Voorbeschouwing Spakenburg - AFC

THE REDS GAAN VOOR DE WINST OP DE BLAUWEN IN SPAKENBURG

Zaterdag aanstaande gaat de reis naar het blauwe deel van de Westmaat. Gastheer is SV Spakenburg dat het afgelopen seizoen historie schreef in de KNVB-Beker. Hoogtepunt was ongetwijfeld de ruime (1-4) zege in de Domstad op FC Utrecht. Pas in de halve finale vond de ploeg van trainer/coach Chris de Graaf in eigen huis zijn Waterloo tegen PSV. In de competitie ging het de Blauwen afgelopen seizoen minder voor de wind met een elfde plaats, uiteindelijk maar vier punten boven de degradatiestreep. En dat met een uitstekend team vol bekende spelers uit het betaalde voetbal en de amateurtop. Het zegt wel het een en ander over de sterkte van de Tweede Divisie.

Anders dan Spakenburg speelde AFC afgelopen seizoen wel een rol van betekenis in de competitie. Lang leken The Reds af te stevenen op de titel, maar in de slotfase haperde de aanval en gingen de bloemen naar Katwijk. AFC werd uiteindelijk derde en had 26 punten meer op de teller staan dan de Blauwen. Maar in de beker waren The Reds het afgelopen seizoen gauw klaar. VV Staphorst, uitkomend in de Derde Divisie Zaterdag, kegelde ons aller eerste er al in de voorronde uit. Dit na een spannende wedstrijd op sportpark Goed Genoeg die na een 2-0 voorsprong voor AFC in 4-4 eindigde, waarna penalty’s de beslissing brachten.

Dit seizoen is alweer drie wedstrijden op gang. Alleen HHC Hardenberg haalde de volle buit binnen. Mogelijk geldt dat ook voor Quick Boys als de inhaalwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys gewonnen wordt. AFC en Spakenburg morsten punten tegen resp. Noordwijk en HFC. The Reds hadden het lastig op sportpark Duinwetering en wisten een 1-0 achterstand desondanks ongedaan te maken door een spetter van invaller Matthijs Jesse in de bovenhoek. De openingswedstrijd tegen Jong Almere City werd met 4-1 gewonnen, waarbij Oussama Siali zich onderscheidde met vier goals. De beloften uit Almere speelden goed, maar maakten het zichzelf moeilijk door twee penalty’s weg te geven. Afgelopen zaterdag was Kozakken Boys op bezoek in Amsterdam. Ook nu scoorde Matthijs Jesse, waarna de Boys snel op 1-1 kwamen. In de 85e minuut onderstreepte Raily Ignacio zijn faam met het winnende doelpunt voor AFC.

Spakenburg startte de competitie op Houtrust tegen Scheveningen. Vlak voor rust scoorde Wilmilio Vink op aangeven van Ahmed El Azzouti, na rust maakten de Schollekoppen direct gelijk en besliste Frank van der Linden pas laat de wedstrijd in het voordeel van de Blauwen. Op de Westmaat won Spakenburg een week later de kraker tegen Rijnsburgse Boys met 2-0. El Azzouti en Nick Verhagen scoorden in de eerste helft na assists van Vink en Sam van Huffel. Afgelopen zaterdag bezorgde HFC  Spakenburg de eerste nederlaag. Heel verrassend is dat niet, want aan de Spanjaardslaan is het moeilijk winnen. We kunnen daar over meepraten! Hoewel Vink in de eerste helft de score opende voor de Blauwen, kwamen de Koninklijken na rust formidabel terug door doelpunten van Cas Dijkstra en Niels Springer, die vorig seizoen bij OFC speelde. Ontzettend knap van HFC dat deze zomer heel veel spelers zag vertrekken naar de topclubs uit het zaterdagvoetbal en Telstar.

Spakenburg geldt dit seizoen als één van de topfavorieten voor de titel. Na het succes in 2014 toen de Blauwen ten koste van AFC Algeheel Kampioen werden is het succes een beetje uitgebleven, op het al genoemde bekersprookje na. Maar de wil is er 100% om weer eens kampioen te worden. Daartoe heeft deze ambitieuze zaterdagclub de laatste jaren een sterrenensemble bij elkaar gebracht. Dit seizoen werden Sam van Huffel (afkomstig van Chojniczanka Chojnice, Polen), middenvelder Tom Noordhoff (FC Lisse), centrale verdediger Tobias Kleijweg (Excelsior Maassluis), rechtsbuiten Bo van Essen (TEC) en het spitsenduo van kampioen Katwijk, Ahmed El Azzouti en Mukthar Suleiman, aangetrokken. Vorig seizoen gingen o.a. keeper Alessandro Damen (Heracles Almelo), rechtsback Nick Verhagen (Sportlust’46), linksback Dwayne Green (FC Den Bosch), centrale verdediger Masies Artien (Rijnsburgse Boys), middenvelder Mark Veenhoven (Kozakken Boys) en ‘onze’ Koen Wesdorp richting Spakenburg.

Natuurlijk wil ook AFC dit seizoen mee doen om de prijzen en doet dat met ongeveer dezelfde selectie als het afgelopen voetbaljaar. Belangrijkste transfer betrof Marciano Mengerink. De 33-jarige centrumspits maakte de overstap van TEC, waar hij een zware knieblessure opliep. Marciano is vooral bekend van zijn succesvolle periode bij Katwijk (2014-2022), heel vaak vond hij voor die club het net. Hopelijk is Marciano over enkele maanden weer helemaal fit en kan Benno Nihom een beroep op hem doen. Dat geldt voor meer spelers, die op dit moment in de ziekenboeg verblijven. De medische staf van AFC maakt overuren.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Wie het weet mag het zeggen. Over het algemeen boeken The Reds goede resultaten tegen de Blauwen. Na de verloren finale in 2014 om het Algeheel Kampioenschap won AFC elf (!) maal op rij van Spakenburg in competitieverband. Vorig seizoen werd het op 15 oktober 2023 0-2 op de Westmaat door goals van Raily Ignacio (assist Cody Claver) en Kevin Visser (assist Matthijs). Zie voor het TV-verslag deze link. Op 8 april 2023 verloor AFC na lange tijd weer eens van Spakenburg, mede omdat The Reds een uur lang met tien man moesten spelen. Ondanks een geweldig slotoffensief en een groot aantal corners lukte het op sportpark Goed Genoeg niet de 1-2 achterstand teniet te doen. Wat een teleurstelling! AFC was door dit resultaat koploper af ten faveure van Katwijk, dat op de slotdag wél wist te winnen van een niet in zijn sterkste opstelling spelend Spakenburg.

Hoe dan ook verwachten we een spannende wedstrijd, waarin onze jongens op het blauwe deel van de Westmaat kunnen laten zien waar ze in het begin van de competitie al toe in staat zijn. Succes!

MvdW