Wie promoveert naar de Tweede Divisie? Een tussenstand.

Wie promoveert naar de Tweede Divisie? Een tussenstand.

Nog heel even en dan is de winterstop weer voorbij. Net als de meeste andere teams begint ons eerste aan een reeks van 14 wedstrijden die moet bepalen wie promoveert naar de Tweede Divisie, wie op een iets lager niveau Topklasser blijft en wie degradeert naar de Hoofdklasse. WKE en Kon. HFC hebben nog een inhaalwedstrijd voor de boeg en moeten derhalve nog vijftien keer aantreden. Hoe ziet de situatie er, ongeveer halverwege, uit? Voor wat betreft ons eerste mogen we beslist niet klagen. Een met UNA gedeelde vierde plaats biedt perspectief. Op promotie, maar misschien ook op het kampioenschap. Koploper WKE heeft geen onoverbrugbare voorsprong. Maar het gaat dit seizoen natuurlijk vooral over al dan niet promotie naar de door de KNVB ‘geparachuteerde’ Tweede Divisie. En in dat opzicht zijn er nog een groot aantal kapers op de kust. Ook de nummers 11 tot en met 13, HSC’21, EVV en Magreb’90, zijn nog zeker in de race voor een promotieplaats.

Ons eerste deed het in afgelopen wedstrijden bijzonder goed tegen de hoog geklasseerde verenigingen. Van de nummers 1, 2, 3, 4 en 6, WKE, De Treffers, JVC Cuijk, UNA en TEC werd gewonnen. Opvallend was verder dat AFC op eigen veld  bijna altijd de baas was en buiten Amsterdam vaak in het zand beet. Zo werd o.a. in Haarlem, Den Haag en Utrecht verloren van onze vrienden van Kon. HFC, HBS en Hercules. Het idee om een wilde competitie te beginnen met de klassieke amateurverenigingen naar analogie van de veteranen is in dit licht beschouwd voor AFC geen geweldige gedachte! In de 16 wedstrijden scoorde ons eerste er met 29 goals behoorlijk op los. Alleen De Treffers en UNA waren productiever. Onze vice-captain Daan Sutorius en Wesley Meeuwsen (De Treffers) maakten er ieder 11 en daarmee de meeste doelpunten van de Zondag Topklasse. Wat betreft het aantal doelpunten tegen ziet de score er veel minder uit getuige de 10e plaats in dit opzicht. De VVSB-defensie werd  het minst gepasseerd met 13 goals tegen. Opvallend tot slot zijn de doelcijfers van EVV, 10 voor en 14 tegen. AFC speelde thuis 0-0 tegen de ploeg uit Echt, een uitslag die geen verwondering wekt, mede door de aanwezigheid van de schier onpasseerbare keeper Michel Vercruijsse. Deze Belg zou niet misstaan bij Anderlecht.

Welke verenigingen gaan promoveren en welke niet? Vooraf aan dit seizoen hebben elf  clubgenoten (Bob Duis, Bobby Gehring, Benno Honsdrecht, Jermano Huwae, Ronald Koster, Bart Logchies, Guido Moelee, Daan Sutorius, Milko Vinke, Ad Westerhof en Machiel van der Woude) zich aan een voorspelling gewaagd. (Zie de betreffende column). Dit uiteraard met de kanttekening dat voorspelen moeilijk is, vooral als het de toekomst betreft. Die wijsheid gaat redelijk op als we de tussenstand van nu vergelijken met de gecombineerde prognoses. In onderstaande tabel eindigen volgens de voorspellingen veel verenigingen op een gedeelde twaalfde plek., omdat ze door niemand werden genoemd als kandidaten voor de Tweede Divisie.

stand 20/12 prognose Vereniging stand 20/12 prognose Vereniging
1 12 WKE 9 4 FC Lienden
2 1 De Treffers 10 12 Hercules
3 9 JVC Cuijk 11 12 HSC’21
4 2 UNA 12 7 EVV
5 3 AFC 13 8 Magreb’90
6 10 TEC 14 12 OJC Rosmalen
7 5 Kon. HFC 15 12 HBS
8 6 VVSB 16 11 SWZ Boso Sneek

Het meest opvallend in deze stand is natuurlijk de toppositie van WKE. Bedreigd door een faillissement zochten een groot aantal spelers aan het eind van vorig seizoen hun heil bij een andere club. Het bestuur wilde vrijwillig degraderen naar de Hoofdklasse uit angst voor een desastreus jaar in de Topklasse, maar kreeg daar geen toestemming voor van de KNVB. Uiteindelijk ging de voormalig kampioen van Nederland toch maar op hoop van zegen door op het hoogste amateurniveau. Tegen iedere verwachting in met dit opmerkelijke resultaat als gevolg. WKE verloor in dit seizoen pas twee wedstrijden, waarvan er een in Emmen tegen AFC. IJs en weder dienende komt WKE op 24 januari aanstaande bij ons op bezoek voor  de revanchewedstrijd, spannend! Verder doen JVC Cuijk en TEC het beter dan de kenners hadden gedacht. FC Lienden, VVSB en EVV staan daarentegen lager dan werd voorspeld. Maar de achterstand van FC Lienden en VVSB ten opzichte van de top zeven is miniem. Voor EVV zal het iets lastiger worden zich te plaatsen voor de Tweede Divisie.

Wie van de elf clubgenoten voorspelde tot nog toe het best? Die eer komt elftalleider Bob Duis toe, op de voet gevolgd door commissielid Milko Vinke. Maar de strijd is ook hier nog lang niet gestreden. De prijzen worden pas in mei uitgereikt!

MvdW