Voorbeschouwing SZW Boso Sneek - AFC

AFC wil in Sneek niet nog eens de kaas van het brood laten eten

Zondag aanstaande speelt ons aller eerste de 15e wedstrijd en daarmee zit de eerste competitiehelft er op. De 126 km lange, 1.21 uur durende reis gaat dit keer naar Sneek in de Zuidwesthoek van Friesland. Misschien een reden voor een wat langer verblijf aldaar, want dat is met de Waterpoort en het Nationaal Modelspoor Museum (voor de hobbyisten onder ons met een grote zolder) de moeite waard. Ook de drabbelkoek schijnt lekker te zijn, voor in de pauze. De 33.000 inwoners tellende gemeente Sneek is gezegend met twee clubs in de Topklasse. ONS Sneek speelt in de Zaterdag Topklasse en staat op een 11e plek, 4 punten achter Rijnsburgse Boys dat zevende staat. Sneek Wit Zwart komt uit in de Zondag topklasse en is sinds afgelopen zondag rode lantaarndrager. Opvallend is ook dat beide verenigingen dezelfde sponsor (BOSO) hebben en die ook aan hun clubnaam hebben toegevoegd. Wij spreken voluit over VV SZW Boso Sneek en ONS BOSO Sneek. 

De banden van AFC met Sneek Wit Zwart (SWZ) gaan lang terug. Op 12 september 1937 speelden The Reds in Sneek op het toenmalige sportpark ‘De Appelhof’ de openingswedstrijd. In 1967 spelen beide verenigingen weer tegen elkaar in de strijd om het algehele landskampioenschap. AFC won op het nippertje maar kwam uiteindelijk in de strijd om het kampioenschap tekort tegen VV Middelburg. In 1970 slaagt SWZ er in algeheel kampioen van Nederland te worden, waarmee meteen het hoogtepunt in de clubhistorie wordt bereikt. In de Topklasse speelden SWZ en AFC in het seizoen 2012-2013 tegen elkaar.  Op 21 oktober 2012 werd het op Sportpark Goed Genoeg 2-0. Voor AFC scoorden Mike Ruijter en Sjoerd Jens direct na rust. Beide clubs konden toen nog niet bevroeden dat het een heel lastig seizoen zou worden. Velen van ons kunnen zich nog de knotsgekke uitwedstrijd in Sneek herinneren op 17 maart 2013. Na een 1-0 achterstand kwam AFC via doelpunten van Willem Scheerens , Sjoerd Jens en Joost Heij op 1-3 en er was met nog 30 minuten op de klok niks meer aan de hand, zou je zeggen. Het liep geheel anders. SWZ kwam tot 3-3 terug en in blessuretijd werd het zelfs 4-3 voor de thuisploeg. Gelet op de ranglijst was er na afloop sprake van een grafstemming. Gelukkig kwam er aan het eind van het seizoen nog een prachtige eindsprint onder leiding van interim-coach Maarten Stekelenburg en wist ons eerste het vege lijf te redden. SWZ degradeerde kansloos maar kwam vorig seizoen weer terug in de Topklasse na het overtuigende kampioenschap in de Hoofdklasse in het seizoen 2014-2015.    

Komende zondag staat dus SWZ – AFC op het programma en dat is in meerdere opzichten een belangrijke wedstrijd. De Friezen staan onderaan en zullen er alles aan willen doen om snel om hoog te kruipen. De afstand met de nummer zeven van de ranglijst FC Lienden bedraagt immers maar zes punten. SZW behaalde tot nog toe elf punten uit veertien wedstrijden. Drie keer werd gewonnen. De laatste keer was op 18 oktober tegen HBS. In Sneek werd het 3-0 door doelpunten van Daniel Zwart en Erolind Derguti (2x). De twee andere zeges waren thuis tegen De Treffers (3-0, scores van Just Berends e.d., Freerk de Jong Aige Hains Boersma) en uit tegen Magreb’90 (4-5!, SWZ-scores van Freerk de Jong. Getuar Derguti, Tjeerd Andries Andringa (2x) en Patrick Altenburg). Vooral uit is de ploeg van trainer Berry Zandink kwetsbaar getuige de 24 tegentreffers in zeven wedstrijden. Thuis ziet dat er echt anders uit, als je de 0-7 (!) nederlaag tegen HSC’21 even niet meerekent. In de andere thuiswedstrijden kreeg SWZ maar vijf doelpunten tegen. De laatste vijf werdstrijden werden door de Friezen verloren. De laatste thuiswedstrijd was op 29 november jl. tegen Hercules. In het verslag lezen we dat SZW verloor van een slim spelende tegenstander. Daar weten wij na het recente 2-0 verlies in Utrecht ook alles van. Zondag j.l. verloor SWZ in Veldhoven met maar liefst met 6-0 van UNA. Binnen twintig minuten was deze wedstrijd al beslist, want toen prijkte al een 3-0 stand op het scorebord. 

Ondanks de nederalaag van afgelopen zondag in Utrecht tegen Hercules staat AFC nog steeds derde. Maar het verschil met nummer tien van de ranglijst bedraagt maar drie punten. Het is ongemeend spannend en een nederlaag dan wel overwinning kan je flink omlaag doen duikelen of doen stijgen. De resultaten van The Reds thuis en uit verschillen inmiddels hemelsbreed. Thuis werd bijna alles gewonnen. Alleen EVV ging met een gelijkspel naar Echt terug. Op Sportpark Goed Genoeg werd vooral tegen de sterkere ploegen uitstekend gepresteerd. JVC Cuijk, TEC, De Treffres, VVSB en UNA werden allen met meer dan één doelpunt geklopt met vaak aansprekend voetbal. Uit wil het allemaal heel veel minder kloppen. Waar dat aan ligt is moeilijk te zeggen. Zeker is dat we de kaas af en toe wel erg makkelijk van ons brood laten eten. Zo ook tegen Hercules afgelopen zondag, waar een veel sterker AFC niet in staat bleek te scoren. De cijfers liegen niet. Alleen in Emmen kon AFC winnen. Tegenover dit mooie resultaat staan vijf nederlagen. Ook tegen Magreb’90 en HBS, verenigingen die toch een stuk lager op de ranglijst staan. Om in de kopgroep te blijven is het beslist nodig dat we meer uitwedstrijden gaan winnen. Hopelijk kunnen we daar een begin mee maken in Sneek.

Wie gaat er zondag winnen? Op basis van de ranglijst is het een uitgemaakte zaak, op basis van de resultaten van AFC in de uitwedstrijden kan je daar ook heel anders tegen aankijken. In ieder geval zal SWZ er alles aan willen doen om de 6-0 nederlaag tegen UNA weg te poetsen en weer aansluiting te krijgen met de hoger geklasseerde ploegen. Misschien wordt het wel weer een knotsgekke wedstrijd. Daar hoopt men in Sneek op. De topscores van SZW Erolind Darguti (4) en Freerk de Jong (3) zullen op scherp staan. AFC gaat voor de tweede uitzege, die er langzamerhand toch eens moet komen. Met een veldoverwicht en fraai positiespel ben je er nog niet, zo is gebleken. Het gaat uiteindelijk toch om de doelpunten en die kunnen ook buiten Amsterdam worden gemaakt. De doelen zijn daar even groot!  Op vreemde bodem stokte de doelpuntenproductie tot nu toe op acht. Hopelijk zijn dat er zondag (veel) meer, in ieder geval genoeg om drie punten te kunnen bijschrijven. Heel veel succes! 

MvdW