Voorbeschouwing UNA - AFC

AFC gaat in Zeelst voor vijfde uitzege op rij

Zondag aanstaande gaat de 126 km lange reis naar Zeelst, een 5307 inwoners tellende wijk van Veldhoven, onder de rook van Eindhoven. We gaan op bezoek bij Voetbalvereniging Uitspanning Na Arbeid. UNA is niet zo maar een amateurclub. In de Top 200 van hoogst spelende amateurclubs in Nederland, gebaseerd op het competitieniveau van het eerste, A 1, A 2, B 1, B 2, C 1, C 2, D 1 en D 2, staat UNA op een prachtige tweede plaats, voor onze vrienden van Be Quick 1887 uit Groningen. AFC staat weer eerste in deze ranglijst, voor de derde keer opgesteld door voetbalvakblad De voetbaltrainer. Wel iets om trots op te zijn.

In de afgelopen jaren kwam AFC zeven keer uit tegen UNA. De balans slaat iets in het voordeel door van The Reds. Op sportpark Goed Genoeg werd het verschil gemaakt met drie overwinningen en een nederlaag. Op sportpark Zeelst  is er sprake van evenwicht met een overwinning , een gelijkspel en een nederlaag. Afgelopen seizoen werd het in Zeelst  gelijk (1-1) onder regie van trainer Stanley Menzo. In de allerlaatste minuut maakte Pepijn Veerman de luid bejubelde gelijkmaker. Dit seizoen werd het op 8 november 2015 2-0 voor AFC. Een zege waar niets op viel aan te merken. AFC domineerde de wedstrijd, maar we mochten wat blij zijn dat Willem Tiemen niet in de eerste minuut voor UNA doel trof. Koen Bosma tekende in deze wedstrijd voor de twee doelpunten. Vooral de eerste goal mocht er zijn. Een loepzuivere voorzet van Edip Biberoglu werd door Koen weergaloos ingekopt a la Bep Bakhuys (Nederland-Belgie, 14 maart 1934).

Hoe gaat het verder in dit ultra spannende, inmiddels door competitievervalsing getekende seizoen? UNA startte als één van de grote favorieten, mede gelet op de resultaten in de laatste twee seizoenen. De trots van Zeelst e.o. werd niet alleen twee keer tweede, niet ver achter de toenmalige kampioenen AFC en FC Lienden, maar was ook de club die in beide seizoenen het meeste doel trof van alle zaterdag- en zondag topklassers.
Het begin van de competitie maakte UNA deze favorietenrol helemaal waar en stond na vier wedstrijden dan ook bovenaan. Vooral de grote overwinning  op Magreb’90 (0-5) in Utrecht maakte indruk. Daarna werden de resultaten wat minder en wisselden de zeges (o.a. 6-0 thuis tegen SWZ Sneek) en nederlagen  (o.a. 0-4 thuis tegen De Treffers) elkaar af. UNA staat nu op een zevende plaats, mede door de voor deze club geringe schade als gevolg van het wegvallen van WKE. De afstand op koploper TEC bedraagt in de nieuwe stand zes punten en op AFC vier punten. Op de nummer acht JVC Cuijk  slechts één punt. HSC’21 volgt op drie punten achter UNA op een negende plaats. Ook voor onze gastheren aanstaande zondag telt dus ieder punt.
De geel-zwarten hebben nog een heel zwaar programma voor de boeg met vijf uitwedstrijden, waaronder in Echt tegen EVV en in Haarlem tegen Kon. HFC. Het zal er voor UNA om spannen of het de tweede of derde divisie wordt. Derde divisie, een nieuwe naam voor de Topklasse. Het moet niet veel gekker worden.

Spannend is het natuurlijk ook voor AFC, zeker na het vertrek van WKE, de algeheel amateurkampioen van 2009, die wat betreft de kans op voortbestaan beter of veel beter in resp. de Jupiler League of Eredivisie had kunnen spelen.  Een treurige zaak van meten met verschillende maten. Hoe het ook zij, Bart Logchies zal met zijn team alles op alles moeten zetten om in de komende acht wedstrijden in de top van de Topklasse te blijven. Afgelopen zondag werd hiertoe thuis een belangrijke stap gezet  tegen Magreb’90. In een enerverende wedstrijd werd uiteindelijk met 2-1 gewonnen en toonde AFC voldoende veerkracht om de 0-1 achterstand  bij rust in de tweede helft om te zetten in een overwinning. Maar ook dit duel maakte heel duidelijk dat er geen makkelijke wedstrijden meer zijn. Daarvoor zijn de verschillen te klein en de belangen te groot.

Wat gaat het zondag worden in Noord-Brabant? UNA heeft het thuisvoordeel en speelt thuis inderdaad beter dan buiten de deur. Alleen De Treffers en EVV wisten van de geelzwarten op sportpark Zeelst te winnen. Van de vijf laatste wedstrijden werden er drie gewonnen en twee verloren. De laatste thuiswedstrijd werd met 2-0 gewonnen van JVC Cuijk. Topscorer Mark Janssen, het afgelopen seizoen nog te bewonderen bij JVC Cuijk, nam de openingsgoal voor zijn rekening. Afgelopen zondag werd in Noordwijkerhout met 2-1 verloren. VVSB scoorde via HEMA-medewerker Maiky Parami in de laatste minuut de winnende. Net als UNA is AFC in eigen huis succesvoller dan buiten Amsterdam, maar het ‘uitcomplex’ van het eerste deel van de competitie is niet meer existent. De laatste vier uitwedstrijden in Sneek, Rosmalen, Groesbeek en Echt werden gewonnen. Zeelst zou goed in dit rijtje passen! Ons eerste reist in ieder geval vol vertrouwen af naar het zuiden. Op naar de vijfde uitzege op rij. Veel succes.

MvdW