VVSB - AFC 3 - 2 met verslag, TV samenvatting en foto's

ONTKETEND AFC REDT HET IN SLOTFASE NET NIET TEGEN VVSB

AFC heeft op Sportpark de Boekhorst nipt verloren van VVSB in een aantrekkelijke wedstrijd, die vooral voor rust in het voordeel van de thuisploeg verliep. Zoals dit seizoen te doen gebruikelijk kwamen The Reds in het laatste kwartier enorm opzetten, maar slaagden er net niet in een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dit mede omdat AFC in de laatste minuut een 100% penalty werd onthouden.

Anders dan anders spelen we dit seizoen op zaterdagmiddag tegen zondagclub VVSB. Dit omdat Fox Sports dit duel op deze tijd live wil uitzenden. De wedstrijd was oorspronkelijk op zondag 18 september vastgesteld, waardoor een deel van de aanhang door andere verplichtingen vandaag deze kraker jammer genoeg moet missen.

Het is zoals te doen gebruikelijk gezellig druk als de ploegen door een woud van vlaggen en vuurwerkrook het veld betreden. Bij de thuisploeg zien we veel bekende gezichten. VVSB-trainer Wilfred van Leeuwen kent geen personele problemen en start met de dit seizoen, maar ook vorige seizoenen  gebruikelijke basis. Uitzondering is de van HBS overgekomen rechtsback Richelo Fecunda.  Captain Vladimir Jozic en de snelle spitsen Maikey Parami en Giovialli Serbony zijn andere spelers die de aandacht trekken. Onze trainer Ton du Chatinier heeft de pech dat hij captain Magid Jansen verschillende weken moet missen, na het verdrietige afhaken van spits Pepijn Kluin weer een flinke domper. Ook Mark van den Boogaart is niet beschikbaar, een speler die we goed zouden kunnen gebruiken tegen een fysiek sterke en taaie ploeg als VVSB. Melvin Grootfaam begint na een blessureperiode op de bank, waar hij o.a. geflankeerd wordt door Sam Nijpels, Tom van den Brink en Pieter Koopman. In de basis staat Glenn van Zoolingen, die hiermee zijn competitiedebuut voor AFC 1 maakt. Johan Kulhan is een linie gezakt en staat nu op de plek van Magid.

We gaan er maar eens goed voor staan resp. zitten, want het zijn vaak spannende duels tegen de paarsgelen. De balans slaat in Noordwijkerhout iets in het voordeel van Bavo door, hoewel we vorig seizoen wisten te winnen door een late goal van Matthijs Jesse. Een aanlokkelijk scenario. De wedstrijd begint na 2 minuten in stijl met een fraaie koprol van Koen Bosma, alsof hij zijn oude supporters nog eens extra wil wijzen op zijn aanwezigheid. Kort hierna is VVSB voor de eerste keer gevaarlijk. Een voorzet van de opgekomen Fecundo wordt door Tim de Rijk net over gekopt. Een waarschuwing , die helaas niet besteed is aan onze defensie, want in de 6e minuut kopt De Rijk volkomen ongehinderd een voorzet van Jelmer Vijlbrief van dichtbij in de verste hoek. 1-0, en weer heeft ons eerste niet als eerste gescoord. Om een heel klein beetje gek van te worden.  VVSB put uit deze vroege score het nodige vertrouwen en gaat op zoek naar een tweede goal. En die komt er al heel snel. Een pass van Stefan Kraayvanger gaat richting Serbony, die zich met een schouderduw ontdoet van Johan Kulhan en vervolgens onze keeper Patrick Zonneveld in de korte hoek volkomen kansloos laat. Een mooie spitsengoal. Na 16 minuten is het al 2-0 en ziet het er, anders dan het weer vanmiddag niet erg zonnig uit voor AFC.

Toch is er weer van hoop in de Amsterdamse gelederen als Koen keeper Ronald van de Meer op de proef stelt. De VVSB-goalie redt met de voet en kan even later weer opgelucht ademhalen als een voorzet van Matthijs van de achterlijn net niet kan worden ingetikt door Koen.  De opluchting van Van der Meer neemt grote vormen aan als hij een niet al te harde bal van Daan Sutorius op miraculeuze uit zijn armen tegen de lat laat stuiteren. In het laatste kwartier van de eerste helft gebeurt niet veel meer. Een vrije trap op een mooie plek net buiten het strafschopgebied, na een overtreding op Koen, is een makkelijke prooi voor Van der Meer. Aan de andere kant maakt Patrick een schot van Frans van Niel vakkundig onschadelijk. Het blijft dus 2-0. AFC zal in de tweede helft echt uit een ander vaatje moeten tappen om in ieder geval met 1 punt naar huis te gaan.

