Voorbeschouwing WKE - AFC

AFC GAAT VOL VERTROUWEN OP BEZOEK BIJ KOPLOPER WKE

Na het bekertreffen tegen FC Emmen van afgelopen dinsdag gaat ons eerste zondag aanstaande in Emmen op bezoek bij het altijd gastvrije WKE. Een flinke rit van 187 km, maar dan heb je ook wat!
WKE is na vijf wedstrijden de trotse koploper van de Zondag Topklasse met 13 punten, AFC staat derde op drie punten achterstand. De wedstrijd op sportpark Grote Geert is dus een regelrechte kraker met mogelijk flinke consequenties voor de stand. Het wordt zo wie zo weer een spannend weekend met wedstrijden als HBS-UNA (de huidige nummer 2), Kon. HFC (nummer 6) tegen de nummer 4 Hercules en De Treffers (9) tegen VVSB (5 ).

WKE staat dus fier bovenaan en dat is zeer knap als je de tegenstanders beziet waartegen gespeeld is. Zo werd de openingswedstrijd in het verre Echt met 1-0 gewonnen van EVV, werd met 3-2 thuis gewonnen van de door velen getipte kampioenskandidaat De Treffers,  werd in Tiel met 2-0 gewonnen van de algeheel kampioen FC  Lienden, werd in Emmen gelijk gespeeld tegen het sterke UNA en werd zondag  j.l. met 1-0 gewonnen van VVSB, in Noordwijkerhout nog wel. Een veel zwaarder programma is niet goed denkbaar.
Maar ook in de beker werd zeer goed gepresteerd. Zo won WKE in de eerste ronde met 3-0 van het toch niet kinderachtige GVVV en werd gisteravond  op Grote Geert pas na  verlenging van FC Den Bosch verloren, mede omdat WKE in de verlenging met negen man door moest na rood voor Emad Sanafikha en Erik Eleveld.

Het is op z’n minst opmerkelijk dat WKE tot dit alles in staat is. De algeheel amateurkampioen van 2009 verkeerde in 2014 in grote financiële problemen, het faillissement werd door de belastingdienst aangevraagd en de inventaris werd geveild. Dankzij de hulp van sponsoren en benefietacties werd WKE op het nippertje van de ondergang gered, maar moest door nieuwe financiële problemen aan het eind van vorig seizoen de begroting voor het eerste drastisch inkrimpen. Een groot aantal spelers vertrokken naar andere verengingen, waaronder Jan Hooiveld (HHC Harderberg), Orlando Smeekes (FC Den Bosch), Yume Ramos (ONS Boso Sneek), Diederik Bangma (Achilles 1894) en Guillano Grot (FC Lienden).
De noodklok werd geluid en er werd serieus gedacht aan vrijwillige degradatie naar de Eerste Klasse. De KNVB gaf daar geen toestemming voor  waarna naar andere wegen werd gezocht om toch op Topklasse niveau te kunnen blijven spelen. En met succes! Negen basisspelers bleken alsnog bij te tekenen en er werden enkele nieuwe spelers aangetrokken. Zo keerde spits Henk Bakker na een profcarrière bij o.a. FC Emmen weer terug bij WKE, net als de keepersheld Raymond Breukeveld die in de strijd om het algeheel kampioenschap van Nederland in 2009 tegen Rijnsburgse Boys de beslissende strafschop hield voor WKE. Maar er werden nog meer spelers aangetrokken, waaronder de 18 jarige centrumspits Junior Albertus, die in de A 1 van Feyenoord speelde en ook al uitkwam voor Oranje onder 18. Via de jeugd van FC Emmen kwam dit grote talent bij WKE terecht waar hij iedere week in de basis staat en topscorer is. Tegen FC Den Bosch maakte Junior Albertus ook beide doelpunten.

Al met al is de wederopstanding van WKE een feit en is deze Drentse feniks weer helemaal terug aan het front met een fysiek en technisch sterk team. Het wordt aanstaande zondag dus geen makkie voor ons eerste! Maar we reizen  naar Emmen af in de wetenschap dat AFC graag tegen WKE speelt en dat de onderlinge resultaten in het voordeel zijn van The Reds. In Emmen werd nog nooit verloren. We herinneren ons nog de 4-0 winst op 18 september 2011 in het stadion van FC Emmen (het WKE-veld werd toen van kunstgras voorzien) met doelpunten van Ronnie van Es (2x), Sjoerd Jens en Joost Heij. Op 5 mei 2013 werd op Grote Geert gewonnen met 0-3 door doelpunten van Sjoerd en Joshua Patrick (2x). In dat zelfde jaar werd op 10 november weer gewonnen in Emmen (2-3) door doelpunten van Tim Wulffraat, Laurens Samsom en een penalty van Enrico Patrick. Afgelopen seizoen werden op 8 maart 2015 de punten gedeeld (2-2). Enrico  wist toen wederom een penalty te benutten en Pepijn Veerman (helaas nog steeds geblesseerd) maakte pal voor tijd de zeer bejubelde gelijkmaker.

En hoewel deze mooie resultaten uit het verleden uiteraard geen garantie zijn voor de toekomst geven ze wel een geruststellend gevoel. Een gevoel dat verder gevoed wordt door de goede resultaten dit seizoen. Ook tegen FC Emmen werd afgelopen dinsdag uitstekend gevoetbald. De huidige nummer zeven van de Jupiler League had in de slotfase niet over geluk te klagen. Zondag aanstaande ontmoeten we dus een andere sterke tegenstander uit Emmen. Behoudt ons eerste de ongeslagen status op sportpark Grote Geert? Het zal er om spannen. Heel veel succes!

MvdW