Voorbeschouwing Spakenburg - AFC

WINT AFC VOOR DE ELFDE KEER OP RIJ TEGEN SPAKENBURG?

Zaterdag speelt ons aller eerste aan de blauwe kant van de Westmaat tegen Spakenburg. Na tien wedstrijden staat de ploeg van trainer Patrick Loenen op de elfde plaats met veertien punten.  Vier punten verwijderd van de degradatiezone, acht punten achter de trotste koploper Quick Boys, uit dat andere, beresterke vissersdorp. De Blauwen kenden dit seizoen een heel matige start. De eerste twee wedstrijden werden verloren tegen Kon. HFC  (2-1) en Jong Sparta (0-1). Daarna werd in een knotsgek duel in Werkendam het eerste puntje binnen geharkt tegen Kozakken Boys (5-5). Maar zie, na regen brak de zon door. Spakenburg won drie keer op rij tegen Jong Volendam (1-3), FC Lisse (3-1) en Noorwijk (1-0). Om vervolgens weer wat terug te zakken met een gelijkspel tegen Scheveningen (1-1), en nederlagen tegen Quick Boys (0-4) en Excelsior Maassluis (0-1). Afgelopen zaterdag werd in Oostzaan van debutant en rode lantaarndrager OFC gewonnen met 0-2. Een makkie was dat beslist niet. Pas in de 73e en 89e minuut schoot invaller Luuk Admiraal Spakenburg in veilige haven. Al met al nog niet die reeks die de technische leiding van Spakenburg vooraf aan het seizoen voor ogen zal hebben gehad. Er komen voor de winterstop nog een aantal lastige wedstrijden aan voor de Blauwen, zoals die tegen De Treffers, IJsselmeervogels, TEC uit, Rijnsburgse Boys, HHC Hardenberg en Katwijk. Maar ook het thuisduel van aanstaande zaterdag tegen The Reds kan als zodanig worden gekwalificeerd. Daarover later meer.

Het wordt dus nog best een lastig karwei voor Patrick Loenen en zijn selectie om zich nog dit jaar omhoog te werken op de ranglijst. Gelet op de kwaliteit van de spelersgroep zou dat wel moeten kunnen lukken maar het valt ongetwijfeld niet mee om zoveel nieuwe spelers in te passen en tot een hecht collectief te smeden. Loenen, die dit seizoen overstapte van Sportlust ’46 en met deze club en eerder met Argon en Eemdijk vaak bij de top drie te vinden was zal dat natuurlijk wel proberen. Hij gaat dat doen met verschillende spelers die dit seizoen de stap maakten naar Spakenburg, zoals keeper Alessandro Damen van Heracles Almelo, rechtsachter Nick Verghagen van Sportlust ’46, centrale verdediger Masies Artien van Rijnsburgse Boys, linkerverdediger/middenvelder Vincent Volkert, tot voor kort captain van Kon. HFC, ‘onze’ Koen Wesdorp, centrumspits Luuk Admiraal van Excelsior Rotterdam en Mark Veenhoven van Kozakken Boys. Verdediger Dwayne Pascal Green, spits Robin Eindhoven (Telstar/ Kon HFC) en spits Floris van der Linden (Kon. HFC) spelen al iets langer op de Westmaat. Is Van der Linden met zes doelpunten topscorer van Spakenburg, Koos Werkman is de rots in de defensieve branding. Werkman maakte in 2019 de overstap van HHC Hardenberg naar Spakenburg. Ook dit seizoen is hij succesvol met kopballen bij standaard situaties. De teller staat inmiddels op drie. Uitkijken geblazen!

