VVSB - AFC 2 - 3 met verslag

AFC wint de strijd tussen twee kemphanen van VVSB; zie https://youtu.be/1bNuLU7DXGQ

Veerkrachtig AFC wint in spectaculair duel van VVSB

In een sensationeel duel met wisselende kansen heeft AFC gewonnen van VVSB.
In Noordwijkerhout kwamen The Reds in de eerste helft verdiend op voorsprong. In de tweede helft drongen de paarsgelen aan en bogen de achterstand volledig om. In de slotminuten toonde AFC-veerkracht en kwam op gelijke hoogte. Niet veel later was het Amsterdamse feest compleet toen invaller Matthijs Jesse de winnende goal liet aantekenen. Door deze zege kwam AFC weer op gelijke hoogte met VVSB, twee verliespunten achter koploper FC Lienden en drie punten voor op de nummer acht JVC Cuijk. Met nog vijf wedstrijden is er dus nog helemaal niets beslist.

Op de eerste warme dag van dit jaar staat de uitwedstrijd tegen VVSB op het programma. Niet bepaald een makkie, want de laatste zege in Noordwijkerhout was in 2011, toen nog in de Hoofdklasse. Gelet op de ranglijst is een punt in ieder geval zeer wenselijk. Het is dringen geblazen voor de zeven promotieplaatsen. VVSB, de trotse halve finalist in de KNVB-beker, is de laatste competitiewedstrijden bijzonder op dreef. Bij AFC loopt het de afgelopen weken wat stroever. Bij elkaar opgeteld is VVSB vandaag de favoriet, maar we hebben van o.a. Engeland–Nederland en FC Barcelona – Real Madrid recent geleerd dat het resultaat ook weleens anders kan uitpakken dan vooraf gedacht. 

Als de teams het zonovergoten natuurgras betreden zien we dat bij VVSB centrale verdediger Jordy Zwart ontbreekt. Tim de Rijk is zijn vervanger. Bij AFC zijn keeper Youssef Abdallaoui, Melvin Grootfaam en Tom van den Brink niet van de partij. Keeper Laszlo Sandor staat weer tussen de palen, Koen Bosma speelt op de linkerflank tegen zijn oude club. Nadat scheidsrechter D’Onorio voor het eerst gefloten heeft blijkt al snel dat de toeschouwers vanmiddag een open wedstrijd krijgen voorgeschoteld. AFC verstopt zich niet. Integendeel. De eerste aanvallen vinden plaats richting het doel van VVSB-keeper Ronald van der Meer, die dit seizoen pas 15 keer werd gepasseerd, waaronder drie goals van AFC in de thuiswedstrijd tegen VVSB. Maar het eerste gevaar valt in de tiende minuut  aan de andere kant van het veld te noteren als balverlies van Magid Jansen tot een uitbraak van Maikey Parami leidt, die de beslissende goal maakte in de kwartfinale van de beker tegen FC Den Bosch. Gehinderd door Randel Shakison, die met grote stappen de achtervolging heeft ingezet, geeft Parami onzuiver af op Tomas Tavilla waardoor Laszlo de bal kan onderscheppen. Even later valt Mark van den Boogaart geblesseerd uit, zo vroeg in de wedstrijd een flinke tegenvaller. Het elftal wordt flink door elkaar geschud. Invaller Guido Moelee wordt op de voor hem vertrouwde linksback plaats geposteerd, Randel verhuist naar het hart van de defensie en captain Magid schuift een linie op. En dat alles al na elf minuten.

Toch is AFC in deze fase de beste ploeg met goede combinaties en veel druk op het paars-gele doel. Enkele vrije trappen, net buiten het strafschopgebied, zijn hier het gevolg van. Doelpunten levert dit nog niet op, want Van der Meer redt fraai op een schot van Koen Bosma in de verste hoek. Even later krijgt de minst gepasseerde keer van de Topklasse na een voorzet van Daan Sutorius de steun van Stefan Kraaijvanger, die de inzet van Pieter Koopman van de doellijn trapt.
In de 28e minuut is het toch raak als spits Pieter Koopman een lange bal meeneemt met de bovenarm en Van der Meer kansloos laat. Alles en iedereen van BAVO protesteert, maar de scheidsrechter keurt het doelpunt na raadpleging van zijn assistent toch goed. Na deze goal blijft het voor beide doelen spannend. Eerst knalt Edip Biberoglu de bal na een slalom hard over en daarna schiet Daan een vrije trap in de handen van Van der Meer. De mooist kans is echter voor Gioviallia Serbony die na een rush door het midden stuit op Laszlo die uitstekend zijn doel heeft verkleind. 0-1 dus bij rust, een verdiende voorsprong voor de ploeg van Bart Logchies, die echter geen enkele garantie biedt op een mooi eindresultaat, want het kan, zo weten we maar al te goed, flink stormen op Sportpark de Boekhorst.

