijven doorgaan met zingen en trommelen bespaard. Fouad Belarbi, die zeker niet zijn beste wedstrijd speelt, is vervangen door Matthijs Jesse. Ook bij Willem II is gewisseld. Linksback Palacios, uitstekend op dreef, maakt plaats voor Damil Dankerlui. Het tempo ligt nu wat lager en de wedstrijd is veel meer in evenwicht. Dat geldt ook voor de kansen, want beide ploegen zijn drie keer dicht bij een doelpunt. De mooiste kans is voor Sol, maar hij kan de voorzet van Avdilaj bij de tweede paal niet onder controle krijgen. Aan AFC-kant komt Melvin weer eens van buiten naar binnen en vliegt zijn schot rakelings naast. Ook Matthijs kan scoren als hij na een heerlijke pass van Kenny Teijsse zijn directe tegenstander eruit loopt. Helaas is zijn schot niet hard genoeg om keeper Wellenreuther te verrassen. Het blijft 3-0, ook omdat Yordi een voorzet van Tim net naast kopt.

AFC heeft verloren en die nederlaag is gezien het niet al te beste spel in de eerste helft terecht. Onze jongens moesten wennen aan het hoge tempo, de snelle balcirculatie en de ambiance, want het goedgevulde en luidruchtige Koning Willem II stadionwas imponerend. Mogelijk zat de zware topwedstrijd tegen Katwijk ook nog in de benen. Misschien had er thuis meer ingezeten, maar hieraan heb je helemaal niets. Blijft staan dat ons aller eerste het ‘over all’ heel goed heeft gedaan in de beker en dat we wat betreft de competitie kunnen terugkijken op een fantastisch jaar met twee periodetitels.
Hopelijk kunnen we aan dit alles in 2019 een mooi vervolg geven. Liefst weer met zo veel jonge supporters als in Tilburg, want dát was wel het absolute hoogtepunt. Zeer terecht dat de spelers met veel applaus bij de roodgekleurde tribune hun dankbaarheid hiervoor toonden na afloop van de wedstrijd. Veel dank ook aan jeugdvoorzitter Hans Veldkamp en zijn crew. Super de luxe!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan (89’ Tiemen van Hezel), Jonathan Richard, Tim Linthorst, Derre Kwee (’76 Moiz da Silva), Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi (46’ Matthijs Jesse), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam.

Bekijk hier de samenvatting van Willem II tegen AFC.
Interview met Uli Landvreugd: klik hier
Interview met Patrick Zonneveld: klik hier

Voor de foto's van onze supporters bij Willem II zie ons AFC Fotoalbum of klik hier 
Voor foto's van de wedstrijd zie ons AFC Fotoalbum of klik hier (niet op volgorde van wedstrijdverloop)

Wat schrijft Het Parool ? Klik hier

Wat schrijft de Volkskrant?  Klik hier