VVSB - AFC voorbeschouwing

Zijn de paaseieren rood-zwart gekleurd in Noordwijkerhout?

Dit paasweekend gaat de niet zo lange rit (46 km) naar Noordwijkerhout. Waar anderen aan tafel gaan spelen we op zaterdag om 18.00 uur op Sportpark De Boekhorst tegen VVSB. Een wel heel ongemakkelijk tijdstip. Wie verzint zoiets? Hopelijk kunnen de AFC-supporters toch acte de présence geven, want het gaat om een zeer belangrijke wedstrijd voor ons allereerste.
Een blik op de ranglijst leert dat we de punten heel hard nodig hebben in de keiharde en langdurige strijd tegen degradatie. AFC staat op een 15e plaats, die, of 34 wedstrijden niet genoeg zouden zijn, aan het eind van het seizoen play-off wedstrijden met zich mee zou brengen. Een mogelijkheid om de dans na een moeilijk seizoen toch nog te ontspringen, maar ook een tombola waarin je liever niet terecht komt. Gelukkig is de achterstand op enkele clubs die boven de degradatiestreep staan met nog tien wedstrijden te gaan niet onoverbrugbaar. Dat heeft alles te maken met de opleving in de tweede seizoenshelft, want voor de winterstop was het voor ons vlaggenschip kommer en kwel. Er werden toen elf punten behaald uit zestien wedstrijden. De bijzonder lage productiviteit was hier vooral debet aan. In 2018 werd er veel makkelijker gescoord en werden twaalf punten uit acht wedstrijden behaald. Dat biedt dus perspectief voor The Reds!

Ook VVSB is na de winterstop veel beter op dreef dan daarvoor. Na een zeer moeizame start en een dip eind oktober/eerste helft november werd 2017 toch nog afgesloten met twintig punten uit zestien wedstrijden. Daarna gingen alle remmen los en werd het nieuwe jaar gestart met vijf zeges op rij. BAVO behaalde in 2018 twintig punten uit negen wedstrijden en rukte daarmee op naar een mooie vijfde plaats op de ranglijst. Dit onder leiding van trainer Jack Honsbeek, die november jl. Mark Schenning opvolgde. Schenning, die we nog goed kennen van UNA, volgde vlak voor het begin van het seizoen Wilfred van Leeuwen op, die onverwacht vertrok naar FC Eindhoven. Ook bij AFC was onder invloed van de magere resultaten sprake van een tussentijdse trainerswissel. Ton du Chatinier maakte in oktober jl. plaats voor André Wetzel, die tot taak kreeg The Reds te behoeden voor degradatie.

Waarom doen VVSB en AFC het nu veel beter dan eerder in het seizoen? Het zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de vele wijzigingen in de selecties. Het kost kennelijk tijd om met zoveel nieuwe spelers er weer een winnend collectief van te maken. Bij de trots van Noordwijkerhout stopten keeper Ronald van der Meer, Stefan Kraaijvanger en Bart Ruijgrok na jaren trouwe dienst, vertrok spits en bekerheld Maikey Parami naar Rijnsburgse Boys en Tomas Tavilla naar FC Lisse. Eerder vertrok spits Giovalli Serbony, ook naar de Uien. De VVSB-selectie werd aangevuld met Sven Verlaan (afkomstig van Rijnsburgse Boys), Niels van Pelt (HBS), Mohammed El Osrami (Quick Boys), David Levecchio (Almere City FC), Tomas Arroyo (Ter Leede ) en twee spelers die eerder het AFC-shirt droegen,  goalgetter Pieter Koopman en middenvelder Mitchell Theuns, vorig seizoen actief voor FC Rijnvogels.

