Voorbeschouwing VVSB - AFC

FIGHTING SPIRIT AFC KAN OOK TEGEN VVSB DOORSLAGGEVEND ZIJN

Zaterdag as. 15.30 uur ontmoeten twee zondagclubs elkaar in Noordwijkerhout. De wedstrijd tussen VVSB en AFC wordt rechtstreeks door Fox Sports uitgezonden, vandaar. Het biedt onze supporters die niet in gelegenheid zijn op zaterdagmiddag naar Noordwijkerhout af te reizen toch de kans om dit ongetwijfeld spannende duel te volgen. De wedstrijden tussen VVSB en AFC zorgen altijd voor veel spektakel. Dat was in de Hoofdklasse en Topklasse het geval, dat zal komende zaterdag op Sportpark de Boekhorst niet anders zijn.

De Voetbal Vereniging Sint Bavo en de Amsterdamsche Football Club troffen elkaar 22 keer in competitieverband. Het totaal resultaat is mooi in evenwicht. In Noordwijkerhout wonnen The Reds drie keer, vijf maal werd verloren en drie keer werd het gelijk. In Amsterdam won AFC vijf keer, drie keer werd verloren en drie maal werd het gelijk. De grootste nederlaag (5-1) werd op 11 maart 2007 uit geleden. Op deze wedstrijd, die zich vooral kenmerkte door gooi- en smijtwerk, kijken beide verenigingen zeker niet met plezier terug. Ook Ton du Chatinier niet die van 2006-2008 voor de tweede keer trainer-coach was van AFC.  Maar gelukkig bleef het bij dit incident en zijn alle andere wedstrijden op zeer sportieve wijze verlopen. De grootste winst voor AFC was er op 10 april 2010 toen met 3-0 werd gewonnen van de paarsgelen door goals van Patrick Krop, Ronnie van Es en Lutzen Brink. Heel vaak was het verschil echter maar één goal. We herinneren ons nog heel goed de uitwedstrijd op 3 april 2016 toen het er in verband met plaatsing voor de Tweede Divisie echt op aan kwam. AFC nam in dit cruciale duel de leiding  via Pieter Koopman, waarna Maikey Parami BAVO op gelijke hoogte bracht. Toen Giovialli Serbony laat in de tweede helft VVSB een voorsprong bezorgde zag  het er even zeer donker uit voor AFC. Maar zie, in de slotminuten wisten The Reds, niet alleen de gelijkmaker te maken via Magid Jansen en Pieter, maar werd  zelfs gewonnen nadat een matig verwerkte  schuiver van Edip Biberoglu door Matthijs Jesse in de touwen werd gewerkt. Een fantastische zegen die voor AFC de weg opende naar de Tweede Divisie waarvoor ook VVSB zich overtuigend wist te plaatsen. Eerder in het seizoen waren The Reds in Amsterdam al te sterk voor de ploeg van trainer-coach Wilfred van Leeuwen. Op Sportpark Goed Genoeg werd het ten slotte 3-1, nadat VVSB via Tommy Bekooy de leiding had genomen. Daan Sutorius schoot de gelijkmaker binnen waarna AFC in het laatste kwartier toesloeg via goals van Pieter en weer Daan die na een splijtende combinatie met de in Noordwijkerhout wel bekende Koen Bosma de wedstrijd besliste.

VVSB en AFC plaatsten zich voor de Tweede Divisie en dat was conform de verwachtingen. Door het faillissement van WKE werd het nog even lastig voor The Reds, maar op  de voorlaatste competitiedag kon de promotievlag worden gehesen. Bij VVSB

