Voorbeschouwing

AFC gaat tegen FC Lisse voor vijfde thuiszege op rij

AFC ontvangt zaterdag FC Lisse dat afgelopen seizoen overtuigend kampioen werd in de Derde Divisie. In het seizoen 2017-2018 speelde FC Lisse ook in de Tweede Divisie, maar dat avontuur duurde maar één seizoen. Dat scenario zullen de geel-blauwen onder leiding van trainer Raymond Bronkhorst dit seizoen natuurlijk willen voorkomen. Na iets meer dan een kwart van de wedstrijden is de Algeheel Amateurkampioen van 2007-2008 goed op weg. FC Lisse staat twaalfde met twaalf punten, maar drie punten minder dan AFC dat met vijftien punten vijfde staat. De spanning in het brede middensegment is groot, de onderlinge verschillen zijn klein. Bovenaan hebben de titelfavorieten Quick Boys, HHC Hardenberg en Katwijk zich gemeld, helemaal onderaan heeft debutant OFC het erg lastig. Als we wat nader inzoomen op de resultaten van FC Lisse dit seizoen dan zien we dat de start uitstekend was. De eerste vier wedstrijden leverden acht punten op. Een gelijkspel (1-1) op Het Kasteel tegen Jong Sparta, een 4-0 zege thuis op Kozakken Boys, een gelijkspel thuis (1-1) tegen Excelsior Maassluis en een fraaie 1-2 overwinning uit op Noordwijk bezorgden FC Lisse een mooie plek in het rechter rijtje.

De laatste vijf wedstrijden verliepen minder voorspoedig. Van Spakenburg werd uit met 3-1 verloren, tegen Scheveningen werd thuis gelijk gespeeld (1-1) en van Quick Boys in Katwijk met 3-1 verloren. Van OFC werd vervolgens op thuisbasis Ter Specke met 2-1 gewonnen en afgelopen dinsdag werd met 2-4 verloren van Jong Volendam in een wedstrijd met wisselende kansen. De beloften uit Volendam stonden al snel voor met 0-2 voor toen Jeffrey Klijbroek FC Lisse terugbracht in de wedstrijd. Na een rode kaart voor Volendam en een tweede goal van Lisse via Enzo Stroo leken de geel-blauwen op een overwinning af te stevenen, maar niets was minder waar. Jong Volendam sloeg met tien man alsnog hard toe, een domper van jewelste.

AFC speelde midweeks de uitwedstrijd tegen HHC Hardenberg, dat met Quick Boys op kop staat. Een avondwedstrijd, 152 kilometer in de bus naar het nood-oosten van Overijssel, voor een amateurselectie nauwelijks te doen. Kennelijk wordt daar in Zeist niet zo zwaar aan getild. De wedstrijd tegen HHC was spannend, maar gescoord werd er niet op sportpark De Boshoek en dus konden trainer Benno Nihom en zijn spelers met een redelijk resultaat weer terug naar Amsterdam. De achterstand op de koplopers bleef vier punten en dat is met nog 25 wedstrijden te gaan verre van onoverbrugbaar. Kijkend naar de resultaten van AFC tot nog toe valt op dat we niet veel scoren, maar ook weinig doelpunten tegen krijgen. Onze aanval met Melvin Platje en Raily Ignacio in de spits sticht veel gevaar maar veel doelpunten levert dat nog niet op. Elf goals uit negen wedstrijden is minder dan we mogen verwachten op basis van de reputatie van onze spitsen, maar wat niet is kan zo maar komen. Omgekeerd staat onze defensie als een huis, dat was ook in Hardenberg weer het geval. Zes doelpunten tegen in negen wedstrijden is erg weinig, alleen Katwijk doet het met drie (!) goals nog veel beter. Keeper Gijs van Zetten hield maar liefst vijf keer de nul, prima de luxe!

Zoomen we ook bij AFC wat nader in op de resultaten dan valt vooral op dat The Reds het op sportpark Goed Genoeg heel wat beter doen dan buitenhuis. Alle wedstrijden werden in Amsterdam gewonnen. Van IJsselmeervogels met 3-0, van Katwijk met 1-0, van Rijnsburgse Boys met 2-0 en van Jong Sparta met 2-1. Buiten Mokum werd nog niet gewonnen. In Groesbeek werd met 2-1 verloren van De Treffers, in Tiel werd het tegen TEC 2-2, aan Spanjaardslaan werd het tegen Kon. HFC 0-0, in Werkendam werd met 1-0 verloren van Kozakken Boys en in Hardenberg werd het eerder deze week 0-0. Al met al een wisselend beeld. Mooie resultaten zoals thuis tegen Katwijk en Rijnsburgse Boys, teleurstellende uitslagen zoals tegen TEC en Kozakken Boys. Vorig seizoen eindigde AFC op een zeer verdienstelijke zesde plaats, ruim achter kampioen Katwijk. Nu staat AFC vijfde, is er na negen wedstrijden nog van alles mogelijk.

Wanneer we ook nog even kijken naar de selectie van FC Lisse dan zien we dat de geel-blauwen spelen met een mix van het succesvolle team van het vorig seizoen en verschillende nieuwe spelers. Zo kwam Max Hudepohl over van Rijnsburgse Boys, Franklin Lewis van Kon. HFC, Wout Heemskerk van VVSB, Allon Koene van HBOK en Romano de Jonge van Ajax Zaterdag. Jeffrey Kleybroek en Enzo Schoo, dit seizoen samen goed voor acht goals, keeper Erik Cummins, Kevin van der Zwet, David Verweij, Toon Zwetsloot en Tom Noordhoff maakten deel uit van de kampioensploeg van FC Lisse.

Wat gaat het zaterdag vandaag worden op sportpark Goed Genoeg? Kijkend naar de resultaten van beide teams lijkt AFC licht favoriet. The Reds zijn op eigen veld nog ongeslagen, ook tegen sterke ploegen als Katwijk en Rijnsburgse Boys. FC Lisse doet wat betreft het puntentotaal niet veel onder voor AFC, maar is de laatste tijd wel wat minder in vorm. Vooral de thuisnederlaag tegen Jong Volendam zal hard zijn aangekomen. Anderzijds schiet ook de uitzege van FC Lisse op Noordwijk in het oog: dat is zonder meer een knappe prestatie. Het is in die mooie badplaats altijd een lastige wedstrijd, AFC kan erover meepraten. Als we tot slot de onderlinge wedstrijden in ogenschouw nemen dan zien we dat AFC en FC Lisse vooraf aan dit seizoen op sportpark Goed Genoeg een oefenwedstrijd speelden die door The Reds met 3-0 gewonnen werd. In de beker werd het op 21 september 2021 2-1 voor AFC na een spannende wedstrijd op sportpark Ter Specke. In competitieverband ontmoetten AFC en FC Lisse elkaar alleen in het seizoen 2017-2018. AFC verloor uit met 2-0, thuis werd het 4-2 voor The Reds. Nu, vijf seizoenen later, staat de wedstrijd AFC-FC Lisse gelukkig weer op het programma. Zeker ook voor Oussama Siali een bijzondere wedstrijd want hij maakte in 2020 de overstap van FC Lisse naar AFC. Laten we hopen op een aantrekkelijke wedstrijd met veel doelpunten. Succes!

MvdW