Westerhof: “AFC wil naar tweede divisie, maar niet ten koste van alles”

De herinvoering van de tweede divisie, of landelijke divisie, stuit bij de zondag Topklasse toch op nog wat verzet. De zaterdagclubs staan er veel positiever in. AFC-voorzitter Ad Westerhof, tevens bestuurslid van de Topklasse CV, ziet de competitie er toch komen en AFC zou er dan gewoon bij moeten zijn.

Westerhof: “De bijeenkomst afgelopen woensdag was erg zinvol. Je merkte dat er bij de zondagclubs wel wat weerstand is, maar ik verwacht dat de problemen die er nog liggen, met name op het gebied van contractspelers, wel opgelost zal worden.” Als op 2 december een definitief ‘ja’ zal volgen tijdens de bondsvergadering houdt dat in dat in het seizoen 2015/2016 al gestreden gaat worden om een plaats in de nieuwe afdeling. De eerste zeven clubs van iedere Topklasse zal deel gaan uitmaken van de nieuw te vormen tweede divisie. Westerhof: “Als je volgend jaar niet bij eerste zeven zit, dan degradeer je dus eigenlijk.”

HAV: Wil AFC straks uitkomen in die nieuwe divisie?
AW: “AFC wil in principe zo hoog mogelijk spelen. Dat betekent dat we er dus bij willen zijn, maar niet ten koste van alles. Als het niet haalbaar is dan maar niet.”

HAV: Hoe staan jullie dan nu in dit proces?
AW: “We werken voorlopig mee, maar we staan niet te juichen. Toch zitten er ook wat voordelen aan. Zoals het regulieren van het betalen van spelers. Dan komt dat eindelijk uit het donkere hoekje.”

HAV: Wat zijn dan de grootste struikelblokken?
AW: “Er is veel verzet tegen de instromingen van beloften teams van betaald voetbal clubs. Met betrekking tot de accommodaties komt het wel goed, want daar krijgen we een aantal jaren dispensatie voor. Wel zal er nog wel wat meer duidelijkheid moeten komen over de promotie- en degradatieregeling. Net als het feit wie zich dan straks de beste amateurclub van Nederland mag noemen. Is dat de kampioen van de Topklasse of die van de nieuw te vormen divisie?”

HAV: Viel er verder nog iets op tijdens de bijeenkomst?
AW: “Ja, dat bijna alle clubs, op eentje na geloof ik, voorstander zijn van een regionale indeling in de Topklasse. Dat zou tot gevolg hebben dat de zaterdag en zondag Topklasse anders moeten worden ingedeeld. Ik vind dat de KNVB daar wel eens naar mag luisteren.”