De tweede helft begint al snel met de volgende personele domper. Na Mark valt ook Daan geblesseerd uit met een enkelblessure na een duel met Parami. Mitchell Theuns, die in 2013 nog twee keer op dit veld wist te scoren, valt voor Daan in. VVSB zet in deze fase alles op alles en probeert met veel fysieke inzet de stand een ander aanzien te geven. Scheidsrechter D’Onorio moet hier en daar handelend optreden om de wedstrijd in goede banen te leiden. De druk op het doel van AFC neemt toe, maar Laszlo en Randel, die fraaie duels uitvecht met spits Serbony, zijn voorlopig de baas. Tot de 71e minuut als Parami een voorzet van De Rijk in de touwen schiet. 1-1 en de wedstrijd kan weer alle kanten op. VVSB brengt nu Tommy Bekooy, met negen doelpunten de topscorer van Sint Bavo. De wedstrijd is gekanteld en een tweede doelpunt van de thuisploeg hangt in de lucht. En ja hoor, in de 80e minuut valt iedereen met een paarsgeel hart elkaar in de armen als Serbony een misverstand in onze defensie hardhandig afstraft. 2-1 en de zoveelste nederlaag in Noordwijkerhout ligt in het verschiet.

Met nog ruim tien minuten te gaan probeert AFC de bakens te verzetten. Een aanvaller, Matthijs Jesse, valt in voor een verdediger, Geoffrey Galata. De aanval wordt uitdrukkelijk gezocht, er mag vanmiddag beslist niet verloren worden. Maar gaat het nog lukken tegen de minst gepasseerde defensie van de Topklasse? Het antwoord is ja want captain Magid en Pieter, tikken de bal na mooie corner van Koen, in een volgepakt doelgebied, in hechte samenwerking over de lijn en het staat met nog maar een paar minuten te gaan toch weer gelijk. Het thuispubliek is verbijsterd en een minuut later wordt het nog erger als Edip na een slalom Van der Meer op de proef stelt. De VVSB-goalie krijgt de schuiver niet helemaal onder controle en Matthijs, krap drie minuten in het veld, is er als de kippen bij om de rebound in de het net te schieten. Het blijkt even later de winnende goal te zijn, voetbal als een jongensboek. Grootvader Wim Jesse en uw scribent vallen elkaar op de tribune in de armen.

In de bestuurskamer stromen na afloop de andere uitslagen langzaam binnen en onderstrepen nog eens het belang van deze spectaculaire winst op VVSB. JVC Cuijk wint uit van EVV en voegt zich daardoor bij de acht kandidaten voor de te vergeven zeven promotieplaatsen. De onderlinge verschillen zijn heel klein. Er is in de resterende vijf competitieronden, met veel onderlinge duels, nog van alles mogelijk. Vandaag heeft een veerkrachtig AFC een belangrijke stap gezet richting Tweede Divisie, niets meer en niets minder. Zondag aanstaande kan op Sportpark Goed Genoeg weer een belangrijke stap worden gezet tegen Hercules. Komt dat zien!

MvdW
Opstelling AFC: Laszlo Sandor , Marien Willemsen, Randel shakison, Geoffrey Galata (82. Matthijs Jesse), Magid Jansen ©, Mark van den Boogaart (11. Guido Moelee), Jonathan Richard, Daan Sutorius (50. Mitchell Theuns), Edip Biberoglu, Pieter Koopman, Koen Bosma
 

Voor andere verslagen van VVSB – AFC zie onder knop Topklasse bij Topklasse Nieuws

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier


"We gaan dit lekker vieren met de boys", zegt matchwinner Mathijs Jesse


Bart Logchies na wonderlijke zege: "Dit is lekker"