ging de vlag al eerder in top na een ongekend succesvol bekeravontuur dat strandde in de halve finale toen FC Utrecht op thuisbasis De Galgenwaard een maatje te groot was. Noordwijkerhout stond in deze periode op z’n kop en HEMA-stagiair Maikey Parami was meer op de televisie dan premier Rutte. Maar inmiddels is de rust weer gekeerd en moeten de paarsgelen flink aan de bak in de Tweede Divisie. Dit met een  zeer ervaren ploeg die niet veel veranderd is ten opzichte van vorig seizoen.  Een belangrijke aanwinst is de talentvolle rechtsback Richelo Fecunda, die we kennen van HBS. Daarnaast  kwam Guido Pauw over van FC Lisse. De start van de competitie was voor VVSB lood zwaar. In de openingswedstrijd was algeheel amateur kampioen Excelsior Maassluis de tegenstander. In Maassluis werd in een niet al te beste wedstrijd met 2-0 verloren. De week daarop was titelfavoriet Kozakken Boys te gast op Sportpark de Boekhorst. De semi-profs uit Werkendam waren veel te sterk en wonnen afgetekend met 1-4. Parami redde 10 minuten voor tijd de paarsgele eer. Na deze domper ging de reis naar de Betuwe, waar de algeheel kampioen van Nederland 2014-2015 de tegenstander was. Weer geen makkie dus, maar VVSB liet tegen FC Lienden vooral in de tweede helft zien wat het waard is en wist prachtig met 0-2 te winnen via goals van Jordy Zwart en Tim de Rijk. Een indrukwekkende zege. In het vierde duel werd in Noordwijkerhout Jong Vitesse op zij gezet met een sterke eindsprint. In de slotminuten beslisten Giovalli Serbony en Tommy Bekooy de wedstrijd. Afgelopen zondag werd het aan de Spanjaardlaan 0-0 tegen Kon. HFC  na een spannend duel met wisselende kansen. Al met al staat VVSB na een zware ouverture er goed voor met een met Katwijk, Lienden en TEC gedeelde zevende plaats, maar vier punten achter de koplopers Jong AZ en GVVV. 

AFC staat er ook goed voor en heeft zelfs drie punten meer dan VVSB. Maar het programma tot nog toe was wel wat lichter dan dat van de paarsgelen. Neemt niet weg dat de ploeg van Ton du Chatinier een mooie start heeft in de Tweede Divisie met o.a. knappe zeges op De Treffers en Kon. HFC.  De fighting spirit is uitstekend, waardoor  vooral in de slotminuten de punten konden worden gepakt. Zo ook tegen UNA afgelopen zondag, toen Daan in de allerlaatste seconde de gelijkmaker in het net kopte. Het halfvolle glas smaakte na afloop erg goed ondanks de wetenschap dat een zege de koppositie had opgeleverd. Maar aan ‘hadden’ heb je natuurlijk niets.  AFC beschikt dit seizoen over een brede selectie en die is dan ook hard nodig als je de blessures in ogenschouw neemt. Zo moest spits Pepijn Kluin na een lange revalidatieperiode weer afhaken met een zware, verdrietig stemmende knieblessure en werd ook captain Magid Jansen afgelopen zondag met een fikse blessure geconfronteerd. Tegen UNA ontbraken ‘vaste waardes’ Melvin Grootfaam en Marien Willemsen op de spelerslijst. Dat geldt ook voor Mark van den Boogaart , die hopelijk voor de jaarwisseling weer beschikbaar is. Met nog 29 (!) wedstrijden te gaan is het dus goed om te weten dat AFC met de nieuwkomers Teun van Zweeden (Ajax A 1), Jordi van Gelderen (KTP Finland), Johan Kulhan (FC Emmen), Sam Nijpels (JVC Cuijk), Sem Witteveen (Achilles’29), Glenn van Zoolingen (Ajax am.) en keeper Patrick Zonneveld (IJsselmeervogels) veel mogelijkheden heeft. Dat geldt uitdrukkelijk ook voor Danny Goedkoop en Matthijs Jesse, die afkomstig zijn uit de eigen jeugdgelederen. 

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden op Sportpark de Boekhorst? Het zal er zeker om spannen. De afgelopen zes jaar in de Topklasse wist VVSB drie keer thuis te winnen van AFC, steeds maar met een goal verschil, twee keer werd het gelijk en afgelopen seizoen gingen The Reds in de ‘dying seconds’ er met de buit  van door. Met de gebruikelijke fighting spirit en een beetje geluk is dit laatste scenario voor ons eerste voor herhaling vatbaar. Succes!

MvdW