Ja en dan AFC, dat vier punten meer heeft dan Spakenburg na tien wedstrijden en op een vijfde plaats vier punten achterstaat op koploper Quick Boys. The Reds begonnen de competitie teleurstellend met een 2-1 nederlaag in Groesbeek tegen De Treffers en verloren ook in Werkendam met 1-0 van Kozakken Boys. Verder werd buitenshuis drie keer gelijk gespeeld. Tegen TEC met 2-2, tegen Kon. HFC  en HHC Hardenberg werd het twee maal 0-0. Aan de Zuidas ging het een stuk beter. De thuisduels werden allemaal door AFC gewonnen. Tegen IJsselmeervogels werd het 3-0, regerend kampioen Katwijk werd met 1-0 verslagen, Rijnsburgse Boys met 2-0, Jong Sparta met 2-1 en afgelopen zaterdag dolf promovendus FC Lisse in een spectaculair duel met 3-2 het onderspit. Opvallend is dat The Reds in de afgelopen tien wedstrijden niet makkelijk scoren. Met 14 goals staat AFC wat dat betreft op een twaalfde plaats. Defensief gaat het een stuk beter. Keeper Gijs van Zetten moest maar acht keer de bal uit het net halen. Alleen de keeper van Katwijk werd tot op heden minder gepasseerd. Het wordt dus tijd dat onze aanval wat productiever wordt. Dat kan met spitsen als Melvin Platje en Raily Ignacio ‘zo maar’ gebeuren. Zij scoorden tot nog toe resp. vier en drie keer.

Eerder kwalificeerden we de wedstrijd van Spakenburg tegen AFC aanstaande als lastig voor de gastheren. Dit op basis van de onderlinge resultaten in de afgelopen jaren. Hoewel de resultaten uit het verleden natuurlijk geen garantie bieden voor de toekomst zijn ze zo opvallend dat we er hier niet omheen kunnen. Omdat Spakenburg een zaterdagclub is en AFC voor de komst van de tweede Divisie uitsluitend op de zondag speelde ontmoetten de verenigingen elkaar voor het eerst voor een officiële wedstrijd als kampioenen van de Zaterdag – en Zondag Topklasse. Op 31 mei 2014 werd door Spakenburg thuis de basis gelegd voor het Algeheel Kampioenschap met een 4-1 overwinning. Daarna won AFC het thuisduel nog wel met 3-2, met de winnende goal van Sjoerd Jens. Niet wetend dat daarna alle acht duels in de Tweede Divisie en een bekerwedstrijd ook gewonnen zouden worden door The Reds. Per saldo tien wedstrijden winst op rij, geen puntje laten liggen, een bizarre score. Afgelopen seizoen won AFC op 6 november 2021 thuis met 5-1 van Spakenburg. Splinter de Mooij (2x) en Thomas Verhaar (2x) scoorden voor AFC. Dat deed Koos Werkman ook met een eigen doelpunt. Floris van der Linden redde de eer voor Spakenburg. Op 12 april van dit jaar ontmoetten Spakenburg en AFC elkaar op de Westmaat. Door Raily Ignacio en Thomas Verhaar (nu spelend voor VOC) nam AFC een 0-2 voorsprong. In de slotfase wist alleen Lowie van Zundert (speelt dit seizoen bij Kozakken Boys) nog voor de gastheren te scoren. 

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden in Bunschoten-Spakenburg? Gaat AFC voor de elfde keer op rij met de volle buit ervan door? Het zal er als zo vaak om spannen. Spakenburg heeft een uitstekende ploeg en is er natuurlijk op gespitst om The Reds eindelijk weer eens te verslaan. Er wacht de ploeg van trainer Loenen nog een lastig programma voor de winterstop. Om mee te gaan doen in de bovenste regionen zal in ieder geval thuis een goed resultaat moeten worden geboekt, te beginnen tegen AFC. Omgekeerd wil AFC-trainer Benno Nihom met zijn ploeg nu ook eens buitenshuis de punten pakken. Om mee te kunnen blijven doen in de top is dat harde noodzaak. Spakenburg ligt AFC wel, zo blijkt uit de onderlinge resultaten, dus behoort een eerste uitzege beslist tot de mogelijkheden, zeker als het vizier van onze spitsen op scherp staat. Hoe dan ook verheugen we ons op een aantrekkelijke wedstrijd met veel doelpunten. Succes!

MvdW