VVSB - AFC 2-4

HUZARENSTUKJE AFC IN NOORDWIJKERHOUT

AFC heeft in een spectaculaire wedstrijd met 4-2 gewonnen van VVSB. Alle doelpunten in Noordwijkerhout vielen in de tweede helft. Eerst was het thuisploeg die twee keer scoorde, daarna kwamen The Reds met vier doelpunten ijzersterk terug en mocht Sint Bavo in de slotminuten blij zijn dat het hierbij bleef. Door dit resultaat behoudt AFC zijn tweede plaats, één punt achter koploper IJsselmeervogels.

Het is zaterdagavond 18.00 uur als de spelers VVSB en AFC de mooie grasmat betreden. Een minder courante aanvangstijd die in ieder geval niet leidt tot veel toeschouwers, want het is veel minder druk als in andere jaren. Dat kan ook liggen aan het weer, het regent pijpenstelen. Voor beide ploegen staat er veel op het spel. VVSB staat na vier wedstrijden helemaal onderaan met twee punten en wil nu eindelijk wel eens winnen. AFC staat op een met Spakenburg gedeelde tweede plaats, één punt achter koploper IJsselmeervogels en wil deze knappe start een goed vervolg geven op sportpark De Boekhorst waar door AFC de afgelopen twaalf seizoenen wisselende resultaten werden geboekt. Op 31 maart 2018, toen ons aller eerste hard knokte tegen degradatie, werd onder regie van interim-trainer André Wetzel met 0-2 gewonnen van de paarsgelen door doelpunten van Matthijs Jesse en Raily Ignacio. Hopelijk  gaat het vandaag in het 25e duel tussen VVSB en AFC ook die kant op, nu onder regie van Ulrich Landvreugd, die zijn trainerschap bij The Reds uitstekend is begonnen. Als we naar de opstellingen kijken ontbreekt de licht geblesseerde keeper Ruben Valk in de basis van VVSB. Hij wordt vervangen door Menno de Jong. Bij The Reds ontbreken door blessures captain Magid Jansen en Matthijs Jesse, Tim Linthorst is licht geblesseerd en begint op de bank. AFC speelt dus met een ander defensief centrum, maar Jonathan Richard, die vandaag de aanvoerdersband draagt en Johan Kulhan, hebben dit klusje al eerder, tegen De Treffers, uitstekend geklaard.

Nadat scheidsrechter Luca Cantineau voor het eerst gefloten heeft wordt al snel duidelijk welke ploeg de lakens uitdeelt. AFC speelt de bal goed rond en is over de vleugels zeer gevaarlijk. VVSB loopt terug en speelt vanaf het begin op de counter. In de 7e minuut bijna met resultaat als rechtsback Richelo Fecundo, die we ook nog kennen van zijn tijd bij HBS, heel veel ruimte krijgt maar die uiteindelijk niet benut. Zijn schot vliegt ver naast. Verder is de ploeg van trainer Jack Honsbeek enkele keren gevaarlijk bij een vrije trap, maar Tomas Arroyo en Patrick Batist koppen de hoge voorzetten net over. Verder heeft onze keeper Patrick Zonneveld geen enkel gevaar te duchten. Aan de andere kant moet zijn collega De Jong keer op keer handelend optreden. Dat doet de ‘stand in’ voor Valk, uitstekend. In de 13e minuut wordt hij door de paal geholpen als Raily Ignacio onverwacht uithaalt. Een paar minuten later wordt Raily na een puike voorzet van Derre Kwee door Tim de Rijk vastgehouden in het strafschopgebied en legt scheidsrechter Cantineau de bal op de stip. De door Yordi Teijsse iets te zacht ingeschoten bal wordt fraai uit de hoek getikt door De Jong. Teleurstellend voor onze jongens, maar AFC gaat onverdroten door met aanvallen. Melvin Grootfaam en Fouad Belarbi zijn op de vleugels een plaag voor hun tegenstander, maar de vaak goede voorzetten missen een adequate voortzetting. Yordi is overigens vlakbij maar zijn kopbal belandt op de lat. Met veel kunst en vliegwerk haalt VVSB de rust met 0-0 en zijn ‘vriend en vijand’ het er over eens dat AFC met 0-3 voor had moeten staan.