Als de ploegen na de thee weer op het veld verschijnen zijn aan AFC-kant maar liefst drie spelers gewisseld. Teun van Zweeden valt in voor Guido Moelee, Melvin Grootfaam voor Edip Biberoglu en spits Pieter Koopman voor middenvelder Glenn van Zoolingen.  Ton du Chatinier is niet tevreden, er moet iets drastisch gebeuren. Met vier spitsen dus in de aanval, met het gevaar dat een geblesseerde speler niet meer vervangen kan worden.   De eerste kans is echter voor Parami die een mooie voorzet van Fecunda net naast schiet. Het is even wachten, maar dan is het raak voor AFC via Melvin, die van grote afstand Van der Meer verrast met een effectvolle, maar uiterst houdbare bal.  Met deze ietwat gelukkige aansluitingstreffer is weer een hoop mogelijk, er zijn immers nog een kleine 40 minuten te gaan. Even lijkt het er op dat AFC direct hierna weer scoort, maar Van der Meer is bij een schuiver van Matthijs in de korte hoek dit keer wel goed  bij de les. Het blijft dus 2-1, nog weinig aan de hand. Zou je denken … Maar twee minuten later is het toch echt 3-1 als Serbony goed wegdraait bij Jordi van Gelderen en schitterend scoort in de lange hoek.  Weer een klasse goal en weer twee doelpunten achter. Het ziet er weer somber uit., te meer omdat in deze fase het er eerder uitziet dat het 4-1 wordt dan 3-2. Een voorzet van alweer Fecunda gaat via invaller Guido Pauw net naast en een knal van Frans van Niel spat uiteen op de lat buiten bereik van Patrick Zonneveld. Niets wijst nog op een ommekeer in de wedstrijd.

Maar die ommekeer komt er toch onder invloed van de ‘sturm und drang’ van spits Pieter, de fraaie acties van Melvin  en de onvoorstelbare loopacties van Jonathan Richard. VVBS wordt teruggedrongen en mag niet klagen dat Matthijs Jesse een mooie steekpass van Jonathan niet weet te verzilveren. Een paar minuten later is het toch raak na een diepe bal van Melvin op Daan die subtiel, dwars door het midden, Pieter weet te bereiken. Tegen Pieter’s  gekromde bal in de verre hoek is geen kruit gewassen. Het is 3-2, met nog een kwartier te gaan. Zou AFC net als tegen FC Twente, De Treffers, Kon. HFC en UNA weer in de slotminuten toeslaan? Er is in deze laatste fase nog maar een ploeg die voetbalt en dat is AFC. VVSB stort volledig in elkaar, het regent nu kansen. Koen is in de 81e minuut letterlijk en figuurlijk heel dicht bij de gelijkmaker, maar Van der Meer  weet met een schitterende reflex redding te brengen. Een voorzet van Matthijs wordt door Jonathan net naast gekopt en een voorzet van Pieter wordt door Koen net over de lat gevolleyd. De bal wil er maar niet in, de klok loopt door en de vier minuten blessuretijd zijn al bijna voorbij. Nog een keer proberen. De voorzet van Koen bereikt Pieter die van dichtbij de bal in de verste hoek schiet. Invaller Peet van der Slot redt met een uiterste inspanning, maar doet dat met de hand. Iedereen in een straal van 30 meter ziet de handsbal, behalve scheidsrechter Blank, die ook niet wordt geholpen door zijn assistenten, die met oortjes zijn uitgerust. Geconfronteerd met de beelden geeft de heer Blank, die verder uitstekend floot, sportief toe dat hij er naast zat, maar de stand verandert er niet meer door. Ontzettend jammer, want direct na de handsbal is ook de blessuretijd voorbij en is de wedstrijd geschiedenis..

AFC verloor dus in Noordwijkerhout met 3-2 in een aantrekkelijke wedstrijd met heel veel kansen (10 VVSB en 8 AFC ) van een goede tegenstander die in Serbony  een uitstekende afmaker had.  De tweede helft liet zien dat onze jongens tot veel in staat zijn als het echt moet. De fighting spirit in de slotfase van de wedstrijd was weer groot, maar je kan niet altijd in korte tijd een mooi resultaat afdwingen. Jammer daarom dat we weer niet goed begonnen aan de wedstrijd. Dat wordt in de komende wedstrijden hopelijk een stuk beter. Te beginnen aanstaande zondag tegen TEC. Heel veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Jordi van Gelderen, Johan Kulhan, Guido Moelee (46’ Teun van Zweeden), Glenn van Zoolingen (46’ Pieter Koopman), Jonathan Richard, Daan Sutorius, Edip Biberoglu (’46 Melvin Grootfaam), Koen Bosma en Matthijs Jesse.

Voor de TV samenvatting zie onder 'Tweede Divisie' bij 'TV beelden 2016-2017' of klik hier
Voor foto's zie ons AFC Foto album of klik hier