Bij AFC was het aantal mutaties nog groter. Keeper Laszlo Sandor vertrok naar Ter Leede, Danny Goedkoop en Daan Sutorius naar AFC Zaterdag, Guido Moelee, Tim Wulffraat, Teun van Zweeden en Malqui Cabezas naar Swift, Edip Biberoglu naar OFC, Jordi van Gelderen naar het Duitse Teutonia W-S. Pieter Koopman verhuisde zoals gezegd naar Noordwijkerhout. De selectie van AFC werd aangevuld met de spitsen Eelke de Graaf (Odin’59) en Malcolm Esajas (eerder actief voor o.a. AFC, MVV en FC den Haag), Ilias Zaimi (JVC Cuijk), Milan Hoek (Quick Boys), Derre Kwee (HHC Hardenberg) Thomas van den Houten (Telstar) Rob Rietveld (Hercules) en keeper Joey Potveer (Zwaluwen’30). Na de winterstop volgde nog de verrassende overstap van de trefzekere Raily Ignacio van Kozakken Boys naar AFC.

Inmiddels zijn VVSB en AFC na een matige resp. slechte eerste helft van het seizoen dus goed op dreef en kijken we met spanning uit naar de confrontatie van zaterdag aanstaande.  Sinds de promotie van de paars-gelen naar de Hoofdklasse in 2006 kwamen VVSB en AFC 25 keer tegen elkaar uit. De resultaten zijn redelijk in evenwicht, hoewel de balans iets in het voordeel van Sint Bavo uitslaat. Op Sportpark De Boekhorst toonde VVSB zich in de afgelopen jaren meestal de bovenliggende ploeg. In Noordwijkerhout werd zes keer gewonnen, drie maal werd het gelijk en drie keer was AFC de sterkte. In Amsterdam was er sprake van evenwicht. Op Sportpark Goed Genoeg wonnen The Reds vijf  keer, net als VVSB en werd het drie keer gelijk. Op Sportpark De Boekhorst is het dus lastig winnen en dat geldt niet alleen voor AFC. Menige reputatie is hier gesneuveld. In de strijd om de KNVB-beker schreef VVSB geschiedenis. Afgelopen seizoen verloor AFC met 3-2 van VVSB in een wedstrijd die na een 2-0 ruststand in de tweede helft toch spannend werd door AFC-goals van Melvin Grootfaam en Peter Koopman. In het seizoen 2015-2016 wist AFC twee keer te winnen van VVSB, op 4 april 2016 in Noordwijkerhout In de slotfase werd toen een 2-1 achterstand in een 2-3 voorsprong omgezet door doelpunten van Pieter en Matthijs Jesse.

Wat gaat het worden op paaszaterdag? Spannend zal het zeker worden. VVSB beschikt met Tommy Bekooy, Mohammed El Osrami en Lloyd van der Wilden over een gevaarlijke voorhoede en heeft met Vladimir Jozic, Frans van Niel en Tim de Rijk veel ervaring in huis. Leuk is dat Mitchell Theuns inmiddels een basisplaats heeft in de formatie van John Honsbeek. Kijkend naar de aanval is vooral Bekooij levensgevaarlijk. Met negentien goals was hij vorig seizoen topscorer van de Tweede Divisie, dit seizoen staat de teller op negen. AFC heeft met Raily Ignacio ook een topschutter in huis en is gelukkig  via de vleugels weer gevaarlijk. VVSB maakte tot nog toe 38 goals, AFC 26. Verdedigend ontlopen de paarsgelen en The Reds elkaar met resp. 39 en 41 tegendoelpunten niet veel. Eerder dit seizoen was VVSB in Amsterdam de sterkste. Op 15 oktober 2017 was het een duel met wisselende kansen, in de slotfase toch nog verrassend beslist door een mooie actie van El Osrami die goed werd aangespeeld door de vaak opstomende rechtsachter Richelo Fecunda, die we ook nog kennen van HBS. In de extra tijd was Tom van den Brink nog heel dicht bij de gelijkmaker.

Hopelijk kunnen we in Noordwijkerhout sportieve revanche nemen voor deze 0-1 nederlaag. AFC is de laatste tijd weer veel beter in vorm, dus is een mooie uitslag beslist mogelijk. En zeer wenselijk, want de punten zijn heel hard nodig. Succes!

MvdW