Maar aan ‘had moeten’ heb je natuurlijk helemaal niets en het kan in de tweede helft zo maar verkeren op De Boekhorst, dat heeft het verleden wel geleerd. En inderdaad, VVSB schiet na de thee uit de startblokken. Anders dan in de eerste helft wordt nu de aanval gezocht en vrijwel direct met succes als Patrick Batist in de 51e minuut Patrick Zonneveld verrast met een schuiver in de verre hoek die door het gladde veld extra snelheid krijgt. Vier minuten later is het weer raak voor Sint Bavo als Thomas van den Houten een bal half raakt en Lulinho Martins de bal van dichtbij onhoudbaar inschiet. 2-0, het thuispubliek op de banken, de AFC-aanhang is met stomheid geslagen. Hoe is dit na zo’n sterke eerste helft mogelijk? Maar het kan raar lopen in het voetbal, want twee minuten later is er aan Amsterdamse kant weer alle hoop op een goed resultaat als Milan Hoek goed door gaat, voorzet en Yordi keihard rode kaart waardig, door Danny Bakker wordt getorpedeerd in het strafschopgebied. Scheidsrechter Cantineau aarzelt geen moment en legt de bal weer op de stip. Nu is het de beurt aan Jonathan die de bal keihard in de bovenhoek streept. 2-1.

Het spel is nu echt op de wagen en AFC geeft net als vorige week tegen De Treffers flink gas. Yordi is heel dicht bij de gelijkmaker als hij een terug gekopte bal van Milan snoeihard net naast schiet. Maar even later is Kenny succesvol als hij in de 68e minuut een schitterende voorzet van Melvin achter De Jong kopt. 2-2 en de kansen zijn nu definitief gekeerd. Het wachten is op meer Amsterdamse doelpunten en die komen er ook. En hoe, want de derde en vierde goal van AFC zijn van grote schoonheid. De derde na een pass van pass van Derre Kwee op Fouad Belarbi  die met een mooie voorzet Raily bereikt bij de tweede paal.  Onze topschutter weet het kleine gaatje knap te benutten. De vierde goal is van Koen Bosma, die is ingevallen voor Milan Hoek. De voorzet van Raily is perfect en de goed meegelopen Koen kan van dichtbij scoren tegen zijn oude club. Het is in de 81e minuut 2-4 en VVSB gooit alles nog op de aanval. Bij een botsing moet Derre uitvallen en maakt Tim Linthorst nog even zijn opwachting. Met zijn lengte zijn alle hoge ballen door het midden een prooi voor Tim en kan onze aanval weer aan het werk worden gezet. Het is een wonder dat de bal er nog niet een paar keer in gaat bij VVSB, want Fouad, Raily en Yordi krijgen nog enkele 100% kansen. Maar het is kennelijk genoeg en als de wedstrijd na vier minuten extra tijd afgelopen is kunnen onze spelers trots zijn op de geleverde prestatie. Een 2-0 achterstand omzetten in een 2-4 zege is maar weinig clubs gegeven in Noordwijkerhout. 

Door dit eclatante succes staat ons eerste nu na vijf duels op een ongedeelde twee plek, één punt achter koploper IJsselmeervogels dat in de laatste minuut de winst veilig stelde tegen FC Lienden. Als we dit niveau kunnen vasthouden en zo veerkrachtig  blijven omgaan met tegenslagen ziet de toekomst er rooskleurig uit. We gaan het allemaal zien, te beginnen thuis voor de KNVB-beker as. dinsdag tegen Telstar, aanvang 17.00 uur, en daarna om 14.30 uur op zaterdag thuis tegen Jong Almere City FC voor de competitie.  Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee (82’ Tim Linthorst), Johan Kulhan, © Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek (68’ Koen Bosma), Yordi Teijsse, Fouad Belarbi, Raily Ignacio en Melvin Grootfaam (84’ Tom van den Brink).

Voor de TV samenvatting en interviews klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier