Voorbeschouwing TEC - AFC

AFC SLUIT GESLAAGD SEIZOEN AF IN TIEL

Aanstaande maandag, tweede Pinksterdag, gaat de reis naar Tiel. Op Sportpark De Lok wordt het seizoen afgesloten tegen de Tielse Eendracht Combinatie. We herinneren ons nog de thuiswedstrijd tegen TEC, mogelijk het beste duel van ons eerste dit seizoen. Het publiek genoot op 6 september 2015 van twee aanvallende teams, die erg goed tegen elkaar waren opgewassen. Pal voor tijd besliste Daan Sutorius met een fraaie goal de wedstrijd en won AFC ook de tweede thuiswedstrijd met 3-2 na een 1-2 achterstand. Maar het had net zo goed ook andersom kunnen zijn, want TEC speelde uitstekend en had in Kurtley de Windt en Jip Bartels (woonachtig in Amsterdam!) twee levensgevaarlijke spitsen.

Inmiddels zijn we dus bijna een seizoen verder en zijn de kaarten voor de Tweede Divisie bijna geschud. In de Zaterdag en Zondag Topklasse zijn zes van de zeven promovendi bekend. In de duels GVVV – Rijnsburgse Boys en HSC’21 – UNA vallen in de slotronde de laatste beslissingen. Mits het niet gelijk wordt, want dan moeten genoemde clubs weer tegen elkaar aantreden, maar dan op neutraal terrein. Spannend! Voor AFC is de spanning er af en kon afgelopen zondag de promotievlag worden gehesen. Niet helemaal in opperste vreugde na de verdiende nederlaag tegen Kon. HFC, maar de prestatie over een heel seizoen genomen was er natuurlijk wel degelijk. Het doel, plaatsing voor de Tweede Divisie, was gerealiseerd en daar hoorde wel degelijk een feestje bij.

De competitie zit er dus bijna op en daarmee ook de Topklasse. Deze top van de amateurpiramide, zes jaar geleden met veel wapengekletter geïntroduceerd door de KNVB, moet plaats maken voor een nieuwe, nog steilere aanpak. Dit ten koste van het amateurvoetbal, dat door haar eigen bond ten grave is gedragen. FC Lienden en de Zaterdagkampioen (Katwijk?) maken uit wie de laatste algeheel amateurkampioen van Nederland zal zijn. Dat zeer oude instituut houdt dus op te bestaan. Hoe is dit toch allemaal mogelijk? Waarom lopen de verenigingen in de top van zaterdagvoetboel zo piramidaal achter dit waan denken van de bond aan en zijn de overige clubs niet bij machte om de teloorgang van het amateurvoetbal te stoppen? Vragen, die in deze voorbeschouwing niet beantwoord kunnen worden, maar die uw scribent, zo veel is duidelijk (!), wel zwaar op de maag liggen.

Terug naar TEC, de tegenstander van komende maandag, die nu op een fraaie tweede plaats staat. Voor een debutant in de Topklasse een geweldige prestatie, met een team dat maar heel weinig afwijkt van het elftal dat een jaar eerder kampioen werd in de Hoofdklasse. De ploeg van de nieuwe trainer Frits van den Berk startte dit seizoen met wisselend succes, maar vanaf 29 november werd zes keer achtereen gewonnen en werd de basis gelegd voor promotie. Het faillissement van WKE hielp daarbij ook een handje want TEC verloor thuis van deze roemruchte vereniging en speelde in Emmen gelijk. Ten slotte werd met streekgenoot FC Lienden geknokt voor het kampioenschap, maar op Sportpark De Lok werd met 0-1 verloren, net als bij FC Lienden thuis. FC Lienden werd dus kampioen, ook omdat wij in het laatste deel van de competitie het onderspit moesten delven tegen de blauwwitte zebra’s. FC Lienden was wederom de sterkste van de Zondag Topklasse, maar profiteerde ook volop van vroegtijdig afscheid van WKE. Wanneer WKE het seizoen had afgemaakt was de schaal mogelijk naar een andere vereniging gegaan. We zullen het nooit weten.

Voor AFC is de laatste wedstrijd niet meer echt van belang. Mogelijk kunnen we bij winst nog een of twee plaatsen stijgen of bij een andere uitslag nog een plekje zakken. Voor de geschiedenis maakt dat allemaal niet zoveel uit. Het vizier is al weer gericht op het volgende seizoen, waarin we het zullen moeten doen zonder Geoffrey Galata en Jasper de Haer, die na een prachtige voetbalcarrière er mee stoppen, Mitchell Theuns (vertrekt naar OFC), Youssef Abdellaoui (Blauw Wit Beursbengels), Jermano Huwae (Fortuna Wormerveer), Bas Middelkoop (Swift) en Randel Shakison, die volgend seizoen uitkomt voor TEC. Ongetwijfeld worden de vacante plekken in de A-selectie weer opgevuld met getalenteerde nieuwe spelers. De namen van Patrick Zonneveld (komt over van IJsselmeervogels), Glenn van Zoolingen (Ajax amateurs) en Sam Nijpels (JVC Cuijk) zijn reeds bekend. Wie er zondag aanstaande in Tiel spelen is nog ongewis. In ieder geval zijn Geoffrey (geblesseerd) en Magid Jansen (geschorst) niet van de partij. Laten we hopen op een prachtige  wedstrijd in Tiel tussen TEC en AFC, net zoals dat eerder in dit seizoen het geval was. De Topklasse verdient een fraai slotakkoord.

MvdW