VVSB - AFC voorbeschouwing

AFC WIL MOOIE START IN NOORDWIJKERHOUT EEN PASSEND VERVOLG GEVEN

Zaterdag aanstaande gaat de 46 kilometer lange reis naar Noordwijkerhout om op  sportpark De Boekhorst zondagvereniging VVSB te ontmoeten. Niet alleen bevreemdt de speeldag maar ook de aanvangstijd. De wedstrijd start om 18.00 uur en dat is voor het gros van de mensen een wel erg lastige tijd. Hoe het ook zij, de wedstrijd tegen de Voetbal Vereniging Sint Bavo is een jubileumuitvoering want het gaat om het 25e onderlinge competitieduel. In het seizoen 2005-2006 promoveerde VVSB naar de Hoofdklasse en sinds die tijd spelen we tegen de paarsgelen op het hoogste amateurniveau. Een bijzondere situatie, want heel veel clubs haakten op dit niveau af of bestaan zelfs niet meer. Illustratief is het deelnemersveld van Zondag Hoofdklasse A in het seizoen 2009-2010, nog niet zo heel lang geleden. Naast AFC en VVSB waren toen ook ADO’20, Argon, FC Chabab, Elinkwijk, Feyenoord AV, Haaglandia, HBS, FC Hilversum, Hollandia, FC Omniworld (am), TONEGICDO en Westlandia van de partij.

In de afgelopen twaalf seizoenen waren AFC en VVSB erg aan elkaar gewaagd. Van de 24 wedstrijden won AFC er negen, VVSB won er tien en vijf keer werd het gelijk. Ook de doelcijfers waren bijna gelijk. The Reds scoorden 36 keer, Sint Bavo maakte er 38. In Amsterdam heeft men de indruk dat BAVO in eigen huis bijna niet te kloppen is voor AFC. Dat valt eigenlijk wel een beetje mee als je de cijfers van de afgelopen twaalf seizoenen op een rijtje zet. In Noordwijkerhout wonnen we vier keer, werd vijf maal verloren en werd het drie keer gelijk. De eerste wedstrijd op De Boekhorst in 2007 was meteen de meest doelpuntrijke en geruchtmakende. AFC ging met 5-1 hard onderuit, na een wedstrijd met te veel emoties en spelbederf, die zich op deze manier gelukkig nadien niet meer heeft herhaald. Meestal was er wel veel spanning en strijd, maar altijd wel binnen de sportieve grenzen. Zo ook de laatste wedstrijd op De Boekhorst, die The Reds beslist moesten winnen om nog enigszins zicht te houden op een veilige plaats op de ranglijst na een rampzalig verlopen eerste competitiehelft. Op zaterdag 31 maart 2018 was de ploeg van interim-trainer André Wetzel volgens het verslag van voetbal247.nl heer en meester. De verdiende 0-2 zege kwam tot stand via doelpunten van Matthijs Jesse en Raily Ignacio.

Nu vijf maanden later treffen we elkaar weer in Noordwijkerhout. De kop is er inmiddels wat betreft het seizoen 2018-2019 af. VVSB staat na vier wedstrijden met twee punten helemaal onderaan en dat mag een grote verrassing genoemd worden. Trainer Jack Honsbeek heeft een sterke spelersgroep, die veel beter kan dan de huidige plek op de ranglijst doet vermoeden. Misschien is het ook nog zoeken naar de beste formatie want er waren deze zomer enkele belangrijke mutaties. Zo stopte captain Vladimir Jozic er mee na zestien (!) seizoenen in de hoofdmacht van VVSB en vertrok centrale verdediger Peet van Slot,  die tien jaar uitkwam voor Sint Bavo, naar Kon. HFC, waar hij onlangs de openingsgoal scoorde tegen AFC. Verder vertrok spits Pieter Koopman, die voor AFC ooit nog  scoorde tégen VVSB, naar Zuidvogels en maakte Niels van Pelt de overstap naar HBS. Verder is spits Mo El Osrouti naar verwachting een belangrijk deel van het seizoen niet inzetbaar wegens een kruisbandblessure. De technische leiding zat in Noordwijkerhout natuurlijk niet stil en contracteerde de 23-jarige middenvelder Danny Bakker van FC Dordrecht, de bij FC Rijnvogels veel scorende spits Arno Dijkstra, Lorette Felicia, die vorig seizoen bij Jong Sparta in de Tweede Divisie nog goed was voor twaalf goals, de verdedigers Sonny ten Hoope van Noordwijk en Patrick Batist van Westlandia en aanvaller Lulinho Martins van FC Aalsmeer. Daarnaast beschikt VVSB al voor het vierde seizoen over Tommy Bekooy, in 2016-17 topscorer van de Tweede Divisie met 19 goals. Vorig seizoen maakte de gevaarlijke vleugelspits er 12.

VVSB staat dus onderaan na vier wedstrijden, maar het zegt over het verdere verloop van dit seizoen bar weinig. De verschillen tussen de teams zijn heel klein, ook tussen de huidige koploper en de hekkensluiter van het moment. Op 1 september jl. ontmoetten IJsselmeervogels en VVSB elkaar in Spakenburg en werd het 3-3. De rode vogels stonden bij rust nog met 3-1 voor, maar Sint Bavo knokte zich na de thee nog naar een gelijkspel. Tommy Bekooij, wie anders, maakte in de 87e minuut de gelijkmaker. Zaterdag jl. was VVSB te gast bij kampioen Katwijk. En ook nu was het verschil klein. De ploeg van Jack Honsbeek stond lang voor door een doelpunt van Bekooij, maar moest ten slotte buigen na twee scores van superspits Marciano Mengerink, met 27 doelpunten de topscorer van het vorige seizoen. 

Het zal, daar hoef je geen helderziende voor te zijn, aanstaande zaterdag een spannende wedstrijd worden. VVSB gaat er ongetwijfeld vol in om thuis de eerste zege binnen te halen, AFC zal ook alles willen doen om de mooie start een spectaculair vervolg te geven. The Reds boekten onder regie van de nieuwe trainer Ulrich Landvreugd dit seizoen drie zeges. In Werkendam werd het 0-1 tegen ‘angstgegner’ Kozakken Boys, op thuisbasis Goed Genoeg werden Spakenburg met 1-0 en De Treffers met 4-1 verslagen. Mooie overwinningen, met een ploeg die met de gebroeders Yordi en Kenny Teijsse, Fouad Belarbi en Tim Hilhorst nieuwe gezichten kent. Maar er werd ook verloren. In Haarlem trakteerde Kon. HFC ons eerste op een 3-1 nederlaag. De Koninklijken profiteerden optimaal van een minder productieve dag van onze spitsten. Alle corners en hele en halve kansen ten spijt gingen onze Haarlemse vrienden vlak voor het einde van de wedstrijd er met de buit vandoor. Gelukkig waren we in de andere wedstrijden beter bij de les en toonden The Reds tegen De Treffers naast slagkracht ook de nodige veerkracht te hebben.  

Het was afgelopen zondag een heerlijke wedstrijd op sportpark Goed Genoeg met wisselende kansen tussen twee ploegen die vol voor de winst gingen. Laten we hopen dat VVSB en AFC aanstaande zaterdag op sportpark De Boekhorst het publiek net zo vermaken en dat we op zondag met elkaar kunnen terugkijken op prachtige jubileumwedstrijd. Succes!

MvdW

Hoe ging het op 31 maart 2018 bij VVSB – AFC? Klik hier